Fortuna Sittard wint en verliest....

De winterstop is voorbij. Een vreemd woord eigenlijk. Er is geen winter geen geweest en om nu over een stop te praten? Als ik me niet vergis hebben we een week geen Fortuna Sittard gezien en dat werd ruim gecompenseerd door engels voetbal op tv. Enfin, ondanks dat we praten over een korte stop is er relatief veel gebeurd bij ons cluppie. De hoofdtrainer is ingeruild voor de assistent trainer. De ad interim Directeur Erkens kwam hevig onder hevig vuur en kwade tongen beweren dat de interne rugdekking nog maar minimaal is. In die zelfde korte stop werd clubtopscoorder Flo verzocht naar een andere club uit te zien, mocht de aanvoerder van ons trotse club rondjes gaan rennen rond de vijver en vertrokken twee B-spelers naar andere oorden. En wat krijgen we ervoor terug? U raadt het al. Belangstelling in de 3e VVV-er, Paul Jans. Laat deze overigens open vent nu net naar de supporters hebben uitgesproken liever niet naar Fortuna te willen gaan. Te veel carriere's van net-niet voetballers zijn daar namelijk de laatste 10 jaar gesneuveld. Hij wil liever naar Helmond Sport, maar ja, die willen hem weer niet. Ach, in dat perspectief moet de naam " winterstop" maar eens vervangen worden door " wintershock".

Goed. De eerste wedstrijd na de wintershock zou laten zien of er sprake is van een shock-effect. Tegen PSV zagen we namelijk met vlagen een bevlogen Fortuna Sittard dat zelfs combinaties liet zien over verschillende schijven. Hoe zou het tegen Den Bosch gaan? Dat was het onderwerp rond de klok van 19.30 in de kantine van de supporters. Er hong een lekkere sfeer, de muziek was prima (alhoewel Hazes 6 keer aanhoren wel veel is..) en eigenlijk zijn dit de mooiste momenten. De wedstrijdspanning, het samenzijn, de glazen bier en de gespannen gezichten. Nu nog een hamburgerkraam met veel uien en we zouden kunnen doorgaan voor een engelse 3e klasser!

In het stadion zaten de die-hard fans. Op Noord, Oost en op de hoofdtribune. De laatste der Mohekanen die hun club blijven volgen en als ze maar even kunnen ook actief kunnen steunen. Supporters waar de club vreselijk trots op kan zijn. Er mag dan de laatste maanden veel geklaagd zijn, en was dan ook echt wel reden voor. De klaagzang komt voort uit pure betrokkenheid! Vandaag hadden de supporters zich echter voorgenomen de jongens in het veld te steunen. Dit had zichtbaar effect. De spelers vlogen er lekker in, er was enige dreiging en op de tribune bestond het gevoel dat we konden winnen! Tot die vervelende 20e minuut. Waar het Fortuna maar niet lukt om diepte te vinden in het spel, de spelers staan al diep en in de dekking, daar gelukte het Den Bosch wel om de buitenspel te omzeilen en met vreselijk veel massel wist de brabantse Sigi de 0-1 in het netje te rommelen. Wat een tegenslag. Schuldigen genoeg aan deze goal, maar schuld zoeken helpt niet als je achterstaat. Toch duurde het een ruim kwartier voordat de jonge spelersgroep weer enige energie vond om de druk weer op te voeren. Middels een vrije trap die op de lat uiteen spatte was Fortuna er vlak voor rust nog het kortste bij!

In de rust even snel een pilsje pakken. Een fan op de hooofdtribune werd overigens met de ambulance afgevoerd nadat die een hartaanval had gekregen. De bal op de lat? Het zal toch niet. We hopen in ieder geval dat het onze kameraad weer beter gaat en dat die snel opknapt! In de kantine was het in ieder geval stampenvol. Een hoog " lads" gehalte en dus gezellig.

Iets te laat komen we weer het stadion in, waardoor we de bal op de paal van onze Turkse ster gemist hebben. Fortuna zet weer druk de eerste twintig minuten, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat we in de zestien niet echt voor gevaar kunnen zorgen. Nooit valt die bal voor het goede been of valt de bal eens lekker op de kop. Dat is geen pech, dat heeft te maken met ervaring, taktiek en kwaliteit. Aan de inzet lag het echter niet. Fortuna troefde de hooggeplaatse brabanders volledig af waarbij met name Simone zijn naam als bijtertje eer aan deed. Nadat in de eerste helft de bal al op de lat kwam en in de tweede helft de bal de paal had getroffen, daar ging bij een vliegend schot van Guvenc de bal voor een derde maal op het " houtwerk": de driekhoek. Net niet. Verdomme!

Met vreselijk irritant voetbal speelde Den Bosch de wedstrijd uit en stool het drie punten in Sittard. Zo gaat dat dus. Wat nu te vinden van deze wedstrijd. Superkool verwoorde wat een deel van het publiek dacht; "het spel draait om te winnen en dat hebben we niet gedaan dus is het slecht!" Een uitspraak waar weinig tegenin te brengen valt, behalve als je vindt dat het voetbal ook om de wedstrijdspaning gaat, dat je geboeid naar iets kijkt en dat je je gebonden voelt met het gebeuren. En dat is wat er vrijdagavond wel degelijk ook gebeurde. Er was strijd, passie, beleving en er was weer interactie tussen het publiek en de spelers. In dat opzicht is Fortuna beter uit de wintershock gekomen en kunnen we voorzichtig optimistisch naar de volgende wedstrijd kijken. Niet te optimistsich overigens, want om te winnen moet je scoren... en onze topscoorder verblijft momenteel in Griekenland en die andere zit al lange tijd lege stoeltjes te tellen vanaf de reservebank. Volgende week weten we meer!Supporters van de Baandert tijd drinken rustig in... "Nooit FC limburg" spreekt boekdelenEr was een gezellige sfeer in het Fortuna-HomeIn het stadion stonden de supporters als een 1 blok achter het team!Na ja 1 blok..... sommigen blijven uniek.De nieuwe trainer en zijn bank bekeken het geheel vanuit de regen aanFortuna legt aan voor de verdiende 1-1......Maar de bal spat uiteen op de lat!!!!In de 2e helft veel druk, vrije trappen en corners....maar geen goalsEn dus vieren de Oeteldonkers een vervroegde carnavalMaar ook fortuna maakte een korte dank en ereronde.... terecht!De spelers bedanken hun fans.. een deel ervan zullen we terugzien op de carnavalswagen.. he zarko, Joep, Ruudje, Panos en de sjengen?Zarko bevestigd nog ff dat hij zeker van de partij zal zijn!De Magic Jacket is back!!!En deze mooie jongen heeft een gloednieuw shirt gekocht voor... de Carnavalsoptocht :-)Deze die-hards uit Sittard Noord, ik bedoel Susteren, gaan natuurlijk ook mee op de wagen en.... naar Aston Villa op 21 maartVan hem hebben we nog geen inschrijving gezien :-), maar hij is wel een supporters van het eerste uur!Is het Sittardse Beier Front aan de bar haar naam eer aan het doen....Als laatste verlaten we de zaak.. het is mooi geweest. 7 euro taxi, 10 euro entree, 45 euro bonnen en 0 punten. Sommige dingen zijn helaas niet betaalbaar.
uw webbie Kiprich voor Fortunahome.com