De Fortunahome chat wordt aangeboden door 4Planets en is enkel beschikbaar voor ingelogde leden

Log hier in met uw account!

Music Top 100: The Countdown!

(svp de page even de clips laten inladen, dit kan enige momenten duren)

Webmaster Kiprich is ooit (1999) samen met Webmaster Linford begonnen met een site te bouwen voor Mannen. Voetbal, bier, muziek en vrouwen speelden daarin een belangrijke rol. Vele jaren later hebben we het voetbal gedeelte natuurlijk geprofessionaliseerd tot een van Nederlands beste Supporterspagina's.

Een leuk moment om weer het originele idee en de "roots" op te zoeken. Webmaster Kiprich heeft zijn Muziek Top 100 allertijden in 2008 al gedeeld, maar door de ontwikkelingen op Youtube en onze eigen page is die weggevallen, edoch bij deze weer in ere hersteld. Geniet of huiver van de Top 100

 

 

Nummer 1: Agnostic Front - For my family.
Het leven draait uiteindelijk om vriendschap, liefde, familie en kameraadschap. Hoe je het uitdrukt is persoonlijk. Ik wil dan ook een ode geven aan al die (overleden) mensen die ik als mijn familie beschouw.  Fortuna (Home) speelt daar voor mij ook natuurlijk een zeer belangrijke rol in. Honderen fans ken ik persoonlijk en voor hen ben ik bereid veel te investeren. Uiteraard staat bovenaan deze lijst mijn mede-webmaster en broer Linford. Samen hebben we deze mooie pagina neergezet. Voor jullie, maar met name ook voor hem, is deze goudeerlijke hardcore ode aan de Family.

 

 

 

Nummer 2: Fortuna Sittard - Noa veure Fortuna.
Precies 30 jaar gaat uw webmaster nu naar Fortuna Sittard. Ik heb er vele mooie momenten gekend en ook minder fraaie. Het zij zo. De club brengt ons namelijk veel meer dan voetbal alleen. Het geeft ons ook een betekenis, zingeving, kameraardschap, vrienden en inspiratie. In ale die jaren was er een plaat die in voor en tegenspoed door jong en oud werd gezongen: Noa veure Fortuna. Wat een clublied!!! Een meer dan terechte nummer 2 in mijn Top 100 lijst!Nummer 3: Metallica - For whom the bell tolls (1985)
De band waar ik al 20 jaar met veel plezier naar luister. Het begon allemaal met dit nummer:"For whom the bells tolls". Ergens in de late tachtiger jaren zag ik deze clip. De fantastische swingende manen van bassist Cliff die later met een busongeluk overleed. De eerste keer dat ik een flying-V zag, de eerste keer dat ik vanaf de eerste seconde helemaal gek was op deze muziekstijl. Metallica heeft later nog vele fantastische nummers gemaakt, maar dit klassiek nummer zal voor altijd mijn favoriet blijven!


 Nummer 4: Celtic Glasgow Fans - You'll Never Walk Alone (1993)
Kippevel. Steeds opnieuw weer. Al jaren luister ik deze plaat en al jaren heb ik nadat de supporters van Celtic beginnen te zingen kippevel. Geen plaat ter wereld bezorgd mij dit gevoel zo sterk als dit nummer. De FIFA heeft de supporters van Celtic in 2003 uitgeroepen tot ‘de beste ter wereld’. Meer dan terecht lijkt me. De fans brachten de mooiste versie van You’ll Never Walk Alone aller tijden. Een spontaan eerbetoon aan de slachtoffers van de bomaanslag in Madrid op 11 maart 2003, voorafgaand aan de match tegen Barcelona... wat een klassieker!

 Nummer 5: Iron Maiden - Phantom of the opera (1980)
Iron maiden is de band geweest waar ik het langste fanatiek fan van ben geweest. Jarenlang heb ik met hun symbolen op jassen, truien en tassen rondgelopen en droeg ik alleen maar hun shirtjes. Hun eerste twee a drie albums waren voortreffelijk. Uiteindelijk heb ik voor dit nummer gekozen omdat het van hun eerste Lp afkomt en het vol zit met gitaarsolo´s en.. herinneringen. Een subliem nummer!.

 Nummer 6: Fortuna Selectie - Fortuna in mien blood (2006)
Precies 30 jaar gaat uw webmaster nu naar Fortuna Sittard. Ik heb er vele mooie momenten gekend en ook minder fraaie. Het zij zo. De club brengt ons namelijk veel meer dan voetbal alleen. Het geeft ons ook een betekenis, zingeving, kameraardschap, vrienden en inspiratie. Al deze elementen deden ons bijna drie jaar geleden besluiten in de zwaarste periode van Fortuna Sittard een single te gaan opnemen. Een single in een professionele studio (die van Beppie) en met de voltallige selectie. Een memorabele dag, want weinig clubs hebben samen met supporters een single opgenomen. Klasse!. Samen met de orginele bootmaster van deze single heb ik ook unieke sfeerbeelden eronder gezet. De beelden zijn begin deze eeuw gemaakt met een cameratje door een Fortuna supporter. Geweldig beeldmateriaal aldus onder een unieke single!!!Nummer 7: U2 - New Years day (198)
Zoals al eerder aangegeven. Mijn Top 100 wordt sterk bepaald door drie bands. Metallica, Iron Maiden en... de ierse band U2. Van alle nummers van U2 vind ik New years day toch nog steeds het mooiste nummer. De clip doet me aan een prachtige (jeugd)tijd terug denken, mijn relatie met mijn vriendin is op dit nummer begonnen, de solo's raken nog steeds mijn zenuwen en bij de zang krijg ik nog steeds kippenvel. Ongelooflijk mooi nummer en daarom dan ook U2 op nummer 7 in mijn persoonlijke Top 100 allertijden!

 Nummer 8: Slayer - Angel of Death (1986)
Soms is een nummer Hemels. Dit nummer is per definitie het tegenovergstelde. Angel of Death is een uiterst controversiële song. Ondanks de ruime controversie die ontstaan is rond de vreemde tekst van dit lied, wordt het tot vandaag de dag nog steeds geprezen voor haar muzikale contributie aan heavy metal. Het nummer begint met een gitaarriff. Vervolgens komen de drums en begint Tom Araya heel hoog te schreeuwen. Het is een erg snel en agressief nummer. Halverwege wordt het tempo wat trager en komt één van de meest herkenbare gitaarriffs in de heavy metal. Vervolgens wordt het tempo weer opgevoerd en komen er 5 gitaarsolo's, afgewisseld door Jeff Hanneman en Kerry King.

De song is gebaseerd op de excessen van Jozef Mengele, op zich zelf niet vreemd gezien de band schrijft over moorden en vergelijkbare onderwerpen. De tekst van het nummer vertelt hoe erg het was in de concentratiekampen, en vertelt ook over Jozef Mengele. Zo verwijst Rancid angel of death, flying free naar het feit dat Mengele nooit opgepakt is. Hardrockers uit de jaren tachtig en negentig zullen de hoge positie van dit nummer zeker herkennen, want Slayer was de absolute nr. 1 in Trash land!!Nummer 9: Rammstein - Seemann (1996)
Rammstein. Dat staat letterlijk en figuurlijk als een huis. Wat een topmuzikanten, wat een uitstraling en wat een schitterende nummers. Ik hoorde voor het eerst van deze band in een geleense kroeg en sinds die dag vergeet ik Rammstein niet meer. Ze hebben vele mooie platen gemaakt, maar Seeman was de eerste plaat die mij van Rammstein fan maakte. En dat laat ik zwaar meetellen in deze keuze. Geniet dus maar mannen van deze Rockklassieker!

 Nummer 10: Metallica - Fade to black (1985)
1985: Metallica deed een aanval op de klassieke hard rock/ heavy metal. Met een veel rauwere en snelle nummers dan de gevestigde bands als Iron Maiden, Saxon, Ac/Dc veroorverden zij de harten van vele rockfans. Ook webmaster Kiprich werd geraakt door Metallica. Ik moest nog even wennen aan de snelheid en hardheid van een aantal nummers, maar het nummer Fade to black maakte het mij heel makkelijk. Een ballad die tot dan toe in haar soort nog nooit gemaakt was. Het hoogtepunt is natuurlijk de fantastische solo waar ik nog steeds kippevel bij krijg. Metallica rulez!

 Nummer 11: U2 - Sunday Bloody Sunday (1983)
´This songs is not a Rebel song, this song is called Sunday Bloody Sunday.´ Hoe vaak ik dat wel niet meegezongen heb! Sunday Bloody Sunday is dan ook een echte protestsong. Het nummer behandelt de gang van zaken van de "Bloedige Zondag" in 1972, waarin dertien Ierse burgers vermoord werden door Engelse paratroopers in de stad Derry, een escalatie van "the troubles" in Ierland, waar de katholieke en protestante bevolking tegenover elkaar staan.

Dan de vele herinneringen. Het was mijn eerste T-shirt dat ik van een band droeg. Het heerlijke en hemelse gitaarwerk van the edge. Superb! en dan...Bono met de vlag zwaaiend. Inmiddels is het concept met de vlag wel uitgekauwd, maar ik vind het nog steeds een machtig gezicht als Bono, in de orginele clip, met de witte vlag `no more war´ zingt. Kippevel muziek. Dat is het!

 Nummer 12: Rowwen Heze and Los Lobos(1989)
Limburgs trots. Neen, misschien wel de trots van de niet-randstad bewoners. Rowwen Heze. Een absolute topband die dranknummers, feestnummers, dansnummers en heel mooie luisterliedjes ten gehore kan brengen. Een prachtige mix van Ierse folk, polka's, tex-mex, rock en feestmuziek dus. Ongelooflijk mooi, ontroerend en altijd orgineel. Persoonlijk vind ik nummers als "De peel staat in brand" en "Vergeate" fantastische nummers, maar ik heb gekozen voor de enige echte klassieker met de orginele band. Los Limbos!

 Nummer 13: Bad Relegion - Generator (1992)
'Like a rock, like a planet,Like a fucking atom bomb..'Zo begint de klassieker van Bad Religion. Een heerlijke naam, een heerlijke kijk op de maatschappij en het leven. Briljante teksten en dito punk/hardcore rifss. Bad Religion is door de decennia heen mijn meest geluisterde HC band. Vandaar deze ode aan de boys from LA. Generator!!

 Nummer 14: Bob Marley - Could you be love (1980)
Derde wereld muziek. Het bestaat. Bob Marley heet de superster en vertegenwoordiger van een hele natie die nauwelijks aandacht en spreektijd in het Westen krijgt. Briljante muziek recht uit het hart. Deze swinger en smoker heeft tientallen hits gemaakt. Het nummer "could you be love" met de voetballende straatkinderen is in al zijn eenvoud een subliem nummer. Webmaster Kiprich is er nog steeds vol van.

 Nummer 15: Nirvana - Smells like teen spirit (1991)
Als een bom sloeg Nevermind in 1991 in mijn Maastrichts flatje in. Een ware revolutie. Eindelijk een stevige stijl die niet meteen al je gasten deed wegjagen. Een compleet nieuw genre kwam uit de speakers om vervolgens 3 maanden achter elkaar aan te hebben gestaan. Alle nummers van dit superalbum ken ik nog steeds uit mijn hoofd. "smells like teen spirit" is net zo goed als alle andere, maar de hoge positie verdient deze plaat in mijn Top 100 omdat dit nummer voor een ware revolutie en doorbraak zorgde.. althans zeker bij mij

<

 Nummer 16: Clawfinger - Do what I Say (1995)
Clawfinger is een rapcore band uit Zweden, met een agressief melodisch repertoir. De teksten van de band worden gedomineerd door politieke en anti-racistische thema's. Deze plaat werd geheel grijs gedraaid op drie hoog in een venlose achterbuurt. Het moge duidelijk zijn dat uw webmaster, toen zelfs nog met Linford erbij, in deze flat woonde. Dit tot groot vermaak van de hele buurt..hehe.. na enige maanden brulden zij dit nummer ook mee!

 Nummer 17: Rammstein - Adios (2001)
Rammstein is een Duitse metalband die naar eigen zeggen "tanzmetall" produceert, ofwel een synthese van progressive metal, industrial en techno, met enige gothic-invloeden. Rammstein beweert echter een volledig eigen (Duitse) stijl te hebben ontwikkeld.

Voor webmaster Kiprich heeft Rammstein dan ook veel betekenis. Het is een mix van genres die ik allemaal schitterend vind. Melodieus, hard, romantisch dromerig, sexistisch, grensverleggend... Rammstein heeft alles!!!! Met gepaste trots staat Rammstein met het schitterende nummer Adios op nummer 17. ......Fur Immer!!!!

 

 Nummer 18: Three Lions - Football is coming Home (1998)
De beste voetbal song ever? Dat is voor mij het fantastische Football's coming Home. Een schitterende tekst met een heerlijk meezing deuntje. Je voelt de sfeer, de betrokkenheid, de beleving, de frustratie en vooral.. de hoop op Glorie!. Dat is wat je de Engelsen niet kunt ontzeggen. Ze hebben altijd (veel te veel) hoop!

 Nummer 19: Keane - Bend & Break (2005)
Keane. Een buitenbeentje in deze toch door underground en zware gitaarrock gedomineerde top 100. Maar deze engelse band valt gewoon niet te negeren. Het pianospel, de lieflijke gitaarrifjes en het melodramische gezang van de zanger laat toch elk hart open gaan? Webmaster Kiprich is in ieder geval als een blok gevallen voor deze band, waarvan "Band & Break" een werkelijk subliem nummer is!

 Nummer 20: Thin Lizzy - Whiskey in the jar (1972)
Thin Lizzy is een Ierse hardrockband uit Dublin. De kern van de band vormden zanger en bassist Phil Lynott (1949-1986) en drummer Brian Downey. De samenstelling van de band wisselde in de loop der jaren regelmatig. De opmerkelijkste leden waren Brian Robertson, Scott Gorham en ook Gary Moore. Kenmerkend voor de groep was de opstelling waarin twee leadgitaristen centraal stonden. Deze opstelling werd later vaak gekopieerd door bands als Iron Maiden, Def Leppard en Guns n' Roses. Phil Lynott stond bekend als een extravagante maar briljante zanger, bassist, componist en poëet.

Een van de eerste nummers die de band uitbracht was Whiskey in the jar, een rockuitvoering van een Ierse traditional. Later is dit nummer in een nog hardere versie door Metallica uitgebracht. De grote doorbraak van Thin Lizzy kwam echter met het nummer The boys are back in town (1976). In 1983 hield de groep op te bestaan. De nummers blijven echter voor eeuwig!!

 Nummer 21: Biohazard - Wrong side of the Track (1990)
Biohazard is een van de vele metal/ hardcore bands uit New York. Brooklyn om precies te zijn. Het paradijs van de street hardcore. Nadat ik deze band ergens in de jaren negentig live had gezien in het eindhovense Dynamo-cafe kon elk nummer van hen niet meer stuk. Ze hebben diverse topnummers gemaakt, maar het nummer "wrong side of the track" drukt toch het beste uit waar zij vandaan komen.... "and when you are in Brooklyn.. you best watch your back!

 Nummer 22: Metallica - St. Anger (2003)
Samen met U2 heeft Metallica, op een geheel andere en nog veel indringendere wijze, onderdeel uitgemaakt van mijn muzikale ontwikkeling. Er zijn jaren geweest dat ik alleen maar Metallica draaide. Andere muziek was er immers niet! Ik kan wel 20 nummers van hen in mijn Top 100 zetten. Ik heb besloten dat het er maar 3 mogen zijn, waarvan St.Anger er een van is. Met dit nummer kwamen de Rockers weer terug op hun oude roots. Flink stevige muziek met schreeuwende gitaren en snelle drums die je bloed sneller laat stromen. St.Anger is dan ook een briljant goede plaat. Zelden een nummer en een clip gezien die zo goed de titelsong doen weerspiegelen!

 Nummer 23: Iron Maiden - Children of the Damned (1986)
Iron maiden is mijn oudste favoriete band. Eigenlijk had ik wel tientallen nummers van hen willen plaatsen, maar het is toch al weer enige tijd geleden dat ik hun muziek dagelijks draaide. Uit respect en eerbetoon voor hun geweldige bijdrage aan de rock scene heb ik gekozen voor een nummer uit de begin jaren van Bruce: children of the damned. Een briljant muzikaal nummer!

<

 Nummer 24: Pulp - Common People (1995)
Engelse muziek is bijzonder. Zij zijn de uitvinder van vele genres, maar blijven de enige die Brit Pop kunnen maken. De band Pulp is hier een prachtig voorbeeld van. Met bijzonder geestige en dramatsiche teksten maakte zij een aantal regelrechte "pub hits". Het nummer "common people" is misschien wel hun beste nummer en.. zeker een Pub hit!

 Nummer 25: Minor Threat - Small man big mouth (1982)
Minor Threat was een hardcore-band die eind jaren zeventig, begin jaren tachtig actief was. Ze kwamen uit Washington D.C. in de Verenigde Staten en waren een tijdlang vrij toonaangevend in de Amerikaanse punk- en hardcore scenes, en dus ook in die van de rest van de wereld. Het bekendste lid van de band is zonder enige twijfel Ian MacKaye, die wijd en zijd wordt beschouwd als de grondlegger van de straight edge beweging. Een beweging die nogal controversieel is. Men was namelijk voor een heldere geest en dat betekende geen gebruik van drugs, alcohol, vlees en vrouwen. Webmaster Kiprich heeft zich er niet lang aan kunnen houden :-), maar de muziek was natuurlijk geweldig

Minor Threat karakteriseerde was hun snelle geluid, dat je ook bij bands als 7 seconds (die komt ook nog!) hoorde. Later in het midden van de jaren tachtig is Minor Threat uit elkaar gegaan. Het nummer Small me - Bog mouith was jarenlang populair in one vriendengroep en werd nogal eens gebruikt als iemand zich groter voor deed dan die eigenlijk was. In zoverre blijft muziek tijdsloos. Voor de mensen die deze muziek niks vinden.. de clip is zeker vermakelijk en geeft goed de sfeer van deze scene weer.

 Nummer 26: The Killers - Read My Mind (2007)
The Killers is een indie rock band uit de V.S. (Las Vegas, Nevada) opgericht in 2002. In 2005 breken zij, mede dankzij de enorme aandacht voor indie rock muziek, door. Hun single Somebody Told Me wordt een enorme hit in Groot-Brittannië, Nederland en ook in België. Hun eerste album Hot Fuss wordt een succes. Hun tweede cd was wellicht nog beter. Het nummer read my mind vond webbie Kippie schitterend. Een heerlijke meezinger. Schitterende cafe "fahr" muziek...bijna niet te geloven dat het amerikanen zijn..

 Nummer 27: Spermbirds - Texas cowboy (1988)
De Spermbirds zijn misschien wel inwisselbaar voor een boel andere bands maar daarom zeker niet minder goed, omdat deze band toch ook iets specials heeft. Het is ondefinieerbaar wat deze band anders maakt dan het gros aan betere bands, maar misschien heeft het te maken me het feit dat ze hardcore afwisselen met wat meer rock-achtige muziek en oude punk. Misschien heeft het ook wat te maken met het iets minder serieuze karakter van de band.

Webmaster Kiprich zag deze sympathieke duitsers begin jaren negentig in Venlo optreden en was meteen verkocht op nummers als Try again en het prachtig dansbare "Texas Cowboy"... yihaaaa

 Nummer 28: Suicidal tendencies - Trip at the brain (1989)
Suicidal Tendencies is een crossoverband avant la lettre. Als geen ander weet het vijftal uit Venice, Californië - skatehoofdstad van de wereld! - punkwoede en metalpower tot iets te smeden dat groter is dan de som der delen. En dat al vijfentwintig jaar lang. Frontmaniak ‘Cyco’ Mike Muir en gitarist Mike Clark zijn daarbij de constante factoren. Terwijl op het hoogtepunt van Suicidal Tendencies’ carrière, zo midden jaren negentig, ook huidig Metallica-bassist Robert Trujillo deel uitmaakte van de band. Albums heeft Suicidal Tendencies de laatste jaren niet meer gemaakt, maar wat maakt het uit bij zo’n tijdloze band? Wie is er immers niet groot geworden met klassiekers als ‘Join The Army’, ‘How Will I Laugh Tomorrow...’ en ‘Trip at the brain’?

 Nummer 29: Anouk - It´s all so hard (1997)
Vrouwenmuziek. Zoals eerder vermeld in deze parade heb ik er eigenlijk bijna niks mee. Maar het nummer It´s so hard is simpel weg weer een briljante rockplaat. De gitaar raakt gewoon je zenuwen, de drumpartijen heerlijk aanvullend, de sologitaar lijkt constant aan het soleren en dan de stem van Anouk. Ik heb er wel wat mee.. `so long a go ooohhhh´. Heerlijke plaat van een heerlijke meid die absoluut een Top 30 positionering heeft verdiend in mijn lijst.

 Nummer 30: Linkin Park - 99 problems (2004)
Linkin Park is natuurlijk een klassieke band die al mijn favoriete stijlen combineert in een gemakkelijk in het gehoor liggende muziekstijl. Soms doen ze aan de underground rap van Osdorp Posse denken, dan weer meer aan een echte rock band. Het album met hartenbreker Jay-Z bevestigd nog eens dat deze groep gewoon keigoede muziek kan maken. In Cafe de Suikerpot werd in 2005 het nummer "99 problems" dan ook standaard elk weekend gedraaid. Een fantastisch nummer dat de adrenaline weer door je lichaam laat stromen.

 Nummer 31: Osdorp Posse - Harder dan te hard
Osdorp Posse. Geen populaire muziek onder het voetbal publiek in Sittard. Webbie Kiprich heeft deze band echter heel erg hoog zitten. Niet alleen zijn zij vernieuwend (geweest), doorbrekend en maken ze lekkere muziek. Neen, zij maken met name ook schitterende teksten. Het is ongelooglijk hoeveel wijsheid er levenservaring die gasten in een tekst kunnen zetten om het daarna in een tongbrekende flow er weer cool uit te laten komen! Genoeg geluld. Draaien die hap!

 Nummer 32: Suicidal Tendencies - How wil I Laught tomorrow
Suicidal Tendencies is een crossoverband avant la lettre. Als geen ander weet het vijftal uit Venice, Californië - skatehoofdstad van de wereld! - punkwoede en metalpower tot iets te smeden dat groter is dan de som der delen. En dat al vijfentwintig jaar lang. Frontmaniak ‘Cyco’ Mike Muir en gitarist Mike Clark zijn daarbij de constante factoren. Terwijl op het hoogtepunt van Suicidal Tendencies’ carrière, zo midden jaren negentig, ook huidig Metallica-bassist Robert Trujillo deel uitmaakte van de band. Albums heeft Suicidal Tendencies de laatste jaren niet meer gemaakt, maar wat maakt het uit bij zo’n tijdloze band? Wie is er immers niet groot geworden met klassiekers als ‘Join The Army’, ‘How Will I Laugh Tomorrow...’ en ‘Possessed To Skate’?

 Nummer 33: Andre Hazes - Bloed, zweet en tranen (2002)
Andre Hazes. Deze volkszanger kende in Nederland geen concurrentie. Hij heeft bijna in zijn eentje een nieuw "meezing volksmuziek" genre neer gezet. Van "een beetje verliefd" tot "de vlieger". Webmaster Kiprich kon en kan er in de kroeg geen genoeg van krijgen. Heerlijk hard meebrullen. Dat het "bloed, zweet en tranen" is geworden zal de gemiddelde voetbal liefhebber wel snappen... daar doen we het namelijk voor!

 Nummer 34: Metallica - Master of puppets (1986)
De LP/CD van Metallica-Master of puppets. Alle nummers zijn echt schitterend, maar het gelijknamige titelnummer Master of puppets heeft zo´n 10 jaar lang in de Top 3 gestaan van Vara´s Vuurwerk. Het enige echte Hardrock radioprogramma dat Nederland ooit heeft gehad. En terecht. Webmaster Kiprich heeft in zijn tiener en twintigerjaren flink met zijn kop op dit nummer zitten te rossen. Nog steeds is het een klassieker!!!

<

 Nummer 35: The sisters of Mercy - Temple of Love (1992)
New wave is een uitstervend muziek soort. Zonde. Het was heel lang de muziek waar underground, dance en pop elkaar wisten te vinden. Uiteraard met bands als Depeche Mode en the cure als koplopers. Heel lang bleef de band The Sisters of Mercy echter in hun eigen genre hangen. Ze waren mateloos populair bij hun eigen achterban, maar echt groots doorbreken wilde en deed de band dan ook niet. Tot plotsklaps in hun herftstdagen zij met een prachtig duet wel de harten van vele popliefhebbers wisten te stelen. Die van webmaster Kiprich was al 10 jaar eerder verkocht ("moest wel met zo'n vriendin"), maar dit nummer is wel een beauty!!: de Temple of love!

 Nummer 36: System of a down - chop sue (2001)
System Of A Down is een metalband uit Hollywood, Californië, USA. De band is vooral bekend om hun opzwepende muziekstijl. Hun nummers gaan meestal over gevoelens en politieke en sociale bezigheden. Iets wat Webmaster Kiprich wel kan bevallen! Het nummer Chop Suey!" sloeg bij hem in als een bom en is (dan ook) het meest gekende en door fans gewaardeerde nummer!!

 Nummer 37: Janse Bagge Bend - Sollicitere (1983)
De Janse Bagge Bend is samen met Rowwe Heze natuurlijk de bekendste Limburgse band. Zij scoorde een nationale hit met het nummer: Sollicitere. De band werd in 1979 opgericht. Andere hits van de Janse Bagge Bend (in het Limburgse dialect): De Mek, Proemevlaai, Knon oppe Mert en De Sjlaag om de Koppeleberg. Al deze nummers waren een ware revolutie in het door duitse sjunkel muziek gedomineerde limburgse carnavalswereldje. Ineens werd Carnaval voor de jeugd (van toen) ook leuk en kon er eens flink gesprongen worden!

Tegenwoordig draait men gewoon de top 40 of Dj Tiesto en dan gaan de voetjes met de carnaval ook van de vloer. Maar Janse Bagge deed iets wat nog nooit een andere Limburgse band heeft gedaan: Een nr.1 hit scoren volledig in het limburgs en... een revolutie in de limburgse muziekwereld maken welke tot aan de dag van vandaag nog zijn invloed heeft!

 Nummer 38: Kaiser Chiefs - I predict a riot (2004)
De naam 'Kaiser Chiefs' komt van het Zuid Afrikaanse voetbalteam Kaizer Chiefs, waarvoor ooit Lucas Radebe uitkwam, die nu speelt voor Leeds United, de voetbalclub uit de stad waar de Chiefs vandaan komen. Ze begonnen in 2003 nummers te schrijven over persoonlijke ervaringen en veranderden de muziekstijl in iets dat de laatste jaren steeds minder populair geworden was: klassieke Britse popmuziek

In 2004 kwam de eerste single 'Oh My God' uit, die opgenomen was in een slaapkamer, en kwam op nummer 66 in de hitlijsten te staan. En dat zonder platenmaatschappij. In november kwam de tweede single 'I Predict A Riot' uit. En dat nummer, in combinatie met een meer dan aardige clip van een van werelds bekendste Hooligan Films, kan webmaster Kiprich wel bevallen. Elk weekend brullen we dit nummer weer luidskeels mee in Cafe de Gats! Schitterende britse muziek.

 Nummer 39: 7-Seconds - 99 red balloons (1992)
Harcore. I really love(d) it. Over smaak kun je zeker twisten. Maar voor de mensen die het allemaal maar herrie vinden. Hardcore is wel de scene waar men voor zijn eigen echte mening durft op te komen, waar gelijkheid een basisprincipe is en waar Respect met een hoofdletter geschreven wordt. Iedereen mag meezingen, iedereen mag op de buhne komen staan. Briljant. Dat heb ik nog nergens bij een andere muzieksoort gezien. In de midden jaren negentig luisterde ik dan dus ook alleen maar naar hardcore, en de band 7-seconds zat daar heel vaak tussen. Ik heb gekozen voor een populaire cover, zodat jullie ook nog een beetje kunnen genieten!

 Nummer 40: New Order - Blue monday (1983)
New Order zette aanvankelijk de weg die met Joy Division was ingeslagen voort met melodieuze, donkere songs. Ze werden in het begin als nogal eigenzinnig en nukkig bestempeld. Ze gaven bijvoorbeeld geen interviews en weigerden bisnummers te spelen. Al gauw vonden ze hun eigen sound. New Order groeide uit tot een icoon van de new wave en het alternatieve circuit. Met hun nummer Blue Monday hebben ze hun naam vereeuwigd. Regelmatig worden er nog succesvolle housebeats en andere plaatjes rondom dit nummer gemaakt. Een fantastisch nummer.!

 Nummer 41: Rage Against The Machine - Killing In The Name (1992)
Rage Against the Machine was een Amerikaanse rockband uit de jaren ’90. De band was één van de eersten die de genres hardrock en rap combineerden tot rapcore. Tevens stonden zij bekend om hun socialistische teksten en politieke acties binnen en buiten de muziek.

Rage bracht eind 1992 het debuutalbum Rage Against the Machine uit, met daarop de hits Killing in the Name en Bombtrack. Beide nummer sloegen letterlijk in als een bom en ik kan me een carnavalsoptocht van ons herinneren in Genhout waar we alleen maar dit album draaide. Super!

 Nummer 42: The Police - Message In A Bottle (1979)
The Police. Stilte.... Wat hebben die gasten vreselijk veel leuke nummers gemaakt! Denk maar eens aan de klassiekers als So Lonely, Roxanne, Can't stand losing you, Message in a bottle, Walking on the moon, Don't stand so close to me, De Do Do Do,De Da Da Da, Every Little thing she does is magic, Spirits in the material world, Every breath you take, King of pain, en vele andere. Van elk nummer zijn wel covers gemaakt. Ik wilde in ieder geval de orgienel plaat van Message in a bottle in mijn top 100 hebben. Zowel op het orgineel als aan de hardcore cover heb ik veel goede herinneringen!

 Nummer 43: Metallica - One (1994)
In dit anti-oorlog nummer laat Metallica zien dat het in de begin jaren ´90 reeds uitgegroeid is tot een band op wereldniveau. Ze combineren een prachtig drumwerk met dreigend klinkende giraargeluiden en een rauwe stem. Het unieke van dit nummer zit echter niet in de tekst maar in het ritme van de de dubbel bass. Op het moment dat de band S.O.S zingt klopt de drummer 3 kort, 3 lang, 3 kort in. Een intelligent nummer dat dus ook nog eens heel lekker in het gehoor ligt. Ik heb er heel vaak van genoten.!

 Nummer 44: Phil Lynott & Gary Moore - Out in the Fields (1985)
Gary Moore begon zijn carrière in de jaren zestig met bands als Colosseum II, Skid Row en Thin Lizzy. Het was dan ook niet gek dat in 1985 gitarist Gary een plaat ging opnemen met Phil Lynott, die voorman en bassist was van die Ierse super rockband Thin Lizzy. Het nummer was een regelrechte superhit en stormde de nederlandse Top40 in. Ik was er destijds helemaal gek van. Het was dit nummer dat voor mij de poort naar meer en hardere rockmuziek opende! Hulde!!!

 Nummer 45: Entombed - Left Hand Path (1990)
Wie Scandinavië in het begin van de jaren negentig alleen maar kende van een jaarlijkse wintervakantie in Stockholm en Abba, werd nog geen beetje bij de ballen en andere geslachtsorganen gegrepen door 'Left Hand Path', het vervaarlijk brommende debuut van Entombed. Met een bebloede ploertendoder in de ene en de satanische bijbel in de andere hand, veroverde dit illustere vijftal in geen tijd de harten van tienduizenden naar revolutie snakkende metalfanaten.

'Left Hand Path'is volledig gebouwd rond het snarenwerk, dat door gebruik te maken van twee te laag gestemde basgitaren qua effect op de ingewanden menig laxeermiddel naar de kroon steekt. Het nummer is een trip langs de duisterste krochten van de menselijke ziel.

Webmaster Kiprich heeft dit nummer heel vaak en heel hard op zijn studentenkamertje(s) afgespeeld. Een ware parel in de Doom scene! Wat te denken van de tekst ´what God created, men can destroy ´ of de laatste 3 minuten van de plaat die je van de hemel naar de hel helpen in 1 seconden. Over smaak valt te twisten, maar met dit nummer mag van mij elk feest eindigen!

 Nummer 46: Guano Apes - Lords of the Boards (1997)
Dat dit nummer in mijn Top100 staat is toch wel dankzij mijn vriendin. Die begint altijd als een gek mee te zingen op dit nummer en dat laat me natuurlijk niet koud. Haha. Als we weer eens met 7 man in de Suikerpot zaten op een koude zaterdagnacht dan zete ´Mark de Dj´ dit nummer op. Meteen was het weer een uur lang gezellig in het cafetje aan de merret. Lord of the boards is dan ook een klassieker met goede herinneringen!

 Nummer 47: Minor Threath - Out of step (1983)
Minor Threat was een hardcore-band die eind jaren zeventig, begin jaren tachtig actief was. Ze kwamen uit Washington D.C. in de Verenigde Staten en waren een tijdlang vrij toonaangevend in de Amerikaanse punk- en hardcore scenes, en dus ook in die van de rest van de wereld. Het bekendste lid van de band is zonder enige twijfel Ian MacKaye, die wijd en zijd wordt beschouwd als de grondlegger van de straight edge beweging. Een beweging die nogal controversieel is. Men was namelijk voor een heldere geest en dat betekende geen gebruik van drugs, alcohol, vlees en vrouwen. Webmaster Kiprich heeft zich er niet lang aan kunnen houden :-), maar de muziek was natuurlijk geweldig

Minor Threat karakteriseerde was hun snelle geluid, dat je ook bij bands als 7 seconds (die komt ook nog!) hoorde. Later in het midden van de jaren tachtig is Minor Threat uit elkaar gegaan. Ian MacKaye vormde nadien Fugazi

 Nummer 48: Status Quo - Down Down (1975)
Dit is toch echt wel de oudste band in mijn lijstje. Dit was de muziek van mijn vader! Deze band begon namenlijk in de jaren 70 over te gaan op een voor breder publiek toegankelijke meedein rock. Zo ontwikkelde de band zijn kenmerkende stijl van weinig akkoorden, makkelijke teksten en een stevig ritme. Dit bleek een slimme zet, want de band scoorde wereldwijd grote hits met onder andere Down down, Whatever you want, Rockin all over the world, The wanderer en In the army now. Ik heb het nummer down down altijd gaaf gevonden, vanaf het moment dat ik kon luisteren! Eenvoud, ritme en knallen. Ik kan er geen genoeg van krijgen

 

Nummer 49: Agnostic Front- Your mistake (1987)
Hoe dieper in de underground, hoe minder er op You tube staat. Aan de ene kant een goed teken, aan de andere kant wel een beetje zonde. Want de band Agnostic Front verdient eigenlijk wel meer erkendheid! Er staan een aantal leuke clips van the lads from Ney York online, maar ik wil deze lijst zuiver houden. Er is namelijk 1 nummer wat met kop en schouders boven alle nummers van hen uitsteekt.. en dat is Your Mistake. In de slechte kwaliteit clip komen de geweldige -agressieve- gitaarrifs helaas niet helemaal tot hun recht. Maar geloof me, ze zijn er echt.

 Nummer 50: Iggy Pop and The Stooges - Passenger (1977)
Echter muziekhelden en echte verkenners van het 'eigen kunnen' zijn schaars. In de jaren zestig en zeventig waren muzikanten hier echter veel meer mee bezig. Dit leidde soms tot extreme tafarelen. Een van de legendes uit de late jaren zeventig is daarbij toch wel Iggy Pop.

Geholpen door David Bowie maakte hij een mooie carrierre als muzikant, waarbij hij deze tijd waarschijnlijk zelf niet al te bewust heeft meegemaakt. Heroine was namelijk zijn verslaving en in de volgende live clip is dit ook goed merkbaar. Het is fascinerend om te zien dat zijn bandleden hem recht moeten zetten en dat je als luisteraar denkt "is die nu geniaal, is die zijn tekst kwijt of zit hij in hogere sferen die wij niet kennen?" Webmaster Kiprich heeft deze plaat (het orgineel) altijd de enige leuke dansplaat gevonden...en wat een simpel maar prachtig couplet..lalalallalala!

 Nummer 51: Normaal - Oerend hard (1977)
Normaal is een Nederlandse popgroep die tot de Boerenrock wordt gerekend. Een genre dat niet ceht meer bestaat. Wel zijn zij de voorvechters geworden van een nieuw genre; dialechtpop. Normaal blonk uit in eenvoud, eerlijkheid en respect. Waardes die hoog in het vaandel staan van webbie Kiprich. Normaal behoorde dan ook tot een van de allereerste lp´s die ik had. Deurdonderen was simpelweg een super Lp! Nog steeds aan aanrader voor alle mensen die van boerenrock houden!

 Nummer 52: Manowar - Battle hymn (1982)
Manowar is een oude Heavy Metal band. Je moet er van houden natuurlijk. Wat je ook van deze stijl mag vinden, Manowar heeft als een van de weinig bands het gevoel van "strijd, eer en trots" in hun muziek weten te brengen. Met het nummer Battle Hymn wisten de engelsen een nummer te maken dat in haar soort nooit is overtroffen. Vanaf minuut 1, de teksten, de gitaar, het onheilspellende tromgeroffel en met het fantastsiche middenstuk als klapper voel je je een strijder, een viking, een soldaat die met zijn kameraden ten strijde trekt .. en sterft. Een fantastisch nummer!!!

 Nummer 53: Manu Chao - Me gustas tu (1998)
Chao maakt muziek in een genre dat eind jaren '90, mede onder zijn invloed, ontstaan is: "Mestizo". Zijn bekendste nummers zijn Bongo Bong, Me gustas tú en Clandestino. Manu Chao is de voormalige frontman van de Franse band Mano Negra.

Webmaster Kiprich leerder dit nummer waarderen toen we op een stoffige weg naar Mexico city reden tussen grote indianentempels door. Een prachtige zon stond strak aan de blauwe hemel en met een lekker koud biertje in hand zongen we keihard op dit nummer. We hadden namelijk een lift gekregen van mexicanen en dit nummer was het enige dat we samen konden.. fantatsisch moment!..jammer dat ik de orginele clip nergens kon vinden.

 Nummer 54: Suicidal Tendencies - Institutionalized (1983)
Skatemusic. In Nederland niet echt bekend, maar in de US is het een hele scene geworden. Een van de eerste bands die deze muziek als genre heeft weggezet is ongetwijfeld Suicidal Tendencies. Met een mix van hardcore/ straight edge invloeden en met vrijwel constante zeer melodieuze, zelfs psychadelische gitaarssolo's wisten deze Amerikanen de wereld te verrassen. Institutionalized was mijns inziens hun eerste echte wereldwijde doorbraak. De toen nog jonge band zocht de grenzen van de maatschappij op en liet haar goed onderbouwde mening duidelijk merken! Wederom dus weer een klassieker in de top 100. What a great band!!!

 Nummer 55: The Cult - She sells Sanctuary (1985)
In de jaren tachtig en negentig gingen we veel uit in de dorpen Schimmert, Hulsberg en later ook Reijmerstok. Onze groep, zo'n 20 man groot, had waar we ook kwamen 1 eis. We wilden om 24.00 altijd The Cult horen. Daar we goede drinkers waren en dus voor omzet zorgden werd dit verzoek altijd ingewilligd. Kloklsag 24.00 kwamen dan de "zatte boeren" allemaal van de bar naar de dansvloer om op hun eigen lompe stijl op de Cult dansen. Nu zou men dit "jumpen" noemen :-). Ongelooflijk mooi om te doen en waarschijnlijk ook om te zien. Verder ken ik geen 1 nummer van The Cult, maar met dit nummer staan ze in mijn top 100!!

 Nummer 56: Dead Kennedys - Holiday in Cambodia
De Dead Kennedys is een Amerikaanse punkband uit San Francisco. In de jaren tachtig waren zij één van de belangrijkste bands in het genre. Hun muziek en teksten zitten vol met humor, waarbij de tegenstellingen tussen politiek links en rechts door frontman Jello Biafra flink op de korrel worden genomen, maar waarbij boven alles 'het systeem' kritisch moet worden gevolgd.

Hun eerste album Fresh Fruit for Rotting Vegetables zit vol met (hedendaagse) klassiekers. Kill the poor, California uber alles en Viva Las Vegas. Webmaster Kiprich was echter op slag verliefd op Holiday in Cambodia. Tien jaar na uitgave was dit jarenlang mijn ontbijtplaat. Punk en intellect hand in hand! enjoy! en oh ja, moeten jullie ook zo aan de "Firestarter" denken :-)

 

 Nummer 57: Depeche Mode - Enjoy The Silence (1990)
Depeche Mode is een succesvolle Britse New Wave-band. De synthpopformatie werd in 1980 opgericht in Basildon, Engeland. In Nederland en België scoorde de band enkele hits, waaronder People are People, Just Can't Get Enough en Enjoy the Silence.

Dit laatste nummer heeft mij altijd goed kunnen bekoren. Er zijn talrijke versies van, met en zonder veel bass, maar het orgineel blijft ijzersterk.!

<

 Nummer 58: Anouk - Nobody´s Wife (1997)
Vrouwenmuziek. Zucht. Ik heb er eigenlijk bijna niks mee. Eind jaren negentig verandert dit plotsklaps want in het najaar van 1997 verschijnt de single Nobody’s Wife. Een dijk van een nummer. Wekenlang staat het nummer hoog in de hitparade. Meegetrokken door de single stormt het album Together Alone snel naar de eerste plaats. Webmaster Kiprich was een van de kopers, want dit album bevat tijdloze rock met afwisselend een bluesy of alternatief randje. Anouks stemgeluid klinkt als een kruising tussen Joan Osborne, Alanis Morissette en Melissa Etheridge. Een combinate waar menig mannenhart sneller van gaat kloppen. En niet alleen zijn hart. Haha.

 Nummer 59: U2 - The Saints are coming (2007)
U2. Met afstand, maar dan ook met afstand de beste pop band die ik ken. Het aantal hits is inmiddels ontelbaar. Het aantal goede nummers ook niet. Met U2 ben ik groot getrokken. De rebels songs van "War", de onverwachte melodramataische songs van "the unforgatble fire" en "Joshua Tree". Later weer meer rock en pop. U2 is een superband en is dus ook vaker in de Top 100 terug te vinden. Hun laatste nummer (feb. 2007) is ook meteen weer een kanjer van een plaat. Het geeft maar weer eens aan dat deze Ieren niet weg te denken zijn: "The Saints are coming!!

 Nummer 60: Misfits - Last Cares (1982)
Misfits is een in 1977 opgerichte Hardcore Punk band. De band kende in die tijd al vele verschillende formaties betreft bandleden. Door de jaren heen werd er een ruime fanbase opgebouwd. De zogenaamde Fiends, een term voor Misfits fans, werd alsmaar uitgebreider en al snel veroverde de Misfits de wereld van de 'underground' Hardcore-scene.

Hun meeste bekende nummer begint met de volgende legendarische tekst" I got something to say... I killed your baby today And it doesn't matter much to me As long as it's dead .." enjoy!

 Nummer 61: Killing Joke - Love like blood (1985)
Killing Joke staat niet bekend om zijn toegankelijke muziek, maar Love like Blood was natuurlijk een vette hit en voor iedereen te pruimen. De eerste platen van hen waren erg doom en gloom. The Wait stamt bijvoorbeeld uit die tijd en is natuurlijk wereldwijd bekend geworden dankzij Metallica. 'Love Like blood' heb ik echter altijd hun beste klassieker gevonden. Kiling Joke vond de zo prachtige grunche uit die andere (bv Nirvana) later hebben vervolmaakt! Hulde aan de grondleggers!

 Nummer 62: Urban Dance Squad - Demagogue (1994)
De urban dance squad is misschien wel nederlans meest ondergewaardeerde band aller tijden. In Nederland werd de vernieuwende rapcore als apart en niet als 'mainstream' gezien. In Amerika echter werden zij als ware pop artiesten en helden behandeld. Het uitstekende amerikaans, de moderne (destijds) groove, de goeie vloeiende rap en het lekkere gitaarritme waren hier mede debet aan. Webmaster Kiprich was destijds aardig onder de indruk van deze muziekstijl en plaatst een dikke 10 jaar na dato dan ook een ode aan de enige echte succesvolle nederlandse band in de US: De Urbance Dance Squad!

 

 Nummer 63: House of pain - Jump around (1992)
Begin jaren negentig kreeg hiphop een nieuw gezicht. Een blank gezicht. Wat overgewaaide schotten die in een achterbuurt de beats van de straat, de lyrics van de hood en de felheid van het oude ierland mixten in een klassieker. Jump around.

Deze melodie hakt er 25 jaar later volgens mij nog steeds in en heeft onder andere bands als Osdorp posse, Neuk en misschien ook wel brainpower en zijn maartjes gestimuleerd goede hip hop te maken! Geniet van de enige echte hip hop klassieker! en..springen!

 Nummer 64: Slayer - Raining blood (1986)
Dit nummer begint zoals alle Slayer nummers waren; razendsnel, chaotisch en toch overzichtelijk. Je krijgt heel even een rustmoment en dan komt je weer in de hel. Dan krijg je het ideale headbangmoment en wanneer je denk dat het tempo rap gaat doet Lombardo er nog een schep bovenop en vliegt alles de hoogte in.

Tom z’n stem is als god op de dag des oordeels. De riff’s houden je volledig in bedwang en je kan je hoofd niet meer stil houden. Wat dan volgt is alsof hemel en hel openbarsten en de wereld vergaat.... een klassieker! De clip ook een klassieker en als je denkt..he dat einddeuntje de laatste secondes..dat klinkt ook mooi.. wait mijn punkrock friends!

 Nummer 65: The Prodigy - Everybody in the place (1991)
The Prodigy was een van de eerste orginele Dance bands. Ik ken al die stijlen niet, maar ik weet wel dat ik toen ik in de begin jaren negentig in Polen was ik snel alle ´Cassetti´ van deze band heb gekocht. Voor 200 slotty lekker swingen. Deze plaat vond ik echt helemaal te gek. Je moet hem wel hard draaien, want deze plaat is geen achtergrondmuziekje. Het beste komen de swingende beats, welke opgenomen zijn in New York, tot zijn recht op een dansvloer of ordinaire carnavalswagen. Maar achter je PC zittende met de volumeknop op maximaal maakt ook veel goed.

 Nummer 66: Ac/Dc - Let there be Rock (1977)
AC/DC werd in 1973 in Sydney geformeerd door Malcolm Young. Deze gitarist, afkomstig uit een Schotse muzikale emigrantenfamilie wilde een nieuw soort rockband beginnen. Her werd de band Ac/Dc. Omdat Australië na een paar jaar spelen al aan hun voeten lag toerde de band in 1976 onder andere door Groot-Brittannië en het vasteland van Europa.

In 1977 werd het album 'Let there be rock' opgenomen en deze plaat is duidelijk harder en rauwer dan hun eerste albums. Voor het eerst werd namelijk getracht het live-geluid van de groep op vinyl vast te leggen. Het gerucht gaat dat tijdens het opnemen van het titelnummer Angus' versterker in brand vloog en hij gewoon verder speelde. Of het hier aan lag of omdat de muziek lekker simpel in het oor ligt, ik weet het niet maar uw webmaster was midden jaren tachtig gek op deze band.!! Vandaar de notering voor deze band..ac/dc still rulez!

 Nummer 67: Cradle of filth - Hallowed be thy name (cover Iron Maiden)
Een beetje een gekke plaat in deze Top100. Niet dat er enige twijfels zijn over het nummer. Hallowed be thy name is een rockklassieker van het eerste uur. Om precies te zijn van iron Maiden. Neen, het is een beetje een apart nummer omdat ik de cover in de Top 100 heb gezet en dan ook nog eens ene met een zelfgemaakt clipje. Toch verdient dit nummer wel deze positie. Het nummer is nog steeds briljant, ik heb jaren van Deathmetal gehouden en de combinatie van deze twee is dan ook geslaagd te noemen!

 Nummer 68: The Cure - Killing an Arab (1979)
De band debuteerde in 1979 met het album Three Imaginary boys. De eerste single, Killing an Arab, zorgde al meteen voor controverse vanwege het vermeende racistische karakter van het nummer. In feite was het gebaseerd op de roman De vreemdeling van Albert Camus. De eerste twee platen van The Cure waren nog volledig doordrenkt van Punk. Het mag dan ook geen wonder heten dat uw webmaster deze eerste twee albums van The Cure het mooiste vond. Samen met de klassieker The Forest vormt dit nummer het beste nummer van The Cure! Schitterend melodramisch. Je waant je een dikke 2 minuten in een andere wereld...

 Nummer 69: Obituary - Slowly we rot (1989)
Een echt ruige mannen muziekband. Lange wapperende manen, veel dubbele bass, helse zang en een heerlijk zaligmakend ritme. Obituary was in haar tijd zeker een pionier en had terecht de stempel van grensverleggend. Inmiddels schrikt niemand meer van deze of andere donkere muziek, maar destijds was ik toch aardig onder de indruk van deze oermuziek

Het nummer slowly we rot heb ik altijd met afstand het mooiste nummer gevonden, het "whoe" op 3/4 van het nummer zing ik nog steeds luidkeels mee. op nummer 69.. slowle we rot!!!

 Nummer 70: Tears for fears - Everybody Wants to Rule the World (1985)
Noem het gerust jeugdsentiment. Want dat is het. Met mijn ´tegendraads´ karakter weigerde ik, wat vele jeugdigen wel deden en doen, de songsteksten van liedjes klakkeloos na te zingen. Er was echter 1 uitzondering.. dit nummer. Dit is tot de dag van vandaag het enige nummer dat ik volledig uit mijn hoofd kende. Zo fraai vond ik destijds dat nummer. Vrijheid en idealen.Daar gaat dit nummer over en nog steeds vind ik het een leuk nummer, maar de charme die het vroeger op me had is wel vervlogen. Gelukkig ook maar. Niettemin is dit een Top 100 allertijden en dus verdient deze plaat deze notering!!

 Nummer 71: Rammstein - Du Hast (1997)
Rammstein is een Duitse metalband die naar eigen zeggen "tanzmetall" produceert, ofwel een synthese van progressive metal, industrial en techno, met enige gothic-invloeden. De combinatie daarvan heeft miljoenen fans opgeleverd, waaronder uw webbie Kiprich.

 Nummer 72: U2 - Where The Streets Have No Name (1987)
U2. Onthoud de naam gerust. Met het album The Joshua Tree haakte ik als fan van het eerste uur definitief af. Ik ging de hardrock/harcore kant uit en, het toen in mijn oren klinkende romantisch geklingel, had niks meer met de oude U2 te maken. Toch is het waarschijnlijk het meest geprezen album dat U2 ooit heeft gemaakt. Pas heel veel later leerde ik de nummers waarderen en maakte ik een ware inhaalsslag. Het blijft genieten met deze Ierse boys!!

 Nummer 73: Modern Talking - You can win if you want (1985)
Hoe maak je je imago als webmaster in 1 keer weer belachelijk? Simpel. Kies gewoon een Duitse Homoplaat in je Top100 en je imago is gegarandeerd naar de Klote. Toch vond ik deze plaat destijds erg leuk. Toch is dat niet de reden waarom die uiteindelijk ook in mijn top100 is gekomen. Het deuntje en met name de tekst is veelvuldig gezongen in cafe de Suikerpot en tegenwoordig in de Gats voor aanvang van een Fortuna wedstrijd. ´You can win if you want!´Een meer dan passende tekst.

 Nummer 74: Iron Maiden - Run to the Hills (1983)
England's best Rockband ever! Geen twijfel over mogelijk. Deze band heeft jarenlang de rock scene bepaald en was het grote voorbeeld van latere rockbands als Metallica. Niemand had zulke magnifieke solo's van wel minuten lang. Niemand durfde het aan een single van 14 minuten te maken die geen seconde saai zou worden. Iron Maiden deed het. Zij waren het die ook de show, het imago en de fantasie naar de fans toe brachten. In deze top 100 zou ik wel tien platen van hen kunnen zetten, maar dat zou wat veel van het goede zijn. De klassieker Run to the Hills verdient echter zeker een plaatje in mijn top 100.. al was het maar dat ik hem meer dan 2 decennia lang al draai!

 Nummer 75: De raggende mannen - Poep in je hoofd (1995)
Nederlanders en bijzonder muziek. Het lijkt niet samen te gaan in ons kikkerlandje. De raggende mannen met hun exentrieke frontman Bob Fosko voorop zijn echter niet te beroerd om diverse muziekstijlen (als het maar geen pop is) te spelen. Fosko's zang en de muziek zijn agressief en snel. De slechts zes seconden durende debuutsingle "Nee's Niks" wordt in 1992 een succes, maar komt niet in de tipparade omdat volgens de statuten een popnummer minimaal 60 seconden moet duren. Met een andere klassieker als "dit jaar wil ik sneeuw" braken ze webmaster kiprich's hart. Met het nummer "Poep in je hoofd", maakte zij een intelligente klassieker die dan ook prompt een plaatsje in de Top 100 verdient. Deze opname van Jiskefet is een regelrechte ode aan de engelse comedy "The Young Ones, waar bv ook Moterhead in de keuken deed optreden. Briljante serie en ook nummer dus... strafcorner!

 Nummer 76: Sex pistols - Anarchy in the UK (1974)
Als je "punk" zegt, zeg je de Sex Pistols. Destijds een geheel nieuwe en revolutionaire muziekstijl. Ik heb die tijd niet bewust meegekregen, maar heb wel altijd begrepen dat deze muziek de grondlegger is geweest voor het Hardcore genre dat ik zelf altijd schitterend heb gevonden. Onder de noemer ode aan de grondleggers verdient het nummer "" Anarchy" in the Uk (later nog veelvuldig gecoverd) een plaatsje in de top 100.

 Nummer 77: Black Sabbath - War Pigs (1983)
In 1970 brachten ze hun eerste twee albums uit: Black Sabbath en Paranoid. Paranoid had normaal gezien War Pigs moeten heten en was een protest tegen de oorlog in Vietnam. War pigs is inmiddels toch wel een echte rock klassieker, welke terecht door heel veel bands is gecoverd. Ik heb dit nummer jarenlang grijs gedraaid... echt een nummer waar de tekst met de sfeer klopt. Ik heb een mooie live versie gevonden. Schitterend!! (em ja, die man met dat witte pak is die van die soapserie.....)

 Nummer 78: The Cure - Lovecats (1983)
The Cure is een succesvolle in 1976 in Engeland gevormde New Waveband. De band word naast New Wave ook geplaatst in de genres gothic rock en Post-punk. In de begin jaren tachtig verraste zij vriend en vijand met een heel aparte muziekstijl. Webmaster kiprich moest ff wennen, maar een aantal nummers waren direct van begin af aan lekker in het gehoor liggend. The Lovecats was daar zeker 1 van!

 Nummer 79: Agnostic Front - Gotta go (1998)
Hardcore is ontstaan eind jaren '70, begin jaren '80 in Noord-Amerika. Termen als 'brotherhood' en 'unity' zijn onlosmakelijk verbonden met de hardcorescene. De stroming ontstond als een tegenbeweging en het 'wij-gevoel' is dan ook groot. Een van de steden die Hardcore echt groot heeft gemaakt is toch wel Ney York (NYHC). Wie kent er niet de bands als Agnostic Front, Madball, Killing Time, Donnybrook, Sick Of It All of Biohazard!

Voor wie het niet kent heb ik goed nieuws. Deze bands gaan jullie nog vaak tegenkomen in mijn top100. Er is slechts 1 probleem.. de D.I.Y mentaliteit van Hardcore zorgt voor weinig goede clips uit de eind jaren tachtig en begin jaren negentig tijd. Zo zou ik dolgraag goede opnamens van het album Victim in Pain van AF willen laten horen, maar die heb ik niet gevonden. Jullie zullen het dus moeten doen met later materiaal, dat best al een aardig "meezing" gehalte heeft. Gotta go blijft echter een heel aardig nummer en weerspiegelt voor mij bij deze de mooie tijd die NYHC mij gegeven heeft!

 

 Nummer 80: Sepultura- Innerselves (1989)
Sepultura is een thrash metal band die in 1984 werd opgericht in de Braziliaanse stad Belo Horizonte. De gebroeders Max (zang/gitaar) en Igor Cavalera (drums) vormen de spil van de band. De naam Sepultura betekent letterlijk in Portugees grafmonument. Pas bij het verschijnen van hun vierde album, genaamd "Arise", krijgt men internationale erkenning. Dit komt hoofdzakelijk omdat Sepultura toen overstapte naar een bekender platenlabel. De band krijgt in de underground metal-scene een cult-status en groeit begin jaren '90 uit naar één van de populairste bands binnen het metalgenre

Innerselves was het eerste nummer van Sepultura dat ik zo leuk vond dat ik de band vervolgens meerdere malen live ben gaan bekijken. De combinatie van de dubbel base, het rauwe stemgeluid van MAx en de melodieuze gitaarrifs maakte Sepultura unike. De orgindle clip van innerselves kon ik niet meer vinden, maar deze live clip geeft ook wel een prima idee. Geniet er maar van!

 

 Nummer 81: Linkin Park - In the end (2000)
Linkin Park is natuurlijk een klassieke band die al mijn favoriete stijlen combineert in een gemakkelijk in het gehoor liggende muziekstijl. Natuurlijk is het gelikt en tegen de rand van de commercie aan, maar de nummers zijn qua stijl en inhoud goed genoeg gefundeerd en afwisselend om niet vluchtig te zijn. In The End gaat bijvoorbeeld over de fouten van een man/vrouw. Het wordt gezien als een sybolisch teken van het beëindigen van een relatie. Een mooi nummer en zeker een klassieker!

 Nummer 82: U2 - Beautiful day (2000)
Op nummer 82 dan eindelijk de band die mij qua pop en rockmuziek wellicht het meeste heeft beinvloed. Wat hebben deze mannen vreselijk veel en vooral ook goeie hits gemaakt. En dat niet 1 of 2 jaartjes, maar bijna 2 decennia lang! Ik kon wel 15 nummers van hen in mijn persoonlijke top100 zetten, maar ik heb gekozen voor een aantal nummers. Een ervan is Beautiful day, simpelweg omdat het een nummer is dat qua stijl en inhoud de titelsong meer dan waar maakt. Beautiful day gaat over een man gaat die alles verloren heeft, maar plezier vindt in de dingen die hij nog wel heeft.

Steeds als ik het nummeer hoor ben ik ervan overtuigd dat het ook een Beautiful day is of gaat worden! Vandaar dat het nummer dan ook op een vrijdag is gepresenteerd... Noa Veure Fortuna..haha. Dat het voor jullie ook maar een mooie dag mag worden!

 Nummer 83: Oases - Morning glory (1995)
De jonge bezoeker zal zich moeilijk kunnen voorstellen dat een land met een ongekend bloeiende popcultuur als Groot-Brittannië ooit muzikale zelfbevestiging nodig had. Maar in de eerste helft van de jaren negentig had Engeland geen thuis gekweekt antwoord op de successen van Amerikaanse grungebands als Nirvana, Pearl Jam en Alice in Chains. Er waren bands die op eigen bodem op een behoorlijke aanhang konden rekenen, maar er was er geen die een nationaal publiek aan zich kon binden en die tegelijk een internationale uitstraling had.
Die band werd Oasis. En wie de nummers van de eerste twee albums, Definitly Maybe en (What's the Story) Morning Glory, vanuit die context terugluistert, begrijpt meteen waarom Oasis die rol kon vervullen. Deze nummers zijn namelijk doordrenkt met een diep romantisch verlangen naar grootsheid, naar een plek aan de sterrenhemel. Morning Glory rulez!!

 Nummer 84: Madness - Nightboat to Cairo (1982)
Ska. Een genre dat slechts enige jaren echt heeft bestaan. De echte ska kwam uit london en zo kwam dus ook Madness uit de grote metropool. Het is verbazingwekkend om te zien dat deze muziek eigenlijk tijdloos is. Nog steeds doen deze vrolijke deuntjes de voetjes van de vloer krijgen. Ook bij webbie Kiprich. Een terechte notering dan ook in mijn Top 100 allertijden!

 Nummer 85: Zoepkoel met 05 oet Horst
Naar de Zoepkoel gaan we al sinds het onstaan ergens in de jaren negentig. Toen stonden we nog met 16 man en evenveel kratten bier op een druilerig pleintje. Tegenwoordig halen we net de parade, zo druk is het geworden. Maar deze venlose carnavalsdag heeft altijd veel voor me betekent en dus staat er ook een plaatje in de Top 100. Janse Bagge en Big Benny waren goede kanshebbers, maar het is de alternatieve carnavalsmuziek van de O5 oet Horst geworden. Een mix van Carnaval, Ierse muziek en ja, luister maar eens heel goed, rockmuziek. Deze leuke versie van Whiskey in the jar is dan ook de ideale Zoepkoel plaat. Alaaf!

 Nummer 86: The Prodicy - No good (1994)
The Prodigy, waarvan de basis ligt in Essex, begint in 1990. Uw webmaster was er meteen wild enthousiast van. In 1994 kwam hun echte doorbraak met "Music for the Jilted Generation". Het geluid was donkerder en dieper en distantieerde zich van het standaard ravegeluid. Naast harde en snelle dancetracks stonden er ook enkele experimentele atmosferische tracks op. Het bekendst werden de nummers No Good (Start the Dance) en Voodoo People. Het album zette zich af tegen de autoriteiten die het raven aan banden wilden leggen. Het boekje bevat een sfeerimpressie van een raver die een hangbrug wil doorsnijden terwijl hij zijn middelvinger opsteekt naar de politie die vanuit een grauwe industriestad toekijkt....kijk, daar houd ik wel van en mensen die stil kunnen zitten op deze muziek horen aan dat touw te hangen!

 Nummer 87: Saxon - Dallas 1 pm (1980)
Laten we eens zo’n kwart eeuw teruggaan in de tijd. Metal heerste in die dagen en ondergetekende was één van haar volgelingen. Lange haren. Jeans en pinnebanden om!. Headbangen op Iron Maiden, Judas Priest, Motörhead, Metallica,... Je weet wel, de Grootheden. Die dagen zijn natuurlijk al lang vervlogen (het meeste van die haren is trouwens ook al verdwenen), maar ik heb er nog steeds goede herinneringen aan. Saxon hoorde ook bij die Grootheden, natuurlijk. “747(Strangers in the Night)” en “Dallas 1 PM” behoorden tot mijn favoriete songs. Deze laatste heb ik in een goede live versie teruggevonden. Geniet er maar van!

 Nummer 88: Beastie Boys- So Watcha Want (2007)
Hip-Hop is nooit helemaal mijn ding geweest, maar voor de Beastie Boys heb ik altijd wel een zwak gehad. Zeker in de begin jaren toen ze ook deden experimenteren met de band Slayer (die komt hogerop in de Top100 nog zeker terug!). De befaamde `fight for your right` maakte mij aldus deelgenoot van een voor mij dan onbekende scene; old scool hip hop. Eenmaal daarna luisterend vond ik het erg gave muziek en de BB hebben dan ook enige jaren mijn muzieksmaak gedomineerd!

 Nummer 89: Bob Marley - Waiting in vain (1977)
Derde wereld muziek. Het bestaat. Bob Marley heet de superster en vertegenwoordiger van een hele natie die nauwelijks aandacht en spreektijd in het Westen krijgt. Briljante muziek recht uit het hart. Deze swinger en smoker heeft tientallen hits gemaakt. Het nummer "waiting in vain" is een van zijn eerste hits. In menig coffeeshop helemaal groen gedraaid en daar ik daar ook nog wel eens kwam heb ik prachtige momenten aan deze plaat!

 Nummer 90: Stormtroopers Of Death: Speak English or Die (1989)
The SOD is een midden jaren tachtig project, waarin als ik me niet vergis bandleden van Anthrax, Nuclear Assault en natuurlijk MOD frontman Billy Milano in zaten. De teksten waren destijds seer discutabel, net zoals hun optreden en achterban. De populairiteit van deze band bleef dan ook in de hardcore underground sfeer hangen. Niks mis mee!!! Een later opgenomen optreden van deze band geeft goed de sfeer aan: Stevig, strak, lef en tegen de grens aan. Een prachtige performance van dit project SOD!

 Nummer 91: Rowwen Hèze - Vechte Valle en Opstoan (2007)
Limburgs trots!!!!!!! In 1985 opgegericht als feestband. Ik zag ze in 1990 voor het eerst op een festival bij de Geusselt. Werelds vond ik die Noordlimburgers toen al. Hun stijl is de laatste 15 jaar uitgebreid, met als hoofdstijlen folk, fanfare en tex-mex. Weinig mensen weten het, maar Rowwen Hèze valt onder de noemer Zydeco.Dat is een Afrikaans-Amerikaanse popmuziek stijl, oorspronkelijk uit de moeraslanden van Louisiana. Fijn voor deze informatie Kiprich. Heb je ook nog wat leuks te schrijven..haha. Neen. Het enige wat ik nog wil aangeven is dat deze band meerdere malen in mijn persoonlijke Top 100 staat en dat ik vrijwel al hun songs klasse vind..van hun oudste tot hun nieuwste hit.. waar van bijgaande de clip!

 Nummer 92: The killers - Somebody Told me (2004)
Gitaarmuziek kan ook best rustig leuk zijn. De band The killers bewijst dat op haar laatste 2 albums. Het is zeker geen underground en zelfs commercieel, maar de band heeft wel enkele pakkende songs met lekkere melodieen en.. een tikkie humor. Gegeven het feit dat we op dit nummer al vaak voor aanvang van Fortuna Sittard in Cafe de Gats hebben gezongen verdiend deze band wel een plaatsje in de Top 100: the Killers!

 Nummer 93 KP Berlin - 10 german bombers (2001)
Voetbal staat zeer centraal in mijn leventje. Dus in mijn Top 100 staan ook een aantal voetbalnummers. Dat die Engels van aard zijn moge duidelijk zijn. Dit is het land waar voetbal is ontdekt en ook nog steeds massaal beleefd wordt. Bij een Villa wedstrijd in 2004 maakte ik voor het eerst kennis met het anti-duitse liedje "10 german bombers". Men zong dit lied in een pub 17 minuten lang. Ongelooflijke sfeer. Op het net vond ik deze versie terug en het grappige is dat het allemaal.. Duitsers zijn die dit nummer zingen!

 Nummer 94: Heideroosjes - Damclub Hooligans (2003)
Nederlands en Limburgs bekendste punkband speelt het telkens weer klaar haar eigen achterban te confronteren met hun eigen gedrag. Met "johny en Anita" deden ze dit al lekker overduidelijk, maar met het nummer "dambord Hooligan" ligt hun mening over het extreem supporteren in het hedendaagse voetbal er wel heel dik op. En op de wijze zoals zij het performen, lekker cynisch en komisch valt er nog wat voor te zeggen ook.

Live zijn die gasten uit Horst te gek. Ik heb ze slechts twee keer gezien, 1 keer in Tilburg en 1 keer in Heerlen, maar beiden keren zeer sfeervol en powerfull!. Dit nummer is zeker niet hun beste nummer, maar omdat deze Top 100 toch op een voetbal pagina staat ..bij deze dan het nummer.. Dambord Hooligans!

 Nummer 95: DJ Paul in de legioenzaal (2010)
Dans muziek is niet Kiprich's ding. Het heeft lang geduurd voordat ik uberhaupt naar digitale muziek kon luisteren. Het was uiteindelijk de CD serie Thunderdome die met name Rotterdamse (hardcore?) House populair maakte. In die tijd is de waardering voor echte underground snelle house ontstaan. Darnaast heb ik een jaartje in Rotjeknor gewoond en heb ik sympathie voor Feyenoord gekregen. Als ode aan de rotterdamse underground house, de feyenoordsupporters en aan al die nummertjes waar ik op carnavalswagens en vage discotheken uit mijn dak ben gegaan, staat bovenaan in de Top100 allertijden een rotterdams nummertje opgenomen in de kuip!

 Nummer 96: Belgian Associality - Boerderie (1988)
Deze kempenaren hebben in de begin jaren negentig de grondvesten van het anders zo rustige platteland op hun grondvesten laten trillen. Met zeer orginele songs over hun leven, te weten vrouwen, muziek, jupiler, bier, roken, de politie voor blijven, kotsen en hun boerderie wisten zij minstens 1 briljant album te maken. Helaas staan hun beste nummers niet op You tube, maar het live gespeelde Boerderie komt wel nog steeds uit het underground hart van webmaster Kiprich. Zo hoort gitaarmzuiek te zijn!

 Nummer 97: Blof - Blauwe Ruis (2002)
Nederlandstalige muziek heeft als nadeel dat je de teksten kunt verstaan. Buitenlandse bands kunnen de grootste onzin roepen, maar iedereen let toch op het ritme. De zeeuwse band Blof heeft ook iets met teksten. Soms lijkt het wel kunst, het gevoel van diepdoordachte teksten wisselt het gevoel af van "je maakt zinnen en je haalt de lidwoorden eruit". Blof behoort echter tot een van Nederlands beste bands. Met goede popmuziek weten zij de harten van vele fans te vinden. Na een aarzelende periode behoorde webmaster Kiprich hier ook bij. De doorbraak kwam bij het nummer Blauwe Ruis.. waar je toch zo lekker hard op mee kunt zingen.. "het houdt nooit meer op"

 Nummer 98: The pogues & the dubliners - Irish rover(1987)
Guiness, st Patrick Days, Irish Pubs... name it en de ierse muziek zal er zijn. Grote boegbeelden van de ierse Folk zijn natuurlijk wel namen als the pogues en de dubliners. Samen hebben ze een nummer gespeeld dat tot de klassiekers aller tijden behoort. Een nummer over een iers zeilschip dat uiteraard, in lijn met de ierse traditie, een triest einde heeft. Dit nummer is dan ook verplichte kost voor elke kosmopoliet, feestbeest of pubganger. Laat uw webmaster dat nu alle drie (proberen te) zijn. Daarmee is de vereeuwiging van dit nummer in de Top 100 ook heel makkelijk te verklaren.

 Nummer 99: Bad Religion - Anesthesia (1990)
Bad religion is door de jaren heen haar roots trouw gebleven. Met eerlijke sympathieke en makkelijk in het gehoor liggende hardcore heeft deze topband tientallen Albums en topnummers gemaakt. Het nummer Anesthesia komt, zo uit het hoofd, uit de begin jaren negentig en werd een van hun meest bekende songs. Op basis van hun eerlijke muziek, geweldige riffs en schitterende teksten heeft deze band een plaatsje verdient in het hart van Webmaster Kiprich.. en dus ook in de top 100!

 Nummer 100: Osdorp Posse - Geen slaap tot Osdorp (2009)
In 1989 wordt samen met IJsblok en King (als achtergrondersteuningsrappers) en Seda (als beatprogrameurderer) de Osdorp Posse opgericht. Op dat moment de eerste en de enige Nederlandstalige rapgroep. Met name door de snoeiharde 'in je smoel'-teksten en compromisloze houding kreeg de Osdorp Posse al gauw een fanatieke aanhang in de undergroundscene. Webmaster Kiprich zat hier ook bij. Niet alleen het undergound gevoel maar met name de hoge kwaliteit van de orginele teksten maakt het dat deze superband (meerdere malen) in de top 100 is gekomen. Tot mijn spijt is Osdopr in 2009 gestopt, bijgaande hun cover live in de Melkweg te A'dam..man man...petje af!!

 Webmaster Kiprich 

Reageer op dit bericht:

Je bent niet ingelogged, klik hier om in te loggen
Gebruikersnaam:
Bericht:
Toevoegen:
Klik het gekleurde logo aan om het bericht toe te voegen:
1234