De Fortunahome chat wordt aangeboden door 4Planets en is enkel beschikbaar voor ingelogde leden

Log hier in met uw account!

De jeugdopleiding

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!Historie Jeugdopleiding

De jeugdafdeling van Fortuna Sittard werd in de jaren ’60 professioneel opgezet o.l.v Gerrit Hendrix. Met name na de fusie tussen Fortuna’54 en Sittardia (in 1968) kreeg de jeugdafdeling een steeds belangrijkere plaats binnen de club.


In de 80-er jaren was Fortuna Sittard een van de eerste clubs in het Nederlandse betaalde voetbal, die het element “studiebegeleiding” toevoegde aan de voetbalopleiding. Onder begeleiding van docenten studeren de jeugdige voetballers bij Fortuna, daarna wordt er getraind. De combinatie studie/voetbal is zonder meer zwaar te noemen, mede daardoor heeft Fortuna Sittard in die tijd een belangrijke voorsprong genomen op de concurrenten in Limburg.


Naast de bekende van Bommel en Hofland, maakten veel andere spelers de stap naar het “echte” betaalde voetbal. Enkele voorbeelden: Fernando Ricksen, Eric Meyer (o.a HSV, Bayer Leverkusen, PSV en Liverpool) en Arno van Zwam (spelend in Japan voor Jubilo Iwata). Andere voorbeelden uit het recente verleden zijn Robert Loontjens, Fuat Usta, Dominique Vergoossen, Willy Boessen, Rafael Losada, Patrick Deckers etc.) deze lijst kan zonder problemen nog verder uitgebreid worden.

 

De Fortuna Sittard opleiding

De jeugdopleiding van Fortuna is sinds jaar en dag  door de KNVB bekroond met vier sterren. Met de toekenning van de hoogste waardering mag de Sittardse club zich de enige eerste divisieclub noemen die gedurende de hele certificeringprocedure jaarlijks werd beloond met vier sterren.


De hoge score is tevens een fantastische waardering voor al die mensen die, ondanks de moeilijke tijden, zich zijn blijven inzetten voor de jeugdopleiding van Fortuna. De continuïteit van de mensen (trainers, begeleiders, medewerkers en vrijwilligers!) en visie binnen de opleiding zijn belangrijke punten gebleken, die het mogelijk hebben gemaakt tot deze hoge score te komen. Fortuna Sittard zet zich thans in om de positie verder te versterken, zodat nog eens duidelijk wordt dat Fortuna nog steeds, en niet alleen in naam, de beste opleiding van het Zuiden heeft: met de minste middelen, maar met het hoogste rendement.

 

Foto onder: In het seizoen 2006-2007 was Fortunahome.com hoofdsponsor van de A-jeugd. Hiermee was historie geschreven. Voor het eerst in de geschiedenis van het betaald voetbal betaalde een Fanwebsite de kleding van een 4-sterren jeugdafdeling.

Onze Ajeugd!


 

Talenten Adoptieplan 2010.

Fortuna Sittard behoort samen met FC Volendam en Ajax  tot de top-3 in Nederland als het gaat om het aantal zelf opgeleide spelers in het eerste elftal. Ook het aantal doorgebroken spelers per geboortejaar geeft aan dat er in elke lichting talenten opgeleid (kunnen) worden die het betaalde voetbal ook daadwerkelijk halen.

Maar liefst € 9.997.680,04 is het totaal aan transfergelden, solidariteitsbijdragen en opleidingsvergoedingen dat Fortuna Sittard ontving vanaf 1997. Een enorm rendement, dat slechts behouden en zelfs vergroot kan worden indien Fortuna Sittard ook de komende seizoenen investeert in haar jeugdopleiding.


Met deze laatste woorden kunnen we het sprongetje maken naar de uitleg van het Talenten Adoptieplan. Wat houdt het nu precies in?

- Elke jeugdspeler (in totaal ca. 90) gaat op zoek naar twee adoptie-sponsoren à € 250,=;
- De sponsoren worden bij de portretfoto van de betreffende jeugdspeler op de Wall of Future vermeld;
- De ingezamelde middelen worden aangewend om de jeugdopleiding van Fortuna verder te professionaliseren.


Naast een vermelding op de Wall of Future worden de adoptie-sponsoren uitgenodigd voor een VIP-arrangement bij een thuiswedstrijd van het eerste elftal, is er een jaarlijkse sponsorborrel voor deze bedrijven/particulieren én worden zij door zowel de club als de jeugdspelers zélf op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en de prestaties van de jeugdelftallen van Fortuna Sittard. Zo wordt de binding met de betreffende bedrijven vergroot, hetgeen wellicht op een later moment leidt tot het afnemen van business seats, reclameboarding, etc. bij Fortuna Sittard.


Het werven van sponsorgelden maakt de jeugdspelers tevens bewust van hun bevoorrechte positie als talentvolle voetballer en de daarmee gepaarde commerciële waarde. Het is een publiek geheim dat voetballers vaak al op jonge leeftijd in de watten worden gelegd, daar waar andere, bijvoorbeeld individuele sporters, keihard moeten werken om faciliteiten als trainingsmaterialen, accommodatie en vervoer geregeld te krijgen om hun sport op topniveau uit te oefenen.

 

 


 

Foto boven: Dan is het tijd om over te gaan naar de onthulling van de wand. Al snel blijkt hier dé verrassing van de avond te zitten. Presentator Harry Willemsen vraagt namelijk Andrea en John van Bommel, 'de ouders van', om naar voren te komen. De aanvoerder van FC Bayern München, Mark van Bommel, heeft namelijk toegezegd zijn bijdrage te willen leveren aan het succes van het Talenten Adoptieplan en heeft tevens besloten als naamgever te willen fungeren: het Mark van Bommel Talenten Adoptieplan en de Wall of Future wordt dan ook vol trots onthuld door Andrea en John van Bommel. De Wall of Future zal rondom thuiswedstrijden van het eerste elftal een prominente plek innemen in de toekomstige Trendwork Arena.Meer informatie ook te vinden in de volgende gescande bijlages:
Bladzijde 1 - Bladzijde 2 - Bladzijde 3 - Bladzijde 4