Fortuna verliest openingswedstrijd met 1-0 tegen sterk RBC

10/08/2007: De competitie kon niet snel genoeg beginnen. Fortuna Sittard snakt naar succes en de wedstrijden in de voorbereiding hadden reden tot optimisme. Tegenstander in Roosendaal deze vrijdag de plaatselijke van RBC. Een outsider voor de kampioenstitel en dus een sterke tegenstander.

De eerste 25 minuten speelde Fortuna goed voetbal. Na deze periode werd RBC sterker en de 1-0 voorspong hing in de lucht. Dat de openingsgoal in de 44ste minuut werd gemaakt (Duplan) was echter zuur.

Na rust een open wedstrijd waar Fortuna op kracht zich terugvocht in de wedstrijd. Positioneel een ander verhaal. De 4-4-2 opstelling van trainer Wisman nog voor vele moeilijk te bespelen. Joep Op den Kamp, Brahim Bouhadan, Nico Vanek en Rachid el Hammouch speelden een zeer ongelukkige wedstrijd. Fortuna kwam simpelweg net iets tekort.

Toch waren er deze wedstrijd ook enkele positieve aanknopingspunten. De 200 meegereisde supporters bijvoorbeeld, maar ook op het veld. Kersverse Fortunees Charlie vd Ouweland stal meteen de harten na een sublieme invalbeurt bij de vele meegereisden. Het optreden van Mels van Driel, Zarko Grabovac en keeper Arjan Christianen meer dan subliem. De vechtlust van Dirk Jan Derksen en Jurgen Heinrichs niet minder hooggeprezen.

Desondanks de smerige smaak van een nederlaag. RBC was deze vrijdag simpelweg de betere ploeg. 

Voor u een wedstrijdverslag van deze openingspot. 

Twee bussen en in Roosendaal wederom gratis soep! 

Om 16.50 vertrokken twee supportersbussen met die-hard fans van Fortuna Sittard richting Roosendaal. In Urmond de snelweg op en binnen 3 minuten stonden de bussen al in de file. Het zou wel eens een verschrikkelijk lange dag kunnen gaan worden want voor alle Hollanders eindigde de bouwvak en dan weet u het wel, files op de weg dus.

De geluiden bereikte ons echter dat de 17 kilometer lange file na Weert inmiddels was opgelost en wonderbaarlijk bereikten we zonder enig oponthoud zo rond de klok van 19.15 uur het RBC stadion. 

Inmiddels waren ons al enkele 10tallen wagens met Fortuna fans erin gepasseerd en was er ook een treingroepje onderweg. Aan de fans zou het deze avond dan ook niet liggen.

De spelers komen de 200 meegereisde fans even bedanken

In Roosendaal aangekomen (en na twee gratis bakken soep) zien we de spelers van Fortuna Sittard als eerste het veld betreden. Keeper Christianen wordt al enige tijd onder vuur genomen door reserve doelman Thijssen, als onze matadors het veld betreden.

Een ieder is benieuwd naar de opstelling, zeker op het middenveld heerst er namelijk geduchte onderlinge concurrentie. We herkennen het gezicht van Brahim Bouhadan en Emrullah Guvenc.

Angelo Simone, Florencio Cornelia, Charlie van de Ouweland, Bas Jacobs, Gino Facenna en Sjors Paridaans hebben hun tenue nog aan. 

Terwijl ons scheidsrechterkorps zich op vreemde manieren opwarmt

Ook het arbitrale trio onder leiding scheidsrechter Bas de Groot doet zijn warming up. De scheids laat zich uitbundig fotograferen met zijn kont richting uitvak. Een omen? Volgens velen was de scheidsrechter mede debet aan de nederlaag die zou volgen. FortunaHome deelt deze mening overigens niet.

Onze jongens, die het dit seizoen moeten gaan maken

Jaja, met ondermeer onze eigen jongens Op den Kamp en Guvenc in de basis

Trainer Wisman koos dus voor onderstaande basiself:

Christianen

Hammouchi - Grabovac - Op den Kamp - Vanek

Guvenc - Van Driel - Heinrichs - Bouhadan

Olondo - Derksen

Een 4-4-2 variant want al snel werd duidelijk dat buitenspeler Bouhadan deze vrijdag de achterlijn niet zou halen. 

Wat inlopen en dan beginnen!

Ziet ook Help Fortuna

Hehe, we kunnen dan eindelijk beginnen aan een mooi seizoen

Mels van Driel is aanvoerder en onder zijn leiding (voor de verdediging) weet Fortuna Sittard de eerste 25 minuten het wedstrijdbeeld mede te bepalen. De eerste kans van de wedstrijd is echter voor RBC speler Martha. Zijn kopbal echter een prooi voor de goed keepende Christianen.

Na deze openingsfase waarin ook Fortuna zich twee kansen creëerde, was het toch RBC die het laatste kwart van de 1ste helft de meeste aanspraak maakte op een doelpunt. De Roosendalers werden geholpen door de zwak spelende Nico Vanek, Joep Op den Kamp, Rachid el Hammouchi en Brahim Bouhadan.

Het 4tal dat zo een goede voorbereiding kende, zakte in Roosendaal totaal door het ijs.

Linksback Nico Vanek werd constant voorbij gelopen door de Fransman Duplan. Niet de minste speler in de Jupiler League, desondanks de constatering een gegeven. 

Mooie nieuwe vlaggen aanwezig op de tribunes

Aan de andere kant waren we getuige van het gestuntel van een geforceerde rechtsback. Waar el Hammouchi tegen Cercle Brugge en de Graafschap wel wist te overtuigen op deze rechtsback plaats moet de wedstrijd deze vrijdag aangevoeld hebben als een 90 minuten hel voor de speler die vorig seizoen nog uitblonk op het middenveld.

Gino Facenna op de bank zal zich kapot hebben zitten ergeren. Elk duel werd verloren omdat Hammouchi de verkeerde kant dekte of dat hij gewoon positioneel niet goed stond.

Een harde leerfase voor beide backs. Een leerfase die centrale verdediger Joep Op den Kamp eigenlijk al achter zich zou moeten hebben. Onze blonde Limburger is namelijk in de huidige selectie de speler met de meeste Fortuna caps achter zijn naam. Kijkt u maar eens in onze Top100, mocht u geïnteresseerd zijn.

 

In de basis zien we dus Emmo en ook Bouhadan, een 4-4-2 systeem dus.

Echter ook Joep Op den Kamp speelde een dramatisch slechte wedstrijd. De voorzetten van Duplan zeilden te vaak over de blonde haren van Op den Kamp heen en de combinatie met het verkeerde opstellen van Hammouchi, bracht hilarische momenten voor het doel van onze keeper. 

De verdediging oogde niet goed, zover een conclusie die een ieder zal delen. Tenminste...we vergeten Zarko Grabovac!

De lange 'Zorro' speelde misschien wel de beste wedstrijd uit zijn carrière. Veel hoge ballen opruimen en over de grond niet te kloppen. Inzet, kracht, inzicht, klasse!

Het mag gezegd worden, grootse complimenten. 

En de support van onze lads uit Geel

Dat zagen dus ook onze Belgische fans uit Geel. De ploeg kent zijn eigen problemen, maar zal dit jaar wel vaker te aanschouwen zijn bij uitwedstrijden in het Brabantse.

De Belgen vroegen zich oprecht af waarom nummer 11 van Fortuna een geel shirtje had aangetrokken. We praten over de miskleun van de avond: Brahim Bouhadan. 

Een voetballer met een gezegende techniek. Een speler ook die vaak alles of niets speelt. Deze vrijdag was het niets, herstel drie keer niets. 

Trainer Wisman kunnen we verwijten dat hij niet tijdig ingreep. De Marokkaan werd pas in de 73ste minuut van de wedstrijd uit zijn lijden verlost. De doorgewinterde Fortuna fan ziet bij deze speler al na 5 minuten of het een alles of niets wedstrijd wordt, Wisman moet het blijkbaar nog leren.

Binnen 3 minuten, 3 fouten!! Godverdomme, en daar betaal je dan je entree voor.

De laatste voorbereidingen...Mam, het staat nog 0-0!

Het vloeken op deze pagina is niet netjes, de emotie neemt ook bij ons wel eens de overhand. Hoe kun je zo slecht aan een seizoen beginnen?

Ter verdediging van Bouhadan dan wel het gegeven dat hij ook, zeer weinig bruikbare ballen kreeg. Dit eveneens als onze diepste spits Dirk Jan Derksen die 90 minuten wel hard werkte maar niet in het stuk voorkwam.

Bezorgen zonder zorgen? Rare jongens die Brabanders

Vlak voor rust dan de 1-0. Een uittrap van keeper Christianen wordt verkeerd beoordeeld door Bouhadan die de bal verliest aan Ten Heuvel. Een diepe pass op Duplan die Joep Op den Kamp te kijk zet alsof ie er niet staat. De weg naar het doel open. 

Even lijkt onze keeper te twijfelen, een fractie van een seconde misschien. Hij moet uitkomen en hij komt dan ook uit. Waar Christianen inmiddels tot tweemaal toe een voorsprong wist te voorkomen van de thuisploeg, was ook onze kersverse MVP 06-07 deze keer kansloos.

Het feestje in het uitvak, lekker zingen en springen

Met rust een 1-0 achterstand en gezien het spelbeeld ook terecht. Duplan was veel en veel te gevaarlijk en teveel Fortunezen hadden een off-day.

De tijd voor bezinning en we zien het scorebord de tussenstanden weergeven. Tuurlijk, de Sjengen staan voor tegen Den Haag. Een minder prettig gevoel maakt zich meester.

Wat opstootjes? Nee, de laatste knuffels

De 2de helft dan. Niks aan het handje nog 45 minuten. Tot grote ontsteltenis zien we echter dat de trainer dezelfde basiself de wei heeft ingestuurd. Kan natuurlijk tactisch zijn, RBC even in de waan laten dat er niks veranderd en dan plots enkele positiewisselingen middels een wissel of in het veld.

De klok in het RBC stadion tikt echter vrolijk verder en er veranderd verdomd weinig op het veld. We zien wat meer power op het middenveld alwaar Heinrichs alles geeft wat hij in zich heeft. Zijn fysieke kracht is inspirerend voor andere spelers.

En dan zijn we bezig, Fortuna begint goed aan de wedstrijd

En waarachtig na 55 minuten dan de wissel. Nico Vanek (met geel op zak) wordt uit zijn lijden verlost en Angelo Simone komt Mels van Driel afwisselen voor de verdediging. 

Alsof de Goden ermee spelen, maar binnen één minuut nadat Mels op linksback zijn stekkie heeft ingenomen ook voor hem de gele kaart wegens commentaar op de leiding.

Aanleiding een niet gegeven strafschop.

Zarko Grabovac speelde een geweldige 1ste helft

In de 2de helft dan het opstootje rond Emmo. Mels krijgt geel, Fortuna geen penalty

De vermeende strafschop omdat Fortuna speler Emrullah Guvenc een klap op zijn achterhoofd zou hebben gekregen binnen de 16meter. Het uitvak furieus, Mels en andere spelers op het veld dus ook. 

Op bovenstaande foto ziet u scheidsrechter de Groot zijn gele kaart voor van Driel nog net opbergen, terwijl Emmu groggy op de grond ligt.

Een pingel? Tsja, Ajax zou hem hebben gekregen, maar het leek er niet op. Een spintduel tussen Emmu en een verdediger waarbij onze aanvallende middenvelder zich uitstekend voor zijn tegenstander weet te duwen. Met de 16meter in zicht gaat Emmu hangen en hangen. Het is een duel met twee hangende spelers tegen elkaar. Binnen de 16meter dan de duikelpartij.

Twijfelachtig.

1-0 achter en Fortuna moet komen en komt ook....net te weinig.

Emrullah Guvenc werd meteen maar gewisseld en we aanschouwen de eerste minuten van nieuwkomer Charlie van de Ouweland.

Een opvallend kleine speler die 30 minuten de kans krijgt zich te bewijzen. Iets wat hem overigens uitstekend verging want zijn wissel luidde een gevaarlijk kwartier in van Fortuna zijde. 

Een prachtige lichaamsschijnbeweging van Ouweland zet Derksen vrij voor de goal. De topschutter staat echter net niet goed. De kans dan nog voor Olondo, maar deze blijkt niet alert genoeg.

Dit had de 1-1 moeten zijn!

Het laatste fluitsignaal: 1-0

1-1 werd het dus niet en met deze score mag RBC zeer tevreden zijn. De thuisploeg die in de 2de helft nog een buitenspel goal zag afgekeurd en een bal op de lat zag belanden was over 90 minuten bezien de betere ploeg.

Een reële constatering echter, Fortuna had niet hoeven te verliezen deze vrijdag. Een constatering welke ook de potentie weergeeft van deze spelersgroep.

Teveel persoonlijke fouten en ballen die over 10 meter in de voeten worden geschoven van een tegenstander. Aaaah, om gek van te worden. Zelfs onze keeper kreeg het de laatste minuten op zijn heupen en schoot de bal drie keer volkomen onnodig uit.

De wonden kunnen deze worden gelikt, een nederlaag is klote!

Het avondje Roosendaal wordt afgesloten met onze constatering dat Mels van Driel, Arjan Christianen, Jurgen Heinrichs, Zarko Grabovac, Cedric Olondo, Dirk Jan Derksen en Charlie vd Ouweland volgende week zeker mogen zijn van een basisplaats. 

Fans binnen en buiten het stadion hebben het er moeilijk mee

Na de wedstrijd wordt het uitvak nog even aangevallen door opgeschoten tieners die als reactie een steen tegen hun smoel krijgen aangegooid. De treingroep van Fortuna Sittard wordt na de wedstrijd aangehouden en er volgen wat arrestaties. 

Een treingroep in Roosendaal, waar hebben we dat eerder gehoord....slaap lekker MD.

 

Webmaster LINFORD

www.fortunahome.com