Fortuna Sittard in pais en vree weer bijna laatste.....

Vrijdag 23 november 2007. Fortunahome als webpagina maar ook als groep leefde enigszinds verdeeld naar de wedstrijd Fortuna Sittard - Fc Zwolle toe. Op voorhand gaven enkele trouwe fans aan dat ze het niet meer konden opbrengen om naar een club te gaan kijken die niet het vermogen heeft een thuiswedstrijd te kunnen winnen, niet de trainer heeft die het maximale rendement uit de spelersgroep kan halen en die een groep spelers heeft die niet de wil hebben om te vechten voor een goed resultaat. Anderen kennen de klappen van de zweep al wat langer. Die zorgden ervoor dat ze bij de bekenden kaartjes kregen voor de warmere vakken aan de lange kant. Een beproefde methode om en de lange winter door te komen en om je stem eens tussen de sponsoren en spelersgroep te laten horen! Enfin, de matige resultaten en het gure weer zorgden ervoor dat we met een minimale Fortunahome bemanning 's middags in ons stamcafeetje aan de sittardse merret zaten: Cafe de Gat's.

De digitale klok van de Gat's wees vier uur aan toen de glazen deur van het gezellige Cafe de Gats open ging. Het is Webmaster Linford die ons groepje fortuna aanhangers completeert. Dat maakt ons vandaag met 5 man. We voelen ons ergens tussen de personages van " de laatste der Mohekanen" en " de ridders van de ronde tafel" in. Ik kijk naar links waar Ronkie normaal zit. Een die-hard fan die in 2006 vijf (!) jaar stadionverbod heeft gekregen op het voormalige vak-C omdat die weigerde te gaan zitten. Met pepperspray en handboeien is die afgevoerd. In 2011 gaan we hem terugzien. Nu zit er bier-expert Micky uit Susteren die trouw lekker bier komt drinken in de Gat' s en desnoods ook nog wel mee wil gaan naar Fortuna. Rechts staat onze Boy met een tattoe van "Sittard" over zijn hele arm. Zijn voorkeur is duidelijk, maar hij gaat liever naar Broek-Sittard, Feyenoord en zelfs Groningen kijken dan naar Fortuna Sittard. Linford is de derde Graalridder. Hij gaat al zijn hele leven naar de club uit Sittard en heeft slechts een half jaartje stadionverbod gehad voor... tegen een autoband aan trappen van een ME bus. De vierde man is onze Johan. De man die inmiddels 7 jaar stadion verbod heeft gekregen. Het SV tegen Ajax thuis al discutabel, maar de klapper was de 2 jaar extra stadionverbod omdat die in Roermond op een amateurveld naar een vriendschappelijk wedstrijd van Fortuna aan het kijken was. Johan mag alweer in 2013 naar binnen. Dat komt al lekker kortbij. De laatste in het rijtje ben ik. Slechts 1 wedstrijd stadionverbod voor het gooien van een leeg plastic bekertje in de gracht. Niet het voetallen maar het totaal oneerlijke systeem van stadionverboden is dan ook ons onderwerp van gesprek. Onze mede-webmaster D heeft namelijk een SV gekregen van 1,5 jaar en een boete van 450 euro voor een gebeurtenis die uitgelokt was door een steward en die feitelijk ook niets voorstelde. Een rechtzaak wordt dan ook momenteel voorbereid. Dit is onacceptabel!

Met deze stemming gaan we rond de klok van half acht naar het stadion alwaar we enkele andere supportersgroepjes begroeten. Na een pint gaan we het lege stadion binnen. Het voelt kil en koud aan en de laatste zingers op Noord geven het na een tijdje dan ook op. De energie stroomt uit de club weg. Op het veld lijkt het allemaal eigenlijk nergens op. In een kampioensopstelling probeert trainer Wisman het veel sterkere Zwolle te bestijden. Buitenspeler Jacobs is een vertragende factor op rechts. Derksen kan net zo goed gaan simo-worstelen, want dat is zijn hoofdactiviteit bij Fortuna. Emmo laat voetbalintelligentie zien, maar heeft niet het vermogen in dit team op schootafstand van de goal te komen. Simone doet zeer zijn best, maar zijn spel en daarmee het hele middenveld wordt overspoeld door de taktisch en technisch betere tegenstander. De beiden backs zijn prima aanvallend ingestelde spelers, maar daarmee krijgen we soms wel de situatie dat een buitenspeler gewoon 20 meter vrijloopt. Dat zijn geen kleine details meer, maar grove taktische blunders. Joep en Grabo tenslotte gedragen zich alsof ze de rots in de branding moeten spelen. Ze rammen, tackelen, knokken, duwen, spingen..maar vergeten te voetballen. Iets wat toch prettig is bij dit spelletje.

In de eerste helft gaat het nog redelijk gelijk op. Jacobs krijgt via links een redelijk goede kans. Alleen voor de keeper jaagt hij de bal over de tribune. Helaas staat daar de goal niet en bleef het 0-0. Zwolle had inmiddels al de kwaliteit van de lat getest enige minuten eerder. Al met al is er echter geen beleving in het stadion. Iedereen wacht op het noodlot. Die dient zich aan in de eerste minuut van de 2e helft. Gelukkig heb ik deze goal gemist. Net zoals de 2e en 3e trouwens. Tegengoals kan ik missen als kiespijn. Net zoals alle mensen die rust prediken om vooruitgang te boeken. Deze club uit de westelijke mijnstreek heeft het altijd van werken, talent en mentaliteit moeten hebben. Op het veld en in de bestuurskamer. De laatste jaren hebben we een vloot aan heilmeesters rondom het veld gehad die allemaal rust predikten om daarna met de staart tussen de benen laatste te worden. De supporter weer de dupe......

Inmiddels ziet de hele wereld ons als gelijke aan Fc Eindhoven, Telstar of Top Oss. Ook onze eigen spelers vinden dat. Het zijn alleen de supporters nog die de herinnering aan betere tijden hoog doen houden en die het vuur blijven aanwakkeren om de trots en het vertrouwen te (be)houden om terug te komen op een hoger plan. Naief? Sja. Er is een mooi gezegde hierover " vecht voor zaken die je kunt veranderen, accepteer zaken die je niet kunt veranderen en gebruik je wijsheid om in te schatten wanneer je wat moet doen" . Aan de lezer om te bepalen wat die met dit inzicht doet...De Zwarte Piet in de Gat's heeft zijn geel-groene sjaal geruild voor een Aston Villa sjaal..symbolisch?Het hoogtepunt van vandaag... ons supportershome is nu ook officieel hygienisch!Gapende Fortunahome members op vak-C... die ons mededeelden dat uit saaiheid de kinderen op de tribune maar gingen juichen bij de goals van de tegenstander.Fortuna probeert druk te zetten...Een Ipon voor Simo worstelaar DJ...maar de nul blijft op het scorebord......In het home bleven de meeste mensen de 2e helft volgen..Enige spanning voor de vrije trap.. dit was het sportieve hoogtepunt van de wedstrijd..Simo worstelaar DJ overweegt sterk om zijn schoen te gaan zetten. Niet voor de schoorsteen, maar bij de wilgenboom..