De teloorgang van de volkssport: Fc Den haag - Fortuna Sittard (3-0)

" Ik zou best nog een keertje in Moerwijk willen wonen" . De opening van een van Nederlands beste (semivoetbal) songs. Een klassieker. Dat is het liedje van FC Den Haag. Het schitterende geel-groen, de bekende voetballers en de fatalistische sfeer om een club die speelt in Nederlands derde grootste stad. Daar waar de stad achter de duinen vol expat's, internationale overheden en hoofdkantoren bijna verzuipt in High cultuur is daar altijd de tegenhanger: Fc Den haag of ook al wel simpel weg Ado genoemd. Deze low-culture, onder voetbalpubliek liever volkscultuur genoemd, komt het beste tot zijn recht op de " Midden-Noord tribune", het Sodom en Gemorra deel van het stadion van FC Den haag. De rellen tegen Ajax, de vuurwerkbommen, de schitterende graffiti's enz. Fc Den haag is een fenomeen en daarom besloot uw webmaster samen met nog zo'n 25 andere "low culture genieters" naar Den Haag af te reizen. We wilden dit in het echt zien!!!

De dag begon dan ook prima. In café de Gats werd de "Octoberfeste" opgebouwd en beiden webmasters dronken zich gepast een paar glaasjes in. Het gevoel voor vandaag? Licht positief. De prestatie tegen Haarlem gaf moed en blijkbaar vonden een 100 tal andere supporters dat ook. Want dat was het aantal dat een uurtje later bij het stadion van Fortuna Sittard op de bussen stond te wachten. Keurig op tijd verlieten we Sittard. Op weg naar Fc Den haag!

In de bus was het al snel gezellig. De 6 treetjes bier bleken akelig snel op te gaan, maar gelukkig bleken er ook geheime voorraden te bestaan zodat eenieder in de bus wel doorhad " dat we Den haag wel zouden halen" . Met webbie MD maakten we de eerste foto in de Nederlandse voetbalwebsite historie die vervolgens enige seconden later op Fortunahome.com stond. Toch weer een mijlpaaltje gezet. Manmoedig werd begonnen aan het opdrinken van het beschikbare bier van de SV (het eigen bier natuurlijk als back-up achter de hand houden..). Dit leidde ertoe dat we eenmaal in Rotterdam aangekomen, we besloten hadden ons aan te passen aan de westerse mentaliteit en klederdracht. De laatste twintig kilometer werd dan gemaskerd afgelegd. Den Haag zou niet zomaar een busje Limburgse boeren gaan ontmoeten :.

The Rebels van Sittard & genk wilden FC DEn Haag wel eens in het " eggie" zien.....Samen met nog 100 andere, veelal trouwe (uit) supportersDe gebroeders from M-town Oost (hehe) en onze noord-afrikaan weet waarvoor dit *oda boekje gemaakt is....om daarna ritueel te worden verbrandIn de buurt van Rotterdam wordt Busje 2 Gangsta minded" We zullen niet als limburgse boeren aankomen " (hehe)Naar ff gelachen te hebben zijn we klaar om het stadion te enteren...Dan de laatste meters en in de verte doemde de glorie op. Het stadion van FC Den Haag. De roemruchte tempel van het genot en verderf. De laatste tempel waar de supporters nog baas zijn van een club. Reikhalzend keek ik ernaar uit. Wat plichtplegingen aan de poort en onze maskers moesten af. Wat jammer…. Dan het moment. Het betreden van het stadion. De eerste gedachte gaat uit naar " beton" . Wel mooi wit geverfd beton. Enfin. Doorlopen denk ik. Naar het hart van dit stadion. Als een van de eerste loop ik het stadion binnen. Een rilling trekt door me heen. Verbaasd ben ik. Ik zie een prachtig gebouw, maar het heeft werkelijk helemaal niks met FC Den Haag te maken. Althans niet het FC Den Haag dat ik ken. Een standaard 21e eeuw stadion, leuk rond gebouwd, maar akelig efficiënt, geen sfeer, veel plastic, veel beton en…geen publiek. "Zo moeten de uitsupporters zich voelen als ze naar Sittard komen" , realiseer ik me. Teleurgesteld verken ik de kooi waarin we terecht zijn gekomen. En dikke plastic wand en een visnet tot aan het dak. Naast ons een kindervakje met beschaafde kinderen (vermoedelijk van de expat's) en rechts van ons een vakje met wat student-achtige types. Prima hoor, maar dit heeft wederom niks te maken met het FC Den Haag te maken dat ik ken.

Gelukkig zet het vakje van Fortuna Sittard een aantal liederen in zodat we de kunstmatige boxenmuziek van de leiding van Den Haag niet hoeven te horen. Waarom draaien ze de enige echte Haagse song niet? Waarom neemt men niet de randstad houding aan? En waarom in hemelsnaam zou Vloet denken dat we onder de indruk zouden zijn van dit stadion? Mijn god, het stadion van MVV is twintig keer mooier en belangrijker nog, aanzienlijk sfeervoller!!

Daar ik moet terugrijden heb ik besloten niet langer meer te drinken. De alcohol trekt zich terug uit mijn lichaam en met de alcohol verdwijnen ook de laatste restjes sentiment. De hersenen nemen het vanaf nu over en de lijdensweg begint. De spelers komen het veld op. Ik spring op en juich de geel-groene toe. Een verkeerde keuze want de onze spelen in witte shirts. Euhm. Wit? Ik zal wel wat gemist hebben. Na ja, maagdelijk wit begint de zeer vervelende wedstrijd. FC Den Haag begint voorzichtig maar zet wel degelijk druk via de flanken. Met name Geenen wordt voorbij gelopen alsof die er niet stond. Drie a vier keer volgt er een scherpe voorzet in de " 5-meter box" van Christianen. Deze besluit keer op keer niet uit te lopen en te gokken op de lijnreflex. Een zeer linke strategie die na 30 minuten dan ook terecht wordt afgestraft. Wederom een klassieke aanval (die hadden we al drie keer eerder gezien) en nu kopt een geel-groene hagenees hem wel in. 1-0.

Aan de overzijde zie ik warempel iets bewegen. Het blijken vlaggen te zijn. De support van de nieuwe lichting FC Den Haag supporters blijkt te bestaan uit het zwaaien met vlaggen. Mijn god. Wat is men hier hard achteruit gegaan. Nu ik toch aan het kijken ben, verrek daar op links. Zou dat nu de beruchte "midden-Noord" tribune zijn? Het zou kunnen. Het zit lekker vol en het straalt iets uit van de Den Bosch Harde kern vak. Maar waarom zingen ze niet? Dit is het uitvak van Fortuna ook opgevallen en de spotliederen zijn buitengewoon hard. "Midden Noord, nog nooit gehoord" , " Ajax publiek" en natuurlijk een klassieker over een Haagse keeper met een dildo. Het doet de Hagenezen niks. Ze gaan weer keurig op de plastic stoeltjes zitten en wachten af. Dat laatste doe ik ook en al wachtend wordt het 2-0. Geheel terecht overigens. Dj Derksen en Flo krijgen geen enkele diepe bal, noch krijgen ze een bal waar ze een kaats met Heinrichs kunnen opzetten. Deze driehoek wordt geheel weggespeeld en daarmee werd Fortuna gedegradeerd tot opvulling van een saaie vervelende FC Den Haag show. Misschien dat een Amerikaanse expat het nog leuk zou kunnen vinden. Ik niet. Inmiddels is de stand 3-0 en heeft Fortuna nog geen kans gehad. Geen schot op goal, geen corner, geen bal in de 16-tien. Brrr. De rilling komt weer over me heen en weer is het teleurstelling. Wat is dit team toch bij vlagen heel erg zwak. Gelukkig fluit de scheids, die licht in het voordeel van de thuisclub floot, deze nepwedstrijd af. Met een fikse nederlaag worden de witte maagden naar Limburg teruggestuurd.

Eenmaal buiten blijken er godzijdank nog wel enige wel Haagse schoffies te bestaan. Iemand in de bus roept wat ik denk " doe alsjeblieft wat!" Gooi een ruit in, steek een band met een kersboom in de fik, maar doe iets. Laat ons niet met deze desillusie naar huis gaan!!! Maar ook de paar kortharige schoffies, (waar is die goudeerlijke Haagse mat gebleven?" ) beperken zich tot een veilig vingergebaar. Fc Den Haag is niet meer! De low-culture lijkt wel verjaagd naar de buitenwijken en de zoontjes van de directeuren lijken FC Den haag te hebben overgenomen. Ik sluit de ogen. Deze constatering dat een voetbalbal bolwerk is verslagen doet meer pijn dan de totaal kansloze nederlaag van 3-0. En ja, zelfs meer pijn dan de constatering dat Fortuna Sittard wederom in de onderste regionen staat en laatste in de 3e periodetitel...….

Een leeg stadion...wel mooie kleuren trouwens!Een plastic wand en een visnet vormde ons vak...Met wat vlaggegezwaai probeert men de werkelijkheid te verbergen...it sucks!.Het Fortuna uitvak zong het hele haagse zootje dan ook met ruim gemak weg...De enigste mogelijkheid in de eerste helft...draait goed naar de hoek maar treft geen doel.Het is rust...eindelijk matjes op het veld... blijken het meisjes te zijn!!Die als ze ouder worden zo op de knietjes mogen gaan ziten......of gebukt staan is ook prima :-)En het enige hoogtepunt van deze wedstrijd heeft niets met voetbal te maken...doeiii..Wisman komt er niet uit... hij en zijn team worden afgemaaktDe enige glorie van weleer......"midden-Noord..nog niet gehoord". Pijnlijk zeg..De beste kans in de 2e helft dan ook maar meteen vastgelegd..zucht.De enige voldoende was voor het uitvak!.want van het voetbal kwam je vaak naar de wc aan het rennen.....lang en.....vaak. (met dank aan buschauffeur busje 2)Bron: Kiprich