Fortuna zet goede lijn voort. Winst in Apeldoorn: 2-3!

018/01/2007: Fortuna Sittard heeft haar eerste uitwedstrijd in 2008 met winst weten af te sluiten. In Apeldoorn wisten de groen-gelen van trainer Roger Reijners te winnen van de in het blauw-wit  gestoken thuisploeg.

Tegen AGOVV won Fortuna Sittard met 2-3. Doelpuntenmakers aan Sittardse kant waren Dirk Jan Derksen voor rust, en Emrullah Guvenc en Jurgen Heinrichs na rust. 

Op de overwinning was weinig aan te merken. Fortuna was gedurende 90 minuten voetbal de betere ploeg, hoewel beide teams veelvuldig kansen kregen om te scoren. Uitblinker Arjan Christianen behoedde Fortuna echter voor een deceptie, want de thuisploeg kwam al vroeg met 10 man te spelen na een rode kaart voor AGOVV speler Axwijk.

De smaak van de overwinning werd enigszins verpest door de negatieve uitingen in het uitvak jegens Fortuna spelers Jacobs en Bejas.  Een deel van onze aanhang acht het nodig beide basisspelers vanaf minuut 1 uit te maken voor alles en nog wat. 

De 3 punten zijn echter binnen  en dat maakt ons weekend in ieder geval goed. Voor u en de uwen een fotoverslag van deze mooie pot voetbal. 5 goalen, 5 gele kaarten, 1 rode kaart en misschien wel 10 kansen voor beide teams.

Al vroeg arriveerde 4 afgevaardigden van FortunaHome in Apeldoorn. Het weer was dan wel slecht, de snelwegen bleven zonder files. Ruim een uur voor de wedstrijd werd dan ook de warmte en de gezelligheid opgezocht van de sportkantine van de amateurploeg AGOVV. 

De professionals mogen het veld dan tweewekelijks huren, het blijft een amateuristisch gegeven. Getuigen ook de bierprijs in het honk. Waar in Sittard grif 1,50 euro betaald wordt voor een consumptie kregen we het biertje in Apeldoorn voor de prijs van een enkele euro. 

De sfeer in het home buitengewoon vriendelijk. Van alle clubs waartegen de profs van AGOVV ooit hebben gevoetbald, een sjaal achter de bar. Fortuna Sittard dus ook aanwezig. 

In het stadion liep Berg en Bos langzaam vol. Zo moeilijk is dat niet want het stadion (gehuurd dus van amateurs) biedt slecht ruimte voor enkelingen. Deze avond misschien 1.800 aanwezigen waarvan een 40tal Fortunezen in het uitvak. Goed nieuws voor de plaatselijke (waaronder deze dagen Koen Garritsen): er mag nog 5 jaar in dit stadion worden gespeeld. Na deze tijd moet er een nieuw stadion zijn gebouwd. 

Uitdagingen voldoende dus voor de plaatselijke bestuurders. Uitdagingen ook voor ons eigen Fortuna, want ons ploeggie stond gewoon laatste in de Jupiler League. De doelstelling van plek 10-15 ver weg. 

In Sittard waait echter een nieuwe wind. Roger Reijners is deze maand aangesteld als hoofdtrainer en waarachtig, de eerste weken verlopen fantastisch. Tegen Haarlem werd gewonnen, vorige week tegen Den Bosch werd er onterecht verloren maar deze avond was er wederom winst!

Wellicht met dank aan scheidsrechter Makkelie. De leidsman had de wedstrijd namelijk niet onder controle. Toen ie na 10 minuten Emmu Guvenc de gele kaart toonde stond iedereen verbaasd te kijken. Niks aan het handje. De Fortuna speler moet de onzekerheid van de scheids gevoeld hebben, want niet veel later tuimelde onze Belgische Turk naar het het kunstgras. 

Niks aan de hand en wellicht de beste swalbe van het seizoen. De scheids maakte het feestje compleet. In het uitvak had iedereen de gedachte dat Makkelie de rode kaart voor Emmo trok. Twee keer geel, opzouten. Het was echter Lion Axwijk (AGOVV) die de rode prent kreeg voorgeschoteld. 

Fortuna tegen 10 man, na amper 15 minuten spelen. Ja, en dan te bedenken dat AGOVV nog 120 minuten bekervoetbal in de benen had zitten. 

Een makkie? 

Een makkie werd het niet. Na de rode kaart was het echter wel Dirk Jan Derksen die goed doorjaagde op de verdediging van de thuisploeg. De bal werd knullig verspeeld aan Simone en onze Belg (wellicht onze nieuwe leider in het MVP 07-08 klassement) zette de bal voor. Goaltjesdief Derksen nog met zijn koppie aan de bal: 0-1 na 17 minuten ballen. 

In het achterhoofd al de gemakkelijke 5-2 thuisoverwinning. AGOVV met 10 man. Wat kan er dan in hemelsnaam mis gaan? Het antwoord? Van alles!

Een lange bal naar de Fortuna verdediging. De wind zal een rol hebben gespeeld maar Zarko Grabovac kopt de bal helemaal verkeerd. Dries Mertens (AGOVV) is sneller dan wel alerter dan Roy Bejas. Keeper Christianen is kansloos op de stift van Mertens. Sterker nog, de keeper maakt de 1-1 helemaal niet meer mee. Christianen wordt vol op zijn hoofd, zijn ribben en schouderplaat geraakt door het lichaam van de AGOVV speler. De keeper verklaart aan FH enkele seconden compleet buiten westen te zijn geweest.

Niks aan het handje, een mannensport. Op de tribunes wordt het echter onrustig. Centrale verdediger Roy Bejas is de gebeten hond bij de Fortuna supporters. "Die-die (als in het Engels) Bejas, Roda mof" daalt neer op de jongeling. Het is een gegeven dat voormalig Roda spelers niet zullen slagen in Sittard, 

Een hard gegeven, soms mede gevoed door deze pagina. Wat wij (FH) in ieder geval nooit zullen doen is onder de wedstrijd iemand zo afzeiken. De discussie heeft ondergetekende reeds jarenlang met diverse supporters gevoerd, waaronder met onze eigen Superkool. Iedereen heeft recht op zijn of haar mening, maar gedurende die 90 minuten ben je supporter of niet. Simpel! Eigen spelers afzeiken tijdens de wedstrijd? Nee, deze jongen past deze keer. 

Goed, Christianen complete knock-out, en 1-1 op de borden. In de 35ste minuut dan ook nog eens een doorbraak van de thuisploeg. Fortuna had inmiddels alweer een aantal kansen gehad. Met name Heinrichs en Guvenc bleken echter ongelukkig in de afronding. 

Christianen naar de bal, en de AGOVV speler duikelt. Het regende in Apeldoorn, dat mag u gerust weten. Een nat veld, twee schuivende spelers. De bal dan ook naar de stip, Christianen een gele kaart. 

De pingel benut door ex-Fortunees Koen Garritsen. Een heerlijk jong, welke we alles gunnen. Alles? Nee, scoren tegen zijn oude werkgever gaat wat ver. Onze doelman overigens zeer dicht bij een redding, maar dat telt niet. Het doelpunt wel: 2-1 voor AGOVV.

Klote, klote, klote. Nog voor rust echter de gelijkmaker. Emrullah Guvenc in de 46ste minuut 2-2!

Alles open, alles kan nog!

De 2e helft dan ook bizar. Zowel Fortuna als AGOVV kregen dotten van mogelijkheden. Jacobs en Bejas werden na 45 minuten verlost van hun lijden. De twee Duitsers werden gewisseld voor twee Sjengen. Nooit gedacht dat ik dit zou schrijven, twee goede Sjengen! Ramon Voorn heeft echt potentie op het middenveld, Danny Schreurs kan uitgroeien tot de publiekslieveling in Sittard. Deze jongen kan alles, als ie het op zijn heupen heeft. Nog geen Leonardo, maar voor Jupiler League begrippen een fenomeen in een eierdop. 

Zijn actie aan de rechterzijde leidde dan ook de 2-3 in. Jurgen Heinrichs hoefde de bal maar in te lopen. Mwa, beetje overdreven, maar het presenteerblaadje was er wel degelijk. 

Fortuna weer op voorspong en AGOVV geslagen. Toch? 

De waarheid echter anders. De thuisploeg bleef maar aandringen. 10 man of niet, ze bleven komen. Zelfs keeper Raymond Lenting werd naar voren gestuurd in de slotminuten. Het mocht echter niet baten. 

Scheidsrechter Makkelie keurde dan nog de 4-2 af van Danny Boy Schreurs, het feestje was compleet. 

Fortuna Sittard speelde zeker niet groots. Wel aanvallend en met de nodige inzet. De winst terecht en de smaak der overwinning is heerlijk! 

Volgende week komen de Eagles op bezoek. Daar hebben we nog wat goed tegen te maken.!

Ondergetekende dan zeker erbij, u toch ook? 

 

Webmaster LINFORD

www.fortunahome.com