Fortuna Sittard dramatisch slecht tegen Helmond: 0-1

27/08/2007: Het puntje tegen Cambuur zou verlossend hebben moeten werken op de spelersgroep. Thuis tegen het verrassend sterke Helmond Sport (men stond 2de in de Jupiler League) brachten de mannen van trainer Henk Wisman echter niet het gehoopte spel op de mat. De eerste helft was slecht, de 2de helft zelfs dramatisch slecht.

De 0-1 nederlaag bezien 90 minuten dan ook volkomen terecht. Onze tegenstander Helmond Sport hoefde er niet eens groots voor te spelen. Desondanks de grote teleurstelling en frustratie want aan de enige goal in de wedstrijd hing toch wel degelijk een luchtje van buitenspel. 

Scheidsrechter Luinge, die de wedstrijd overigens goed leidde, liet echter doorspelen en zelfs de goed keepende Christianen bleek kansloos op het schot van Remacle.

FortunaHome brengt u als vertrouwd een fotoverslag van deze wedstrijd. In de loop van de dinsdag een wedstrijdverslag, nu reeds een fotosessie.

De optimist zal zeggen dat Fortuna in vergelijk met vorig seizoen een stap verder is. De feiten liegen niet. In vergelijk met het seizoen 2006-2007 behaalde onze club namelijk 1 punt meer! Jaja, gaat u maar na wat Fortuna vorig jaar maakte tegen RBC (uit), Volendam (Thuis), Cambuur (Uit) en Helmond (Thuis). U weet het antwoord: 0 punten!

Ook tegenstander Veendam welke vrijdag te gast is in Sittard was vorig seizoen overigens de betere ploeg en won dik verdiend. Trainer Wisman en technische staf kunnen zich dus nog zeker een week verschuilen achter de harde feiten. Wat zeg ik, nog zeker twee weken, want ook MVV was vorig seizoen de overwinnaar in de stadsderby te Maastricht.

Op 7 september zal echter de bom barsten mocht onze club na 6 wedstrijden het schrale punten aantal van exact 1 enkel punt hebben behaalt.

Tegen Veendam kunnen de spelers zichzelf dan ook een groot plezier doen. Winnen is het motto, anders wordt de druk op de meest beladen wedstrijd van het seizoen onaangenaam groot voor een ieder verantwoordelijke.

Fortuna Sittard zal vrijdag dan wel beter moeten spelen dan afgelopen maandag thuis tegen Helmond Sport. Het spel van Zitterds beste ploeg was namelijk met vlagen niet om aan te zien. Ballen die over 5 meter niet in de voeten kunnen worden geschoten, compleet mislukte balaannames aan de zijlijn, geen communicatie in het veld, tactisch positiespel van een niveau Watersley en tot overmaat van ramp spelers die totaal niet op hun positie staan en compleet falen.

Laten we het beestje gerust bij de naam noemen. Linksback Nico Vanek kan aanvallend een meerwaarde betekenen voor het team, de speler kan echter niet verdedigen. Startsnelheid ligt te laag, inzichtvermogen is ondermaats en niet te compenseren met inzet. De speler stuntelt nu reeds 4 weken achter elkaar en straalt onzekerheid uit. Een miskoop? Het is te vroeg om te oordelen, de speler is namelijk (licht)geblesseerd en heeft wellicht wat tijd nodig te wennen aan het tactisch vernuft in Nederland.

Aan de andere kant op rechts staat Raschid el Hammouchi. Vorig jaar één van de beste spelers van Fortuna Sittard. Toen in een 4-4-2 systeem op het middenveld. Nu als back aan de rechterkant in een 4-3-3 systeem en ook hier het gegeven van een dijbeenblessure. De speler speelt dramatisch. Dat trainer Wisman de Duitse Marokkaan beschermt en vertrouwen wenst te geven siert de man. Wellicht dat de tijd echter is aangebroken om eens een verdediger pur sang de kans te geven te bewijzen wat hij in zijn mars heeft. Inderdaad, Gino Facenna. De Sittardse speler zal zich toch inmiddels wel verbijten op de bank.

Beide backs brengen verdedigend dus te weinig en ons middenveld wordt overlopen. Zeker als Bouhadan of Olondo hun verdedigende taken vergeten. De meerwaarde van een 4-3-3 systeem met buitenspelers is er simpelweg niet. Fortuna scoort amper, verdedigend laat men steken vallen.

Hoe lang krijgt Bouhadan nog het vertrouwen van de trainer? Jacobs en Cornelia kunnen niet wachten om te spelen. Beide spelers veel doelgerichter onze Brahim die wel zijn best doet, maar simpelweg geen stempel kan drukken op een wedstrijd.

Tegen Helmond Sport niet anders. De vleugels werden weer overlopen en de kansen van Helmond stapelden zich gedurende de wedstrijd op. Waar Fortuna zich gedurende 90 minuten een enkele kans wist te creëren (Olondo, 1ste helft) stopte de teller van Brabantse kansen bij een dikke 7 stuks.

Bij ruist had het al 1-2 moeten staan voor de Helmonders. De eerste kans van de wedstrijd namelijk via een aanval via links (op Hammouchi), de voorzet scherp en met veel toeval en geluk geen tegendoelpunt. Toen, de kans voor Olondo en net voor rust aan de linkerkant van ons een doorbraak. Vanek, totaal geparkeerd. De kopbal levensgevaarlijk, echter over.

Na rust dan totale wanhoop aan Sittarde kant. Fortuna mocht aftrappen en verloor de bal al reeds na 20 seconden en vanaf dat moment was het Helmond die de wedstrijd dicteerde. Fortuna blunderde en met de moed der wanhoop werd de 0-0 vastgehouden. Joep Op den Kamp redde twee keer van de lijn. Arjan Christianen verrichtte twee geweldige reddingen. Helmond? Het vizier stond niet scherp. De muur van Fortuna hield stand, de thuisploeg produceerde echter geen enkele kans meer.

Wachten op de tegengoal die dan toch zo een kwartier voor het eind van de wedstrijd viel. Volkomen terecht overigens, hoewel de goal viel vanuit een buitenspel positie.

Schandalig slecht voetbal. Paniekerig gewoon en voor de sponsor en supporter niet om aan te zien. Niet nuchter in ieder geval.

Met het inbrengen van Guvenc creëerde Fortuna zich enkele mooie momenten. Een leuke passeeractie van de kleine middenvelder als klein hoogtepuntje in een verschrikkelijke 2de helft.

Ook Angelo Simone mocht nog even spelminuten pakken. Het verhaal gaat ook hier op. Vorig seizoen één van de betere spelers van Fortuna. Dit seizoen gedegradeerd tot bankzitter die hopeloos zoekende is naar vertrouwen en vorm.

Scheidsrechter Luinge floot na 94 minuten dan eindelijk af. De 3.648 toeschouwers gedesillusioneerd achterlatende. Waar de club via positieve PR de nederlaag tegen RBC (1-0) nog wist te verbloemen, is het spel deze maand nog niks veranderd. Als spelers elkaar niet kunnen vinden over een afstand van 5 meter kun je beter stoppen met voetballen.

Vrijdag wacht Veendam. Wij zijn er uiteraard weer bij want we verwachten bloed aan de paal. De spelers en technische staf zullen zich namelijk wel schamen voor het getoonde spel welke deze maandag ondermaats was. Rest niks anders dan 110% inzet vrijdag tegen Veendam.

Webmaster LINFORD

www.fortunahome.com