De Fortunahome chat wordt aangeboden door 4Planets en is enkel beschikbaar voor ingelogde leden

Log hier in met uw account!

De 21e eeuw

De strijd van Fortuna Sittard

(deze pagina wordt in 2010 geupdate)


De redding van Fortuna Sittard lijkt op 20 juni 2005 definitief. De club is er na een lange en pijnlijke overlevingsstrijd in geslaagd de totale schuld van 24,3 miljoen euro terug te brengen tot bijna nul en kan nu langzaam maar zeker weer naar boven gaan kijken. "We hebben alles binnen", aldus Meijer. "Niets kan de redding nu nog in de weg staan. Niet alleen de banken en de fiscus, ook de gemeente Sittard-Geleen was Fortuna uiteindelijk goed gezind. De raad stemde immers in met de wijziging van het bestemmingsplan, nodig om het stadion af te kunnen bouwen en het terrein eromheen te ontwikkelen.

Fortuna Sittard investeerde in directeur Hans Erkens die vervolgens de Fortuna organisatie terug bracht tot een minimale grootte om zo kosten te besparen. Harde noten werden hierbij gekraakt. Maar het sportieve succes bleef uit. Menig trainer werd ontslagen en Fortuna eindigde seizoen na seizoen als rode lantaarn drager. De toenmalige RvC met de heren Sjra Phillipen en Jo Abelshausen bleven samen met Hans Erkens een " ivoren toren beleid"  voeren zodat vele sponsoren, supporters en vrijwilligers zich niet meer thuis voelden bij de club. De supporters kregen de historische mededeling " jullie zijn 3% van de begroting en zoveel tijd krijgen jullie dus ook van ons".  Eind 2008 besloot de RvC dat zij er geen zin meer in hadden en zij waren bereid de club aan Roda Jc te geven. Hans Erkens nam zitting in de stuurgroep Sporting Limburg en voegde de daad bij het woord.

Wat er toen in Zuid-Limburg afspeelde was ongekend. Politiek, bedrijfsleven en burgers werden voorgelogen, bedreigd en bedrogen door de stuurgroep Sporting Limburg. Koste wat kost zou Fc limburg er komen, desnoods over (geel-groene) lijken. De supporters en sponsoren pakten zich snel samen en richtten in december 2008 Trots op Fortuna op. Fortunahome.com zat hier vanaf het eerste uur in en voerde een actief beleid voor Fortuna en tegen FC Limburg. De webpagina werd door duizenden mensen per dag gelezen omdat andere media niet objectief wilde blijven. De Fortunahome crew kwam in deze tijd met onder meer stickerverkoop acties, Fortuneutjes, Anti-Fc limburg en KNVB shirts en nam deel aan talloze jaarmarkten door er duizenden TOF loten te verkopen. Na een lange, bittere en felle strijd viel Sporting limburg in mei 2009 van zijn sokkel. TOF was de winnaar en claimde een positie in het bestuur. Die kwam er omdat Hans Erkens als " een rat het schip had verlaten". Na een herorische strijd tegen de KNVB verkreeg Fortuna haar licentie terug, wist het de schulden (5.2 miljoen) wederom te saneren en wist het een nieuwe sluitende begroting neer te zetten.  Na 10 jaar ellende, meer dan 7 jaar interne strijd en na twee maal FC limburg van ons afgehouden te hebben was de club dan eindelijk verlost van de wanbestuurders. De blik kan vanaf 2010 weer vooruit met het afbouw van het stadion, en de komst van de sportzone in Sittard in het vooruitzicht.