Dolend Fortuna Sittard stelt teleur..

Na een bezoekje aan Moskou was uw dolende webmaster weer klaar voor een lekker thuiswedstrijdje van onze club: Fortuna Sittard. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat het gevoel in de loop der jaren wel veranderd is, "geevolueerd" zou Darwin waarschijnlijk zeggen. Als 'kleine jong' op de fiets vanuit Schimmert door de regen heen, door Spaubeek, Geleen, de lange rijksweg (die tegenwoordig anders heet geloof ik) en dan zag je de felle lampen van de Baandert, de drukte rondom het stadion, de driftig gebarende chauffeurs die een parkeerplaatsje zochten in de straten. In één woord: heerlijk.

Ook de jaren daarna waren hemels. Het was maatschappelijk nog geaccepteerd dat je bij een irritante wedstrijd al zingend een afspraak maakte met de tegenstander "Om half 10 op het station" om vervolgens daar ook keurig te staan en de Sittardse trots even hoog te houden. Het waren schitterende tijden waar je naar het stadion ging met de rotsvaste overtuiging dat we gingen winnen. Natuurlijk wonnen we. Wie anders?

Terug naar 5 oktober 2007. Uw dolende webmaster staat omstreeks 16.12 vast in de file bij de grensovergang van Maaseik naar Roosteren. Ik besluit niet over de brug te gaan want daar is men al 7 maanden aan het verven en naar het schijnt zou die in 2011 wel klaar zijn. De binnenweg truc langs het dorpje Schipperskerk en de schuur met " Old Boys Feyenoord " graffiti is blijkbaar een gewilde weg. Met 43 km per uur sukkel ik verder om vervolgens in Born in de file te staan. " Neen" , uw dolende webmaster voelde dat het niet goed zou komen deze dag. Wat een verschil met vroeger.

Rond de klok van 17.30 laat zich de evolutie van deze Fortuna Sittard supporter zich in volle glorie zien. De Bock Chouffe (en niet shoef....grr) gaat het lichaam in en doet wonderen. De files zijn vergeten, het zonnetje schijnt gouden zonnestralen, Hempe is een slimme zorgzame man, de tijd staat even stil en Fortuna Sittard gaat winnen! Wie anders!

Ons oude stamcafe is ook een evolutie aan het ondergaan..Onze gids wijst ons al de weg naar onze nieuwe taverne..Alwaar de bock Chouffe haar werk doet.... We winnen! Wie anders?aandenken van de trip naar John Linford enige weken geleden..." Hempe lijkt na enige chouffe op een slimme zorgzame man..."..en met de nieuwe ijzeren ros(je) komen we keurig op tijd in het honk aanRond de klok van 19.00 trekken we dan ook goedgemuts met een nieuw ijzeren ros(je) ten strijde. Snel lopen we het Supportershonk in en bemerken al vrij snel dat de ketelmuziek niet gedraaid wordt. Sterker nog, wordt er wel iets gedraaid? Na een gezamelijke inspanning van aambeeld en oorschelp vang ik toch een geluidje op. " pff, gelukkig, er is muziek :" . Navraag aan de bar leert dat de muziek van meneer Erkens niet meer hard mag. Zo. De Chouffe is per abuis uitgewerkt. Back in reality. Na ja, de tap doet het in ieder geval weer en het volk om ons heen is goed volk. Fortuna volk!

Het beier team is weer present..Goed volk in het home "Fortuna volk!"Op special verzoek dan..iemand een sokje kopen?De nieuwe garde wordt al zijn toekomst voorbereid door twee zorgzame vaders (hehe)" veel te laat kom ik binnen en beklim de trappen..."Veel te laat kom ik binnen. De lijdensweg van de trappen op lopen om helemaal bovenin bij de kameraden te gaan zitten is ingezet. Zo moet Jezus zich dus gevoelt hebben. Even overweeg ik me ook drie keer te laten vallen in de hoop dat ik door een lokale Maria weer wordt opgetild. Tijdens deze overpeinsing mist Cornelia blijkbaar een goede kans. Jammer. Ik besluit de bergbeklimming door te zetten en na enige minuten kan ik weer naast Noord-Icoon Superkool zitten. Die is al lekker bezig. Het " foei" is niet misselijk en als het geluid hier net zo hard had gestaan als binnen in het supportershome had Wisman vast eens naar boven gekeken om te zien welke persoon hem nu constant gratis tips en ideeen toeslingerde. Gelukkig voor hem blaast de scheids regelmatig hard op zijn fluitje zodat hij dit niet meekrijgt. In een waas trekt de eerste helft zich voorbij. Niks spannends eigenlijk te melden. De bal loopt niet, de vleugels worden niet gevonden, Cornelia krijgt geen ruimte en de laatste pass naar de spitsen is net zo slecht als de afwerking van ons stadion: beroerd.

Plotsklaps een mix van stilte en een diepgrondige foei. De tegenstander uit dat dorpje met die grappigge dierennaam heeft waarempel de bal achter onze keeper in het netje weten te krijgen. Een droge schuiver in de lange, geheel vrije hoek. Poe. De Chouffe melt zich spontaan weer en een draaierig gevoel maakt zich meester van uw webmaster. Dit gevoel leek verdomd veel op de wodka kater van een week geleden. Poe. 0-1 tegen Top Oss. Ik overweeg de lange lijdensweg naar onderen alvast in te zetten. "Ach nee", ik heb me er twee weken lang op verheugd, heb er 2000 km voor gevlogen, drie lokale files en vreselijk zachte muziek voor getrotseerd. Ik besluit de club te gaan steunen. De gemiddelde toeschouwer moet vreemd hebben opgekeken om grofweg uit dezelfde omgeving in bijna stereo geluid "foei" en "Come on Fortuna" te moeten aanhoren. De scheidsrechter maakt gelukkig een einde aan de foltering die pijn deed aan oren en ogen.

Verbazingwekkend snel dalen we de trappen af en in een keurige tijd, 2 minuut 4, zijn we in het honk. De muziek staat nog op hetzelfde volume. Mij wordt uitgelegd dat de spelers namelijk in de buurt van het supportershome zitten en dat zij vorige keren blijkbaar nauwelijks een wedstrijdbespreking hebben kunnen houden door onze muziek. Terloops maak ik de opmerking dat we toen in ieder geval steeds wonnen. Blijkbaar spelen wij beter als de spelers geen taktische beslommeringen hoeven aan te horen. Nog een tikke nagniffelend van dit ironisch grapje word ik ineens op mijn schouder getikt. Ik dien het pand te verlaten. " Pardon?". Op verzoek van ad interim directeur Erkens mogen er geen supporters meer in het supportershonk zitten als de 2e helft is begonnen. " Pardon?". Waar hangt dat regelement? Heb ik iets getekend waardoor ik deze ruimte moet verlaten?, is er een plaatselijke politieverordening die ik gemist heb? No fokking way dat ik de ruimte verlaat. Een bijna smekende barman vraagt met inmiddels vochtige ogen of ik het dan niet voor hem wil doen. "Even 10 minuten buiten staan, dan komt Erkens namelijk kijken en daarna dan maakt die de zaak wel weer open". Verbaasd kijk ik de overigens zeer sympathieke uitbater aan. Natuurlijk doe ik dat niet! Ik bepaal zelf wanneer ik ga en waar ik sta. Na enige minuten besluit ik de 2e helft te gaan bezoeken. Niet op verzoek van ad interim meneren, maar omdat ik mijn club wil zien winnen!

We besluiten de lijdensweg op risico van een serieuse val niet nog eens te doen en gaan onderaan bij de CFS zitten. Dat is beter. Nu het voetbal nog. Helaas. Dat blijft tegenvallen. De bal kan aan alle kanten in het netje vallen, maar ik heb niet het idee dat die gaat vallen. Zelfs niet als de bal op de paal of lat uiteen spat. Het gaat niet lukken. Het beste moment is een loeihard schot van Heinrichs maar op een dag als deze gaat die er natuurlijk ook niet in. De score blijft 0-1. De twee leukste momenten waren de rode kaart voor de dikke duitse rode kater en het moment dat Dj Derksen het publiek op de North-stand aanmoedigde de club vocaal te steunen.... dat was het en bleef het.

Zwaar teleurgesteld gingen we terug naar het supportershonk en besloten vervolgens maar boven een pint te gaan pakken. Daar wij geen ad interim zijn en al decennia lang bij de club rondlopen is dit altijd een eitje. Over ad interim gesproken, die kwamen we aan de bar toevallig tegen. Helaas was het een kort gesprek. Het licht opgebouwde vertrouwen in de zomer lijkt weer gedaald te zijn tot winterse moskouse temperaturen. Jammer, want voor beide partijen is het beter als de relatie beter is. "het zij zo", net zoals de 0-1, het verlies van de 2e periode, de meer dan breed glimlachende Hans de Koning en de beroerde start van het weekend. Pijnlijk is echter het weggebde gevoel van. " wij gaan winnen.. wie anders?" . "Dat is evolutie" zou Darwin zeggen. En waarschijnlijk heeft die gelijk want zijn theorie ging over het aanpassen van het soort...... om te overleven.

Op een dag als deze gaat de bal er simpelweg niet inOss is blij met de punten.......en een pijnlijke leegte blijft achter bij alles wat geel-groen isToch de dank voor de spelers.. het zit niet altijd mee.Dj Derksen komt ff babbelen in het home..klasse kerel ;-)King for a day.....en we besluiten onze fortuna sponsors ook even te begroeten....