Het gevecht op en naast het veld: 1-1

Vrijdag 26 oktober. Aan de ene kant een vrijdag uit velen. Aan de andere kant zou vandaag Johnie Linford ons weer komen bezoeken. En, laten we dat ook niet vergeten, deze dag speelt Fortuna Sittard een kleine " wedstrijd van de waarheid" . Na het debacle in Den Haag zou vandaag immers moeten blijken hoe goed, of zoals Superkool het zou verwoorden, hoe slecht we zijn.

Rond de klok van half vijf stroomt Café de Gats dan ook met een vijftiental Fortuna supporters langzaam vol. Inmiddels moge we onder dit stel ook Ron Hempe tellen, die niet meer weg te denken is uit dit establishment. Dit tot grote teleurstelling van de uitbaters. Vandaag is de oldscool hooligan gedresseerd in een fleurig Slayer T-shirtje, wat prima kleedt bij de leren jack en de bijpassende boots. Een echte casual die geen dure merkkleding nodig heeft om zich te onderscheiden. Na wat 'grimbergertjes' gaan we ruim op tijd naar het Home. Hier zit de rest van de gang. Gezellig! De muziek in het Home blijft echter een probleem. Zoals zo vaak staat die dit keer weer te zacht. Waarom voor aanvang van de wedstrijd niet iets van voetbalsfeer creëren? Fortuna Sittard heeft ongeveer 10 leuke nummers, wat Engelse voetbalmuziek, wat Limburgse hits (Janse bagge, Rowwen heze, etc) en je rond het af met wat actuele meezingers. Ik persoonlijk denk dat dan de sfeer nog beter zou worden, maar who am I? Overigens een titel van DRI voor insiders.

Hempe met zijn eigen identiteit.... en fans vermzalen in GatsHempe aan zijn derde grim..Hup Fortuna!!!!Genoeg geluld. Terug naar de wedstrijd. Fortuna - RKC. Zou trainer Wismans het aandurven om proberen thuis pressie te gaan spelen en de veel betere tegenstander te verrassen of zou hij kiezen voor het concept achterover leunen en gokken op de counter? Bij het zien van de opstelling weten we het. We gaan een oorlog voeren. Een loopgraven oorlog! Het sein voor deze oorlog wordt ingeluid door Tifosi United, die met prachtige banners de tegenstander er lichtjes aan helpt herinneren dat op deze Limburgse grond alles mogelijk is!

Stipt 20.00 begint de loopgraven oorlog op het veld. Met een achttal verdedigend ingestelde spelers Willem Jan Thijssen, Rick Geenen, Zarko Grabovac, Joep op den Kamp, Nico Vanek, Ramon Voorn, Angelo Simone en Mels van Driel moet RKC het voetballen worden belet. En natuurlijk dan maar hopen dat de aanvallend ingestelde spelers Dirk Jan Derksen, Charlie van den Ouweland en Florencio Cornelia een geniepig goaltje kunnen maken. Een duidelijk concept waar iedereen op de tribune vrede mee kan hebben. Dat het nu tot vermaak leidt…mwa nee. Maar een oorlog zien is wel spannend.

United Tifosi heft de oorlogstrompet en Erkens/Frenske zijn trots op hun tribuneOm 20.20 begint plotseling een andere oorlog. Ene op de tribunes. Zoals vorig jaar al medegedeeld door Hans Erkens wil hij Frans Korver graag bedanken voor zijn jaren bij Fortuna Sittard. Een logische beredenering. De ex-trainer heeft veel voor Fortuna betekend en verdient zeker een aandenken in ons stadion. De uitvoering van dit idee is echter een prachtig voorbeeld van Hans Erkens zijn management stijl. Hij bekijkt de vakken, komt tot de conclusie dat op Zuid en Noord niks te halen valt en maakt dan de keuze om Vak C voortaan Frans Korver tribune te maken. Helaas voor Hans en nog meer voor Frenske gaat deze werkwijze zo niet. Tribunes zijn een cultuurgoed. Een onderdeel van het supporter zijn en een deel van je identiteit wordt namelijk bepaald in welk vak je zit. Het is zoiets als je stijl van je kleding. Draag je C&A kledij, Stone Island of hempe kledij?

In Sittard is al bijna 25 jaar zo'n positief spanningsveld tussen Noord en Oost. Zowel in de Baandert als wel ook in het nieuwe stadion. Als een bepaalde tribune te druk wordt, dan trekt een deel weg om zich apart te kunnen onderscheiden. Dat levert bijzondere zaken op. Zo zit de vrouw van webmaster Linford op Oost en hijzelf op Noord. Zo zit het merendeel van United en Fortunahome op Noord, maar een deel van deze hechte groep zit ook uit principe en historie op Vak-C. Het is echter met name het voormalige Fortuna-online dat deze tribune heeft gecultiveerd en als haar tribune (terecht) beschouwd. Op Vak-C dus een mengeling van gewone supporters met een dertigtal zeer fanatieke supporters (die al jaren uit en thuis geen wedstrijd meer hebben gemist). Zonder overleg met de cultuurdragers, de klanten, de fans en in onze ogen de echte eigenaren van de tribune wijst Hans Erkens net dit deel aan als het vak waar zijn compagnon, ook een medevoorstander van Fc limburg, voortaan de identiteit aan mag hangen. De fans zijn diep beledigd. Ze zijn gevoelsmatig uitgekleed en voelen zich vernederd. De reactie naar omstandigheden dan ook nog netjes. Men besluit in nette bewoordingen aan te geven dat men haar eigen identiteit wilt houden : " Vak C blijft Vak C!" . Dit schiet de dictatuur in het verkeerde keelgat. De meelopers van de stewards (hebben jullie dan geen eigen mening?) en de politie wordt ingeschakeld om dit doek weg te halen. Een tweede vernedering voor de supporters van Vak-C.

Vak Noord besluit hun medefans moreel te ondersteunen. In niet mis te verstane woorden wordt het legertje van Hans Erkens duidelijk gemaakt dat er een grens is overschreden. Daarnaast wordt in de rust snel een nieuwe banner gespoten en op Noord uitgedragen. "Kom hem hier maar eens halen. " is de openlijke uitnodiging. Uiteraard gebeurd dit niet. De rest van de tweede helft wordt de beschikbare energie verdeeld aan het toezingen van de eigen spelers en het afkraken van de dictatuur.

het gewraakte doek " Vak C blijft Vak C"en nu is die op last van Erkens en politie verwijderd...Stewards worden opgetrommeld om escalatie te voorkomenStraks zal de graffiti ook wel worden overspoten door een Hans Erkers corner?Een nieuwe banner wordt in de rust gespoten..en provocerend op Noord duidelijk zichtbaar hoog gehouden...Want inmiddels is na alle ophef de stand wel gewoon 0-1 geworden voor die ploeg in die lelijke blauwe shirts. In principe een bijna onmogelijke opgave om dan nog een goed resultaat te behalen. Toch knokt Fortuna voor wat het waard is. Dj Derksen heeft zeker een halve marathon gelopen, op het middenveld worden de loopgraven verlaten en zijn er prachtige man tegen man gevechten en achterin is de bajonet op het geschut geschroefd. Fortuna zal zich niet laten afmaken!!! Deze vechtlust wordt beloond door een licht veldoverwicht, zonder dat er nu grote kansen ontstaan. Halverwege de tweede helft dan de vrije trap op rechts. Een siddering door mijn lichaam. Ik voel dat er gescoord gaat worden en pak snel mijn camera. De bal gaat over de lange aanvallers van Fortuna heen en komt op de voeten van verdediger Geenen. Die bedenkt zich niet en jaagt de bal de geelgroene netten in: 1-1. Op het veld, op Noord en Vak-C (!) ontstaat een spontaan volksfeest.

Met hernieuwde energie vecht Fortuna verder. Men wil geen meter terrein prijsgeven. Geen centimeter zelfs. Rkc komt dan eigenlijk ook niet echt meer in haar spel en Fortuna haalt een keurig gelijkspel 1-1. Hulde voor deze wedstrijdinstelling en het verkregen antwoord op de vraag van waar Fortuna nu staat is duidelijk. We zijn wisselvallig, maar hoeven in principe niet echt onder te doen voor de andere clubs!

Na afloop wachten de fans op de spelers. Deze zijn echter in geen velden of wegen te bekennen. Te moe van het vechten misschien, opdracht van Erkens of wilde men liever snel naar die Beekse discotheek? Gelukkig wist John Linford nog wel hoe het moest. Zonder poespas, gekleed in Engelse kledij, kwam hij wel naar zijn fans. Wat een man. Een held in al zijn eenvoud. Geen opgeblazen persoonlijkheid maar een goudeerlijk vent. In no time gaf die iedereen een handtekening, dronk wat pintjes en ging met ons op de foto van Vak-C.

Zo eindigde een gewone vrijdag in een prachtige dag waar tot ieders verbazing identiteit (van kleren tot vak) en persoonlijkheid (opgeblazen persoonlijkheid versus jezelf zijn) vandaag belangrijker waren dan het verdiende punt.

de bal gaat over de lange aanvallers naar Ricky!!!!en de 1-1 is er....een volksfeestje barst los op het veld.....yes: 1-1)Grijze wolken pakken zich samen boven het W en P stadion?....Dit had beter voorbereid moeten worden..zowel de fans op C alswel Frenske verdienen dit niet: Foei!!!Een aangeslagen RKC ...moet een terecht puntverlies accepterende vreugde op het veld was er niet minder om..."het voelde als een overwinning!!"Grabo door het dolle heen en heeft voor iedereen een praatje klaarThe one and only John Linford!!!signeerde alles wat geel en groen wasen had wel oprechte belangstelling voor zijn fans en...ging op de foto voor de Vak-C vlagen deze banner spreekt boekdelen.... Wij vragen niet om respect... we eisen het !Bron: Kiprich