Fortuna Sittard kan niet tegen de spanning: 0-3

Ergens een vrijdagavond in Maart. Om iets precieser te zijn, een vrijdag twee weken voor de Villa-Game en belangrijker nog, 7 dagen voor aanvang van de enige wedstrijd van het jaar: Fortuna- Mvv. Tegenstander van vandaag is de bijna medelijdenwekkende "amateurplus" vereniging Stormvogels/telstar. Deze club met het oerlelijke stadionnetje onder de rook van de schoorstenen van de hoogovens zou deze dag als "voorafje" aan de fans worden gepresenteerd. In aanloop naar de derby wisten de geel-groene helden namelijk een reeks van vier aantrekkelijke wedstrijden neer te zetten. Een kleinduimpje club als Telstar zou dan geen probleem mogen zijn.

Goed gemutst trokken een dertigtal supporters dan rond de klok van vieren Cafe de Gats in. Het centrale thema overduidelijk: Mvv. De spanning rondom deze wedstrijd sidderde reeds door Cafe de Gats, alhoewel de siddering ook kon komen door verwachte intrede van Dealer Hempe. Hij bood zijn laatste Fortuna attributen aan in ruil voor wat kleingeld en bier. Een prima deal.

Verder doorpratende kwamen we ook terecht op de geplande actie van de supportersvereniging die alle supporters opriep om de spelers vocaal te ondersteunen. Een prima actie waar wij echt volledig achter kunnen staan. Wat ons wel een tikkie bevreemde was dat het net enkele bestuursleden van die Supportersvereniging zijn die initiatiefnemers zijn om bepaalde Fortuna spelers dit seizoen regelmatig af te kraken. Niet met het simpele en emotionele " foei", waar onze Superkool zo'n specialist in is geworden, maar met doelmatige persoonlijke beledigingen gericht op leeftijd, geloof, ras en uiterlijk. Dit met de doelstelling de spelers het voetballen voor onze club onmogelijk te maken. Nu mag eenieder doen wat die wil, maar van bestuursleden van een supportersvereniging verwacht je dit niet. Enfin. Deze discussie zou later op de avond nog een gevolg krijgen.

Het tweede discussiepunt betrof de wedstrijd tegen Telstar. Fortuna heeft een beroerde naam als het gaat om "moeten presteren". We herinneren ons bijvoorbeeld de eerdere derby's en in het bijzonder de derby van dit seizoen en natuurlijk de afscheidswedstrijd van Korver thuis. Allen debacles. Zou Fortuna deze dag wel de hoge verwachtingen waar kunnen maken? Twijfels begonnen ineens op te komen in de pitoreske Gats. Gelukkig hielp een wonderkabouter de eerste zorgen te verdrijven. Tegen de klok van zevenen vertrok de FH delegatie naar het Fortunahome. De place to be.

Na een zakelijke bespreking togen we iets voor aanvang van de wedstrijd de tribunes op. Na het betalen van de verplichte 10 euro entree werden we verwelkomd door een grijs-geel ontvangscommitiee: ook wel 'de stewards' genoemd. Vriendelijk werd ons, de loyale en trouwe klanten, verzocht zich te preparen voor een 100% controle. Dit om alvast duidelijk te maken dat de wedstrijd tegen Mvv serieus genomen zal gaan worden. Dus liet ik mij als betalende klant me maar serieus 'nemen'. Na lekker bij de ballen betast te zijn en na een discussie of " 1 pen al dan niet mee in het stadion mocht" kon ik het stadion in.

Ondanks de beperkte alcohol die ik deze dag had gedronken vielen de treden me weer tegen. Misschien de volgende keer toch maar de banden van de fiets oppompen Zitterd's Maedje? Enfin. We gingen er eens lekker voor zitten. United oefende alvast de sfeeractie tegen Mvv, Joep werd op het veld gehuldigd voor zijn 100e wedstrijd in het Fortuna shirt en Superkool scherpte zijn stembanden alvast wat aan met de stimulerende zin " kom op luilakken, ich wil 3 punten zeen!"

Het gemor nam snel toe toen na 5 minuten een ongelukkige pingel werd gegeven door de zeer slecht leidende scheids. Een ram dwars door het midden en Fortuna rende vanaf dat moment als een kip zonder kop achter de feiten aan: 0-1. Een vreselijk irritant maar klever spelend Telstar verhoogde vervolgens de marge binnen het kwartier naar 0-2. Poeh. Das effe slikken. 'Deep throat' is er niks bij. De sfeer op de tribune nam af en de teleurstelling droop figuurlijk van de trappen af. Dit hadden de 3200 betalenden niet verwacht!

Na rust veranderde het spelbeeld niet echt veel. Fortuna wilde wel, maar kwam gewoon niet aan verzorgd spel toe. Elke 30 seconden werd er een overtreding gemaakt, bleven spelers 2 minuten kermend van de pijn liggen of werd er door dubbelde dekking voetballen onmogelijk gemaakt. Fortuna kwam dan ook geen seconde echt lekker in de wedstrijd. Naast de scheidsrechter en het kiene doch irritante spel van de tegenstander was het echter met name Fortuna zelf dat het boetekleed mag aantrekken. Het ontbrak aan scherpte. Er werd niet doorgelopen, niet doorgedekt, niet voor de man gekomen, geen meters gemaakt die misschien wel " zinloos" zouden kunnen zijn. Met andere woorden: Fortuna speelde met de rem erop. Een Porsche waar de rem op gaat kan nog wel acceptabel rijden, maar een eenvoudige Mitsubischi met de rem erop is droevig. En dat was het dus. Een droevige avond.

De avond werd in stijl afgesloten door een meer dan pittige discussie tussen een webmaster van deze pagina en een deel van de bestuursleden van de supportersvereniging. Het geeft maar weer eens aan hoe betrokken alle fans met de club zijn. Stuk voor stuk.

Hoe verder? Keeper Christianen gaf aan dat het team zeer teleurgesteld was. Niet alleen in de nederlaag, maar met name een goede eindklassering leeft erg in de groep. Ondergetekende gaf aan dat die eindklassering geen (teel)bal boeit. Die is per definitie al slecht. Of we nu 18e of 13e worden. Fortuna onwaardig. Het enige dat telt is een overwinning tegen Mvv. Dat is het echt het enige dat telt. Een nederlaag zal onherroepelijk het einde van dit seizoen betekenen. Een overwinning maakt dit seizoen een heel klein beetje minder zuur. Want we kunnen stellen dat ook dit seizoen gewoon weer een verloren en slecht seizoen is. Ook al zullen de columnisten en bestuursleden van Fortuna er vast weer een draai aan geven waarom het wel een topseizoen is....... win dus maar gewoon van Mvv!!!!"De sjaal van Hempe ging naar een gelukkig lif van de SJF"" een wonderkabouter hielp ons van de zorgen af"" de stewards kunnen hun lol niet op... lekker 100% betasten..euhm.. controleren. Overigens no hard feelings naar deze steward. Hij deed het professioneel en leuk.Joep wordt gehuldigd voor zijn 100e wedstrijd voor Fortuna SittardUnited oefent alvast een deel van de sfeeractie...en deze meid weet wie ze wil schitteren " Super Danny!""Een ram door het midden en het is 0-1"Zien ook de fans, waaronder FH member Tony, op vak C (blijft vak C)Een dubbele wissel..twee aanvallend ingestelde Duitsers erin"Boy, Boy boymans deed ook nog een deel van de wedstrijd mee.... dat was bijna rood Ruud!"De verantwoordelijken zien het lijdzaam aan...Super Danny kon er ook niks aan doen.....kansloosDe susterse delegatie van FH besloot het verdriet maar lekkerlijk te verdrinken..........en een zwaar teleurgestelde Keeper Christianen legt uit dat dit niemands bedoeling was..Zitterds maedje kan de lol van deze avond nog wel inzien..anderen hebben het er beslist moeilijker mee...