FortunaHome interviewt Fortunees Joos van Barneveld

15-07-2006: De naam van Barneveld zal voor altijd aan de club Fortuna Sittard zijn verbonden. We hadden de spelers Rob van Barneveld, Fred van Barneveld en uiteraard hebben we Joos van Barneveld. In het seizoen 1999-2000 maakte Joos als 17-jarige huppel zijn debuut in het betaald voetbal. Een groot talent met veel potentie. Inmiddels is Joos van Baneveld 24 jaar, aanvoerder van Fortuna Sittard en de titel talent af. Vele blessures zorgden voor stagnatie in zijn ontwikkeling. Voor vele fans is Joos echter een held op het veld. Joos ademt groen en geel en FortunaHome is dan ook maar wat trots dat we de speler mogen bestoken met onze vragen......FortunaHome presenteert U Joos van Barneveld anno 2006.

Foto's: Joos van Barneveld in café de Suykerpot op de markt in Sittard

 

1) Joos, in de oefenduels ter afsluiting van het seizoen 2005-2006 was jij de nieuwe aanvoerder van Fortuna Sittard. Voor velen een verrassing. Hoe ervaar jij deze aanvoerdersband en was jijzelf ook verrast? Zijn er reeds afspraken gemaakt voor komend seizoen over wie de band mag dragen en wie bijvoorbeeld reserve-aanvoerder zal zijn.

Ik was aangenaam verrast toen ik voor de eerste oefenwedstrijd tegen Urmondia de aanvoerdersband kreeg aangereikt van assistent trainer Roger Reijners. Frans Korver en Rob Hutting waren persoonlijk niet aanwezig, dus het was heel even afwachten of dit éénmalig zou zijn. Al snel bleek echter dat Korver de touwtjes in handen had. In deze wedstrijd was Edwin Hermans reserve aanvoerder. In de voorbereiding van het seizoen 2006-2007 is er ogenschijnlijk niks veranderd. Tegen SVM was ik wederom aanvoerder en werd Edwin Hermans na mijn uitvallen aanvoerder. Een lekker gevoel. Tegen Caesar speelde ik uit voorzorg niet. Tegen SVM had ik een heel lichte blessure opgelopen (gerekt kapseltje) en dan zit je niet te wachten op de combinatie met kunstgras.

Ik voel me zeer vereerd aanvoerder te mogen zijn van Fortuna Sittard en ja ik was, net als vele supporters, best verrast. In de jeugd en in het Nederlands elftal ben ik natuurlijk wel vaker aanvoerder geweest, dus het is niet nieuw voor me. Desondanks is het voor mij persoonlijk zeer bijzonder. Die band die geeft me een extra stimulans. Komend seizoen wordt een zeer belangrijk jaar voor Fortuna, maar ook voor mezelf. Deze band geeft me een belangrijk duwtje in de goede richting en is gewoon belangrijk voor mijn carrière.

Met Frans Korver heb ik overigens nog geen gesprek gehad over welke meerwaarde hij van mij verwacht als aanvoerder zijnde. Persoonlijk denk ik dat Frans Korver meerdere verlengstukken wil hebben binnen het veld. Met enkele oudere spelers is deze connectie er reeds.

Frans Korver begon maandag 10 juli en ik ben zeer benieuwd naar zijn aanpak. Ik ben zeer blij met deze band en ik hoop mede hierdoor meer aan de bal te komen, dit is goed voor mijn ontwikkeling. Ik ben een speler die vertrouwen nodig heeft om optimaal te presteren.

Hoe ik zag dat Frans Korver de touwtjes in handen had? Tsja, dat merk je wel. Dat incidentje met Angelo Simone op de training bijvoorbeeld. Zoiets gebeurt maandelijks en hoort bij het voetballen. Hij tikte me van achter aan en ik voelde me geroepen hier iets van te zeggen. Ik had helemaal geen zin om de training te verlaten. Elke profvoetballer wilt voetballen, zo vaak mogelijk. Trainer Hutting stuurde ons beide van het trainingsveld. Frans Korver voelde ook wel aan dat deze incidentjes bij het voetballen horen, en vond het geen reden ons weg te sturen. Misschien dat Hutting zich wilde profileren, ik weet het niet. Ik was maar wat blij dat Korver ons terugzond. Later ga je wel denken en schrik je wel. Ik heb gewoon een trainers besluit genegeerd! Ja, dat had ik ook nog nooit meegemaakt, maar je bemerkt wel het charisma van onze nieuwe trainer Frans Korver.

 

2) De voorbereiding op komend seizoen is officieel van start gegaan met enkele trainingen en een oefenduel tegen SVM en Caesar. Hoe kijk jij terug op de eerste weken in de voorbereiding? Wat vind je van de nieuwe spelers en de positieve geluiden over het ‘nieuwe’ Fortuna?

De eerste weken staan normaliter in het teken van opbouwen van conditie. We trainen dan ook twee keer per dag en spelen enkele oefenwedstrijden. Komend weekend gaan we op survivaltocht in de Ardennen. Tijdens de trainingen zie ik duidelijk dat we een andere weg zijn ingeslagen t.o.v. voorgaande jaren.

Zonder een verkeerd woord te willen zeggen over trainer Chris Dekker, we speelden vorig jaar vaak veel te angstig met de punt naar achteren. Komend seizoen, willen we meer vooruit verdedigen. Ons positiespel is hier ook op gebaseerd en we trainen nu vaker gericht op een 4-3-3 systeem met hierin een zeer belangrijke taak weggelegd voor het middenveld. Angelo Simone of Fuat Usta misschien wel als grote aanjager als we tegen sterke tegenstanders spelen. Ik dan wellicht vanaf rechts. Tegen gelijke of mindere tegenstanders zal ik in de punt naar voren kunnen spelen. Met deze selectie kunnen we op meerdere manieren acteren, en ook ik ben op het middenveld verschillend inzetbaar.

De eerste week stond onder leiding van Roger Reijners en Roel Coumans die zich steeds meer gaat bezighouden met het trainersvak. Roel is inmiddels ook reeds bezig met het volgen van de cursus oefenmeester dus wie weet wordt hij nog wel eens hoofdtrainer van Fortuna.

Zoals gezegd, de eerste week is vooral trainen op conditie. Nu heb ik een redelijk, goede conditie want na mijn vakantie in Zuid Frankrijk heb ik mijn conditie wel op peil gehouden.

Samen met mijn vriendin, jaja inderdaad dezelfde als toen FortunaHome me zes jaar geleden voor het laatst interviewde, lekker effe weg geweest naar Zuid-Frankrijk. Voor mij is het belangrijk een leven buiten het voetbal te hebben. Me te ontspannen, even weg van het voetbalwereldje. In dat opzicht is het wel grappig dat het scriptie onderwerp van mijn vriendin (laatste jaar universiteit Rotterdam) juist wel over voetbal gaat. Ze onderzoekt de gevolgen van (non)financiële problemen op de beurskoers van Engelse voetbalploegen. Reuze interessant eigenlijk, hoewel al die Engelse termen me net te weinig zeggen.

Onze nieuwe spelers zeg je? Ja, het is duidelijk dat de club op fysiek heeft geselecteerd. Allemaal stevige jongens. Olondo lijkt me een speler met een individuele actie en zal zeker zijn nut hebben als diepste aanspeelpunt. Jammer dat hij Franstalig is, ik ga er echter van uit dat een ieder Nederlands leert. Paridaans is sterk in de duels, coached goed en heeft een goede pass. El Hammouchi is redelijk snel en heeft ook een persoonlijke actie in huis. Christianen coached sterk en veel meer als bijvoorbeeld Budziak, terwijl Schreurs toch best wel een aardige voetballer is. Bouhadan heeft een sterke persoonlijke actie.

Eigenlijk merk je in alles dat we een nieuwe weg zijn ingeslagen. Fortuna heeft de weg omhoog gevonden. Hans Erkens en Rene Maessen zijn belangrijke personen voor de club. Er is een streep gezet onder het verleden en alles ademt meer vertrouwen uit. Er worden weer ambities uitgesproken. We hebben een gretig elftal, dat iets wil laten zien. Ik voel dat ook persoonlijk, er is meer vertrouwen en we zullen er alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen. Ik wil mijn respect uitspreken voor de supporters die ons elke week naar voren schreeuwen en aanmoedigen.

 

3) Jij hebt inmiddels 140 competitie wedstrijden gespeeld voor Fortuna. Als 24jarige begin je aan je 7de seizoen betaald voetbal in Sittard. Kun jij je debuutwedstrijd nog herinneren? Hoe vaak heb jij gescoord en welke goal was de mooiste? Welke wedstrijd blijft jou het meeste bij?

Voor mij zijn alle wedstrijden in de Eredivisie bijzonder geweest. Uiteraard ook de derby’s tegen Roda JC, MVV en VVV. Zo kan ik me een 1-0 winst op Roda JC goed voor de geest halen. Ook de 3-0 overwinning op kampioen Sparta (laatste thuiswedstrijd 2004-2005) bijvoorbeeld. Sowieso speel ik persoonlijk graag tegen de top acht. Tegen betere tegenstanders krijg ik als middenvelder meer ruimte. De topploegen willen tenminste voetballen en strijden niet alles fysiek uit. Zodra ik aan voetballen toekom, ben ik op mijn best. Het liefst speel ik in een 4-4-2 systeem, met mij in de punt naar voren. Zeg maar zoals we speelden ten tijde van Jan van Halst.

Mijn debuut maakte ik in de met 2-1 verloren wedstrijd in en tegen Utrecht. Ik stond als 17jarige in de basis naast spits Dennis Gerritsen. Bij FC Utrecht scoorde Alfons Groenendijk meen ik de winnende treffer, net voor tijd.

Hoe vaak ik gescoord heb? Dat weet ik echt niet. Er staan me wel wat mooie doelpunten bij tegen GA Eagles dus ik verheug me nu reeds op onze tweede wedstrijd van het seizoen. 17x keer in competitie verband zeg je. Mmm, dat moet beter, als we dit jaar wat aanvallender spelen, schop ik er ook wel weer meer in.

Of ik veel beeldmateriaal heb van mezelf? Dat valt wel mee. Mijn schoonouders hebben verschillende beelden van me en ikzelf heb een doos in de garage staan met allemaal krantenartikels. Ik heb nooit de tijd vrij gemaakt om deze netjes te ordenen. Misschien komt dat nog wel eens. Momenteel heb ik het niet zo op de media en verzamel ik dus ook bijna niks meer. Afgelopen jaren waren ook voor mij moeilijke jaren. Je kon de krant niet meer openslaan of er stond weer een negatief stuk in over Fortuna. Op een gegeven moment had ik echt geen zin meer in al die berichten. Sindsdien kom ik niet meer op internet, lees geen kranten meer en mijd zoveel mogelijk contact, ook met de supporters. Een ieder heeft recht op zijn mening, maar ik zit niet te wachten op ongefundeerde kritiek. Ik heb hier geen behoefte aan. Als er iets belangrijks was binnen de club dan vernam ik het wel van Fortuna. Voor mij een moeilijke periode, want ik ben zeer vatbaar voor kritiek. Tijdens deze moeilijke periode heb ik een knoop doorgehakt en ben me op mijn eigen spel gaan focussen.

Supporters moeten dit ook niet verkeerd opvatten. Belangrijkste voor mij is dat ik goed ga spelen. Mezelf beter maken, de club beter maken. Om mezelf beter in mijn vel te voelen heb ik een leven nodig buiten het voetbal. Afschakelen, de accu opladen. De laatste jaren heb ik me dan ook meer en meer toegelegd op mijn passie graffiti.

Veel mensen denken dat graffiti nog altijd een illegaal gebeuren is maar ik heb er plezier aan om het spuiten uit die illegaliteit te halen. Met enkele jongens uit Sittard, echte internationale toppers overigens, zijn we druk in de weer. Afgelopen jaren heb ik verschillende cursussen (kunstacademie, grafische opleiding)gevolgd en diverse opdrachten binnengesleept. Net zoals in Valkenburg hebben we bijvoorbeeld ook de binnenstad van Sittard mogen versieren (straatje bij parkeerplaats CZ).

Graffiti is gewoon een kunstvorm. Voor volgende week heb ik bijvoorbeeld een uitnodiging ontvangen uit London, Engeland. Vliegticket, hotel overnachtingen erbij, de hele mikmak. Heb de opdracht moeten afwijzen, want uiteraard moet ik trainen. Geeft wel aan dat graffiti international erkend wordt als kunst. Zo hebben we ook reeds bijvoorbeeld opdrachten uit Zwitserland en Duitsland binnen gekregen. De mensen zien me dan niet als voetballer, maar als kunstenaar en dat geeft me wel een goed gevoel.

Voetballer zijn is een prachtig beroep maar mocht ik ooit moeten stoppen dan weet ik wel waarin ik me verder wil ontwikkelen.

We doen veel voor goede doelen. Slaaphuizen, geestelijk gehandicapte instellingen maar ook commercieel. Zo heb ik laatst Ronald Dassen laatst nog een doekje verkocht.....mmm, nu moet ik maar ophouden, voor de Belastingdienst dit ook leest haha.

Van mijn moeders kant zeg je? Ja, ja dat gedeelte heb ik zeker van mijn moeder geërfd. Prachtige vrouw, waarmee ik goed over mijn gevoelens kan praten.

4) Jij hebt een contract tot het einde van dit seizoen. Er kan zoveel gebeuren, toch wensen we reeds even vooruit te blikken. Is dit seizoen jou laatste in dienst van Fortuna? Welke clubs hebben in de loop der jaren interesse getoond en hoe kijk jij terug op jou 7jarige carrière? Analyseer voor ons eens deze carrière.

Ik heb inderdaad een aflopend contract. Dit seizoen wordt dan ook een zeer belangrijk seizoen voor mezelf, mijn ontwikkeling, mijn toekomst. Ik zal me in de picture moeten spelen om een nieuw contract af te dwingen, bij Fortuna dan wel ergens anders.

Ik ben realistisch en heb mijn ambities moeten bijstellen. In het begin van mijn carrière gold ik als groot talent. De naam van PSV werd constant in verband gebracht met mijn persoon. Ik speelde als 17jarige in de Eredivisie en had ook het gevoel dat ik dit niveau aankon. Inmiddels enkele jaren en blessures verder, richt ik mij momenteel op de top van de Eerste Divisie.

Er is veel gebeurd de laatste jaren. Veel met Fortuna en dit heeft gevolgen gehad voor mijn ontwikkeling. Na de degradatie is het niveau van de selectie drastisch gezakt. Jeugdspelers werden noodgedwongen veel te vroeg gebracht, financieel moest er op alles bezuinigd worden.

Fortuna Sittard is en blijft mijn club en als de club zich dit seizoen sportief kan verbeteren zou het goed kunnen dat ik hier over vijf jaar ook nog speel. Ik hoef hier niet perse weg in Sittard, ik heb wel mijn ambities en die zijn nu gericht op de top van de Eerste Divisie.

In het begin van het seizoen hebben twee clubs zich concreet gemeld voor mij. Dit waren FC Eindhoven en FC Zwolle.

Hoe zoiets gaat? Tsja, ik zit bij Kees Ploegsma Junior ondergebracht. Dit is dus mijn makelaarskantoor waar ondermeer Edwin Gorter als spelersmakelaar aan is verbonden. Inderdaad ja, die van dat vingerincident.

Een club die meldt zich en de makelaar neemt contact op met Fortuna en mijzelf en regelt een onderhoud. Met beide ploegen heb ik een kennismaking gesprek gehad. Vanuit FC Zwolle is geen vervolg gegeven aan deze kennismaking. FC Eindhoven heb ik zelf afgezegd. Met alle respect voor de ploeg maar de ambities en potentie van Fortuna ligt vele malen hoger dan in Eindhoven.

Het jaar ervoor heb ik met Helmond Sport gesproken en in een verder verleden met RKC en NAC. Bij deze laatste ploeg werd ikzelf al medisch gekeurd, de transfer ketste echter op het laatste moment af. Op mijn 16de kon ik naar Schalke 04 en Feyenoord verkassen. Ik heb toen echter specifiek voor Fortuna gekozen. Beter voor mijn ontwikkeling, en ja clubliefde voor Fortuna speelde mee in mijn beslissing. Interesses dus genoeg, het moet echter ook klikken tussen de club en mezelf. Persoonlijk moet ik er een goed gevoel bij hebben anders stopt het na een eerste kennismakingsgesprek.

Of ik de 447 competitie wedstrijden van Rene Maessen zal halen? Haha, het is werkelijk ongelooflijk hoeveel wedstrijden Rene Maessen in zijn profcarrière heeft gevoetbald. Dit ook nog eens bij één en dezelfde ploeg, Fortuna. Werkelijk ongelooflijk! Ik zag hem laatst op de training naar ons kijken, ik dacht toen toch even daar staat ie, mister Fortuna. Respect.

Om dit aantal te halen, moet ik nog 10 seizoenen blessurevrij blijven. Als ik één ding geleerd heb dan is het echter wel om nuchter te blijven en niet te ver vooruit kijken. Wedstrijd voor wedstrijd past beter bij me. We zien wel waar het schip strand. Ik hoef niet weg bij Fortuna, ik wil wel zo snel mogelijk naar de top van de Eerste Divisie. Als het kan samen met Fortuna, dat zou mooi zijn.

 

5) Ach, als we toch even vooruit kijken. Waar gaat Fortuna Sittard dit seizoen eindigen? Is het reëel te veronderstellen dat we voor een periodetitel mee kunnen spelen? Wat vind jij van het speelschema, in welke periode liggen eventueel kansen? Wie wordt volgens jou de kampioen van de Jupiler League en wat vind je van de aanwinsten van onze concurrenten VVV en MVV?

Het is altijd moeilijk inschatten waar Fortuna momenteel staat. Slechter als voorgaande seizoenen kan het niet en persoonlijk denk ik dat we komend seizoen de stap naar de onderkant van de middenmoot moeten kunnen maken.

Ik richt me niet op periodes. We zullen wedstrijd voor wedstrijd de punten moeten pakken en als dit zou leiden tot het meespelen voor een periodetitel zou dit prachtig zijn. Belangrijk is echter dat we dit seizoen laten zien dat Fortuna wel degelijk kan voetballen. We moeten de mensen op de tribunes weer laten juichen. De club terugbrengen waar het thuis hoort!

We beginnen de competitie met een lastige wedstrijd thuis tegen FC Zwolle. De nieuwe club van Marcel Akerboom. Een bijzondere wedstrijd voor me omdat ik en Akerboom natuurlijk beide de belangstelling genoten van FC Zwolle. De overstap van Akerboom kan ik wel begrijpen, hij kwam naar Sittard met veel verwachtingen. FC Zwolle past bij hem, een nieuwe uitdaging. Ik gun Akerboom het allerbeste, maar als het aan mij ligt blijven de punten wel in Sittard! Dit zal overigens moeilijk genoeg worden, we gaan er wel voor.

De wedstrijd is niet gemakkelijk, anderzijds weten we dan wel meteen waar we als Fortuna aan toe zijn. Zwolle eindigde vorig jaar als 13de, hebben zich iets verbeterd maar wij hebben hopelijk het thuisvoordeel. Het wordt een leuke wedstrijd.

De aanwinsten van VVV en MVV? Tsja, mijn aandacht gaat natuurlijk uit naar Tommie Daemen. Een heel goede vriend van me en ik vind het dan ook jammer dat hij komend jaar niet meer voor Fortuna uitkomt. Ik denk persoonlijk dat hij nog wel een rol binnen Fortuna had kunnen vervullen. Ook Laszlo Meszaros overigens, die was vorig jaar toch de beste speler van Fortuna.

De derby’s tegen MVV zullen zeer bijzonder worden. Ik ben geen speler die iemand ongenadig geblesseerd kan schoppen. Tegen die van Maastricht wil ik echter het veld toch wel een keertje oversteken, naar links, naar Tommie dus. Nee, niet om hem kapot te schoppen, ik kan er echter van genieten om tegen vrienden van me te spelen.

Voordat ik geblesseerd ben geraakt aan mijn kniebanden was ik best fysiek. Nu mijn kniebanden zijn herstelt, moet ik wel blijven oppassen. Zo kan ik als ik scoor niet met beide knieën het gras over glijden. Nee, dat zou het einde betekenen van mijn carrière.

Minder fysiek betekent overigens niet dat ik de duels niet aan zal gaan. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld toch 7 gele kaarten verkregen. Best veel voor een redelijk sportieve speler. Er waren er een paar bij, puur uit frustratie.

Ik schat MVV en VVV beide hoog in. De selecties zien er gebalanceerd uit. Of MVV kan voldoen aan de eisen van haar voorzitter? Pff, een top 8 positie is hoog hoor, ik denk het niet.

 

6) In tegenstelling tot vele spelers heb jij nooit een verlaagd contract getekend/aangeboden gekregen? Kwade tongen zullen beweren dat dit komt omdat jou vader technisch manager was binnen de club. Nu is een contract een redelijk privé iets en eigenlijk heeft niemand iets te maken met gemaakte afspraken. Onze nieuwsgierigheid daargelaten. Wat kun en wil je vertellen over jou contract? Opties, premie afspraken, ontbindende voorwaarden, basissalaris? Wat is overigens waar van het gerucht dat al zou Fortuna jou contract tussentijds willen verlengen, aanpassen?

Geen contractaanpassing? Ja, dat is een veel gehoord verhaal. Ik kan je echter melden dat drie jaar geleden ook mijn contract is aangepast. Dit op aandringen van Jos Nuijen. Ik heb hier nooit ruchtbaarheid aan gegeven omdat een contract inderdaad persoonlijk is. Dat is iets tussen mij en de club.

Het gaat eigenlijk niemand wat aan wat ik verdien maar ik weet dat ik nog wel één van de beter betaalde spelers binnen de selectie ben. Ik zit namelijk net als enkele andere spelers aan de salary cap van de club. Ik heb gigantisch veel geld ingeleverd. Voor mij was dit ook geen probleem, de club is belangrijker.

Wel zou ik graag voor eens en voor altijd dat sprookje, al zou ik niet hebben ingeleverd, uit de wereld willen hebben. Niemand heeft zoveel ingeleverd als ik, dat weet ik wel 100% zeker.

Mijn aangepaste contract heeft ook gevolgen voor de club en mezelf. Zo kan ik net als een ieder ander die heeft meegewerkt aan de sanering, tussentijds transfervrij verkassen. Nieuwe jongens zullen deze clausule wel niet hebben.

Of ik een winstpremie ontvang? Ja, net als elke andere speler ontvang ook ik een winstpremie. Er zijn voor komend seizoen nog geen afspraken gemaakt betreffende de hoogte van deze premie. Vorig jaar hebben we op het eind van het seizoen, wegens de financiële perikelen binnen de club, overigens afgezien van de gelijkspelpremie. We wilden sponsoren en supporters laten zien dat alleen een overwinning voor ons belangrijk was.

Geld is voor mij overigens geen reden om te tekenen bij een club. Ik moet me 100% lekker voelen bij een club, voor mij veel belangrijker! Met liefde heb ik dan ook meegewerkt aan het saneringstraject van Fortuna: ook ik zat als jochie vroeger op Noord te juichen voor Fortuna. Need I say more?

 

7) Jij en je vader hebben natuurlijk veel overeenkomsten. Goed, die snor van je vader is net wat voller maar zo hebben jullie wel dezelfde vervelende knieblessure gehad. Wat zijn Fred zijn beste eigenschappen? Zie jij jezelf terug in je vader en is het eigenlijk niet gewoon heel vreemd, moeilijk soms zelfs om met je vader samen te werken. Wat weet jij van je vaders profvoetbal carrière? Wat zijn eigenlijk jou sterke punten en hoe mentaal sterk ben jij?

Mijn vader en ik hebben dezelfde vervelende knieblessure gehad. Zijn beste eigenschap? Tsja, voor een ieder denk ik wel te zien. Afgelopen jaren was het binnen de club zo hectisch, desondanks wist hij altijd ergens de kracht vandaan te halen spelers en medewerkers te motiveren. Fred was altijd positief! Een geweldige eigenschap.

Je zou veronderstellen dat mijn vader en ik thuis over voetballen zouden praten. Specifiek misschien wel over de club Fortuna. De waarheid is echter compleet tegenovergesteld. Voor mij, maar zeker ook voor mijn vader zijn de laatste jaren moordend geweest. Geen van beide had dan ook maar enige behoefte om het werk mee naar huis te nemen. We hebben heel veel steun van mijn moeder gehad deze tijd. Voor haar moet het ook niet makkelijk zijn geweest.

Nu mijn vader minder verantwoordelijkheid draagt, praten we plotsklaps ook weer makkelijker over het spelletje. Ik denk dat de nieuwe functie van Fred van Barneveld veel beter bij hem past. Hij ruikt het gras weer. De rust die hij altijd uitstraalt heb ik denk ik wel van hem geërfd.

Mijn persoonlijke zaken met Fortuna en de functie van mijn vader als technisch manager, hebben we specifiek altijd gescheiden gehouden. Met Theo Mommers kwam ik mijn 5jarig contract overeen. Met Jos Nuijen heb ik mijn contract aangepast. Mensen praten al veel te veel, ik denk dat dit dan ook wel verstandig is geweest.

Mijn sterke punten? Pass, inzicht, inzet en scorend vermogen. Waar ik aan moet werken blijft mijn fysieke en mijn koppen kan beter. Mentaal? Tsja, een ieder binnen de selectie heeft de laatste jaren onmenselijke mentale klappen moeten opvangen. Er is geen speler die mentaal overeind is gebleven denk ik. Te veel klappen, te veel tegenwerkingen, te veel tegenslagen. Ik zet liever nu voor eens en voor altijd, een dikke streep onder het verleden. Dit jaar krijgen we de kans om te vechten en te bewijzen wat we mentaal waard zijn. Ik wil me focussen op het voetbal!

 

8) In 2000 hebben we jou reeds mogen interviewen. We willen je confronteren met enkele uitspraken, vooral die laatste vinden we zo mooi omdat we weten dat je net een computer aan en uit kunt zetten, tenminste als de stekker reeds in het stopcontact zit :)

Ø       Mijn zwakke punten? Krachttraining is voor mij heel belangrijk, ook mijn koppen moet beter.

Ja, dit is nog altijd wel van toepassing. Laatste jaren heb ik niet de kracht kunnen opbrengen om mijn koppen te verbeteren. Na de training was het vaak zo moeilijk me nog op te laden dat dit jammerlijk een beetje is ondergesneeuwd. Dit zou wel moeten, ik moet mezelf beter blijven maken.

Ten tijde van mijn blessure deed ik uiteraard veel krachttraining. Ik kon toen wel zo een 100 kilo duwen. Nu doe ik veel minder aan krachttraining. Dit is ook best wel raar. Laat ik uitleggen wat ik bedoel. Afgelopen jaar ben ik blessurevrij gebleven, zonder dat ik al teveel in de sportschool heb gezeten. Dit zet me te denken. Wat is de juiste balans om mijn spieren optimaal te kunnen belasten? Moet ik meer of minder naar de sportschool? Gelukkig hebben we Roel Coumans die ons hierin begeleidt.  

Ø       Roda JC is voor mij geen optie, ik deel de apathie van vele supporters. Voor Roda JC zal ik nooit spelen!

Haha, geweldige uitspraak hé. 

Momenteel verkeer ik niet in de positie om eisen te stellen. Ik heb niks te kiezen, moet eerst me dit jaar maar weer eens bewijzen. Focussen, wedstrijd voor wedstrijd goed spelen. Een goed verstaander heeft me in dit interview horen zeggen dat gevoel, voor mij de sleutel is die bepalend is waar ik in de toekomst zal voetballen. Ik denk dat ik deze vraag, zo toch wel politiek correct beantwoord he?. Gevoel is voor mij belangrijk. Fortuna is mijn club, voor Roda JC zal ik dit gevoel nooit kunnen krijgen.  

Ø       Er mag geen fakkel meer worden aangestoken of je krijgt al een stadionverbod. Het voetbal moet van de supporters blijven en de sfeer moet in het stadion blijven.

Ja, daar sta ik natuurlijk nog achter. Sfeer hoort nu éénmaal thuis in een stadion. Is belangrijk voor elke speler en voor het team. Sfeer kan echter ook negatief overslaan op de spelersgroep. Hiervoor dienen de supporters te waken! Vorig seizoen werd Aziz Moutawakil vaker uitgefloten, voorgaande jaren ook andere Fortunezen. Supporters begrijpen niet welke impact dit heeft op een spelersgroep. 

We hebben het over voetbal, een teamsport bij uitstek. Als iemand van onze groep wordt uitgefloten, wordt aangepakt op persoonlijke titel, voelen we dit allemaal als spelers.

Sfeer kan een ploeg maken of breken. We hebben de supporters dan ook als 12de man nodig. Die juiste sfeer moet er zijn!

Stadionverboden horen niet thuis in het voetbal. Ook supporters hebben regels waar ze zich aan dienen te houden, maar een supporter mag best fanatiek zijn. Vind ik prachtig en dat hoort bij het voetbal!

Voor al die jongens die nu een stadionverbod hebben en de wedstrijden moeten missen van Fortuna zal ik bij mijn 1ste goal dit seizoen een armgebaar maken...een symbolisch teken van betrokkenheid: van mij, naar degene die er niet bij kunnen zijn. That’s a promise.

Ø       Momenteel ben ik bezig met het volgen van diverse computercursussen. De IT branche spreekt me gewoon het meeste aan.

Haha, heb ik dat echt gezegd? Haha, volgende vraag!

 IT lijkt me werkelijk verschrikkelijk! Nu ik in Sittard woon heb ik een nieuwe computer gekocht. Deze doet het goed overigens. 

Nee, IT ik moet er niet aan denken. Zo zie ja maar  hoe mensen kunnen veranderen. Mocht ik niet meer kunnen voetballen, dan laat mij maar mijn graffiti verder ontwikkelen.

 

9) Voetbalhumor is iets onbeschrijflijk. We proberen het toch. Zo weten we bijvoorbeeld dat materiaalman Lambert Wijnen vorig jaar een paar euro had voorgeschoten aan Wasiu Taiwo. Een paar dagen later roept Taiwo, Lambert bij zich ten aanzien van een bijna complete selectie, haalt ie 400 Euro uit zijn beurs en vraagt Lambert met een serieus gezicht of ie terug heeft...haha dat gezicht van Lambert hadden we graag gezien.

Wat zijn jou leuke momenten in de kleedkamer of op het trainingsveld?

Haha, dat is inderdaad een leuk voorbeeld zeg. Ik heb het niet gezien, maar voetbalhumor is eigenlijk net dezelfde als die in een kroeg. Mannen onder elkaar hé. Bij ons in de selectie is Mels van Driel wel een echte gangmaker. Vorig jaar natuurlijk ook wel Davy Zafarin.

Wil je een voorbeeld. Ik weet niet of ik dit moet zeggen, maar vorig jaar hadden we het wel eens over de Tampeloeres Top 5. Haha, verder ga ik echt niet hoor.

Of ik weet wat Marcel Akerboom bedoelde toen hij tegenover FortunaHome, zichzelf met een blanke neger vergeleek? Haha, ik weet van niks. Angelo Simone buitencategorie zeg je? Nee, nee, dat vraag hem zelf maar, haha.

 

10) Goed Joos, de laatste vraag alweer. Aanvoerder betekent leiderschap, inzicht, communicatie. Als bijna Limburger moet je in en buiten het veld natuurlijk vloeiend Limburgs kunnen praten. Kun je de barman erbij roepen en in onvervalst Limburgs de rekening van Edgar vragen?

Zonder grappen. Als je iemand in het bijzonder eens in de schijnwerpers zou willen zetten. Wie zou dit zijn en waarom?? Wie vind je eigenlijk de beste voetballer in de Jupiler Leaugue en ja, dan de allerlaatste, wat vond jij eigenlijk van het WK voetbal?

Na al die jaren heb ik nog steeds een slecht gevoel overgehouden aan de wedstrijd Fortuna Sittard-Excelsior, enige jaren geleden. Georges Tychon is een goede vriend van me, we speelden al vanaf onze jeugd samen voetbal. Het fluitconcert dat Georges deze avond ontving van veelal de jongeren fans, doet mij op de dag van vandaag nog pijn.

Als iemand van mij in de schijnwerpers mag staan is het dan ook Georges Tychon wel. Hij werkt tegenwoordig bij de ABN Amro bank, heeft leuke collega’s, net een huisje gekocht met zijn vriendin en momenteel uitkomend voor GSV. Een toppertje als mens, als voetballer heeft ie het wel gehad denk ik. Teveel leed aan beide knieën hé.

Wie de beste speler is in de Jupiler League? Ik weet het niet, maakt me ook niet uit tegen wie ik speel. Ik focus me op mijn eigen spel dat is het beste.

Het WK heb ik wel gevolgd, maar niet zo intensief als je zou denken misschien. Thuis hebben we met de familie een poule gemaakt, 13 personen groot. Mijn zusje staat aan kop en dat doet me wel pijn, haha. Er zit nogal wat kennis bij Fred en mezelf dacht ik zo, en dan wint mijn zusje.

Ikzelf sta net veilig, de onderste drie moeten namelijk een keer koken voor de hele familie. De één het voorgerecht, de ander het nagerecht en de nummer laatst is echt de dupe! Haha.

Ach ja, maakt ook niet uit waar ik ben geëindigd in de poule. Fortuna staat aan de vooravond van een nieuw seizoen. Voor de club en mezelf veel belangrijker! Ik verheug me er in ieder geval zeer op. Ik kan niet wachten dat we 11 augustus mogen beginnen. Bring on Zwolle....

---  

Nawoord FortunaHome: Joos, hartelijk dank voor je tijd en je open, eerlijke antwoorden. In dit interview stelde je jezelf kwetsbaar op, prachtig. Op persoonlijke titel wens ik je nu reeds dan ook al veel spelplezier toe het komende jaar! Plezier inderdaad ja, dan komen de resultaten vanzelf wel; voor jou en de club.

Laat ons juichen en hopelijk dat we nog jaren van jou in Sittard mogen genieten!

Namens FortunaHome, Webmaster Linford