Fortuna speelt gelijk tegen GA Eagles: 2-2

 

25/01/2007: Fortuna Sittard is de 5de periode in de Jupiler League begonnen met een gelijkspel. In Sittard stond na 90 minuten voetballen de score van 2-2 op het bord. Een juiste weerspiegeling van de verhoudingen op het veld want waar Fortuna Sittard de 1ste helft de bovenhand had, waren het de gasten uit Deventer die de 2de helft de meeste aanspraak maakte op de overwinning. 

Het 2-2 gelijke spel betekent dat Fortuna Sittard plek 15 tot op 3 punten is genaderd. Voor u een fotoverslag van deze bijzonder leuke dag.

In de middaguren gingen uw webmasters het Fortuna stadion maar eens inspecteren. De sponsorruimte was buitengewoon vrolijk ingekleurd met carnavalskleuren. Hoe anders was het op de markt in Sittard. Vanaf 16.00 uur constant politiebusjes, motoren en auto's op ons plein. 

Onze tegenstander GA Eagles had wat opgeschoten tieners meegenomen als supporter en blijkbaar zagen onze vrienden hierin een potentiële bedreiging. 

In ons stamcafeetje mocht het de pret niet drukken. De eerste carnavaleske vertoningen voor en achter de bar. Allen aanwezigen supporters (stuk of 25) hadden wel vertrouwen in een redelijke score. GA Eagles is nu niet echt een hoogvlieger in de Jupiler League en Fortuna Sittard moet thuis van iedereen kunnen winnen.

Zo zag ook onze Maastrichtse politieagent in burger die we maar snel een Fortuna sjaal omgooiden. Gezellige vent overigens en zo zie je maar dat niet iedere wout een snor draagt. We volgden deze middag maar eens de politie inzet en zo waren we getuige van het constante monitoren van een groep Eagles fans en een groep Fortuna fans welke zich verzamelden in een biljartzaak.

Nog voor een Fortuna fan een scheet ging laten wisten de dienders al hoe ie zou ruiken, en zo zie je maar dat ons belastinggeld tenminste wel goed wordt besttd.

Deze Brabander ontsnapte echter aan de aandacht van iedereen. Wat twee Imperators al niet uitmaken. Nornaal zo aardig, en nu verkleed als hooligan. U merkt het, de stemming zat er gezellig in.

Alles draaide natuurlijk echter om het voetballen en rond de klok van 15.00 bereikt ons de opstelling van Fortuna Sittard. Op papier geen verrassingen. Danny Schreurs verving Bas Jacobs en Roy Bejas de voorkeur boven Joep Op den Kamp. Logische keuzes want Jacobs was licht geblesseerd en Bejas is simpelweg sneller dan Op den Kamp. 

En snelheid, ja dat zou onze verdediging wel nodig hebben want bij onze vrienden uit Deventer speelt Orlando Smeekes. Wellicht misschien wel de opvallendste speler in de Jupiler League. De speler heeft ze namelijk niet allemaal. Voorgaande seizoenen (toen nog bij Helmond) trok Smeekes altijd gedurende de wedstrijd zijn broekje omlaag. Geen idee waarom.  

De speler heeft 'do or die' acties. Een echte buitenspeler die gewoon lastig is. Soms uitermate dreigend, dan weer helemaal niks. Zo ook deze vrijdagavond niet anders, want hoe je het wend of keert, Smeekes bracht wederom vuurwerk en was de man van de wedstrijd.  Tenminste aan Eagles kant. 

Aan Fortuna kant waren het Arjan Christianen en Emrullah Guvenc die mogen gaan strijden voor de titel 'Man of the match'. De doelman behield Fortuna zeker 3 keer in de race door fantastische reddingen en onze kleine middenvelder strooide met passjes en zorgde voor constante dreiging. Beide een dikke voldoende!

In de 1ste helft kwam Fortuna Sittard op voorspong door dezelfde Guvenc. Een corner van onze Turk vloog inéén keer het doel in. Een ouderwetse inswinger na 24 minuten spelen.

Na 30 minuten spelen was het Smeekes die naar de grond tuimelde. Rick Geenen raakt de aanvaller heel licht aan met zijn hand. De strafschop -evenals eerder dit jaar uit bij de Eagles- belachelijk! 

Het buitenkansje werd wel mooi ingeschoten door Ars. Onze keeper kansloos.

"The Dazzler", dacht er het zijne van. Darryl Fitton gooit liever zijn pijltjes. De dartsport kan tenminste niet beïnvloedt worden door falende scheidsrechters, vertelde de olijke dikkerd ons na de wedstrijd. Tsja, zo is het natuurlijk wel.

Nog voor rust echter wederom de voorsprong van Fortuna. Guvenc met een fantastische bal naar Schreurs die de bal voorzet. De gedachten gaan uit naar vorige week in Apeldoorn. Toen ook de goal van de Duitser Jurgen Heinrichs. Deze keer een exacte copy: 2-1!

Foto: De pingel in beeld. Smeekes theatraal naar de grond en Ars die loepzuiver mikt.

Na rust een ander spelbeeld. Eagles drong aan en bleek wel degelijk te kunnen voetballen. De 2-2 na een uur spelen dan ook wel terecht. Wederom Smeekes die het doelpunt inleidde. Rock Geenen werd gepasseerd alsof ie er niet stond en zijn voorzet was een prooi voor die spits altijd op de juiste plek staat: Ars.

Heel even leek Fortuna overrompeld. Trainer Roger Reijners greep echter op tijd in en bracht met Ouweland en Voorn twee extra middenvelders in de ploeg. Een verdediger (Geenen) en een aanvaller (Derksen) eruit. De juiste manier om wederom greep te krijgen op de wedstrijd. Wederom onze grootse complimenten voor onze oefenmeester.

De wedstrijd liep ten einde. De 2-2 werd gekoesterd door Fortuna en Eagles kon geen aanspraak meer maken op de overwinning. Vooraleer scheidsrechter van Meenen echter definitief op zijn fluitje blies, trok de leidsman nog even 3 rode kaarten! 

De eerste 2 als gevolg van een opstootje tussen Bejas en wie anders, Smeekes. Deze laatste kan ook nooit een keer normaal voetballen. Zo een goede wedstrijd spelen en dan nog de confrontatie opzoeken, je vraagt je af wat voor een IQ deze jonge heeft.

De vlam in de pan en alle reservespelers van de Eagles ook op het veld. Volgens de spelregels verdienen al deze jongens de rode kaart, misschien dat aan de hand van TV beelden er nog wat straffen kunnen worden uitgedeeld. Smeekes die de rel begon eraf, en tot onze grote verbazing ook de rode kaart voor Fortuna speler Nico Vanek. Niet dus voor Bejas, maar voor onze linksback. 

Niet veel later nog een prent voor Bakkati. Vol van achter op de pezen van een Fortuna speler. Dubbelrood en wellicht een lange schorsing voor de verdediger. Wederom volkomen onnodig. Het voetbalintellect moet dan ook niet gezocht worden in Deventer.  Dom, dom, dom.

Dan fluit van Meenen maar af, het startsein voor uw webbie om de Brand Taveerne op te zoeken. 

Jaja, Dazzler...over falen van de scheids gesproken.

Foto: Tony West en zijn Nederlandse vriendin 

En het shirt van Fitton ging weg voor 200 euro aan........ons aller Boyke.

 

Webmaster LINFORD

www.fortunahome.com