Training van Fortuna Sittard d.d. 21-07-2006

Een nieuwe trainer, nieuwe spelers, nieuw beleid, kortom een nieuwe frisse wind bij Fortuna Sittard. Waar onze ploeg afgelopen jaren redelijk defensief oogde en soms met de staart tussen de benen liep te voetballen moet het dit seizoen anders. Vooruit verdedigen, aanvallend en attractief spelen, strijdlust tonen zijn veel gehoorde kreten in en rondom de club. 

Hoe komt zo een procesverandering nu eigenlijk tot stand. Alleen maar schreeuwen dat het beter moet is uiteraard niet voldoende. Er dient een cultuuromslag plaats te vinden, verliezers moeten worden omgetoverd tot winnaars. 

Volop reden voor FortunaHome om zo nu en dan eens een training mee te pikken en te kijken, te analyseren wat het beroemde Frans Korver effect nu eigenlijk behelst.

Voor U een kort fotoverslagje van de training van vrijdag 21-07-2006.

Om klokslag 8 uur in de morgen stonden 23 selectiespelers te trainen op het sportcomplex nabij de CIOS. Gino Facenna, de spijkerharde verdediger, ontbrak wegens een dikke enkel.

Nico Neelen nam beide keepers onder zijn hoede terwijl eventjes verderop de veldspelers hun warming up waren aan het uitvoeren. Dit op een speelse manier waarbij een speler uit elk van 4 ingedeelde groepjes naar een middenpunt diende  te sprinten om zich dan linksom te draaien en zich al sprintende  te voegen bij het volgend groepje. Kort, intensief en dus explosief. Voor aanvoerder Joos van Barneveld moeilijk genoeg...haha, links is waar je duim rechts zit.

Waar de training van gisteren in het teken stond van vooruit verdedigen en partijspel, trainde men op vrijdagochtend op positiespel en afwerken. 

 

Foto: al snel werd duidelijk dat de spelersgroep in een grappige bui verkeerde

Voor de ogen van enkele toeschouwers ontspon zich een relaxte training waarbij er volop werd gelachen en gedold. De stemming in de spelersgroep opperbest en niet eens te vergelijken met voorgaande jaren. Taiwo, en van Driel als aanjagers, de jokers. De grootste lol dus terwijl er toch wel goed getraind werd.

Zoals gezegd eerst op positiespel. Twee groepjes. Ene van 10 man sterk, de ander van 11 man. Wij richten onze blik op het groepje van 10. Niet omdat deze nu toevallig met een man minder waren, maar omdat hier onze nieuwste testspelers in meespeelden. De Belg Ben van Briel en de Maltees Orosco Anonam.

 

Ondertussen werd met name keeper Willem-Jan Thijssen constant onder vuur genomen. Waar wij in eerste instantie de aanname hadden dat Christianen automatische de eerste doelman zou worden kan het best wel eens zijn dat Thijssen een ieder gaat verassen. Op de training doet Thijssen in ieder geval niks onder voor de iets langere Christianen. Sterker nog, de aanwezigen krijgen de handen op elkaar voor Thijssen die enkele prachtige reddingen verrichte.

De oefening van het positiespel trainen was simpel en voor een ieder te begrijpen. Door de indeling van de groep in 4-3-3 met hesjes werd en een constante 7-3 overwichtsituatie gecreëerd. Een rondootje zeg maar, waarbij 1 kleur hesjes neutraal blijft en meespeelt tegen het jagende team. Ook hier weer de oefening op explosiviteit.

Foto: Keeper Willem Jan Thijssen geeft alles en kan alleen hopen op een eerlijke kans

Een ieder vraagt zich natuurlijk af, hoe die twee nieuwe spelers zich hielden. Zijn ze een aanwinst? Kunnen ze wat? Mogen ze blijven? Op al deze antwoorden moet U echter niet bij ons zijn, ons oor legden wij natuurlijk wel her en der te luister. Onze conclusie is dat deze twee spelers naar het uitziet blijvertjes zijn en dat de selectie voltallig is!

Beide spelers maken zaterdag aanstaande hun debuut voor Fortuna in een oefenwedstrijd tegen het Griekse Ergotelis. Een zeer sterke tegenstander, normaal gesproken een klas beter dan Fortuna. Ideaal dan ook om duidelijkheid te krijgen over de kwaliteiten van beide spelers.

De wedstrijd wordt gespeeld in Mustergeleen, we kunnen het niet genoeg herhalen. Niet in Beek dus, maar om 19.00 uur in Munstergeleen.

Foto: Orosoco Anonam tijdens de training constant in gesprek met (mede) Nigeriaan Wasiu Taiwo

Na het positiespel nog voor de klok van 9.00 uur een kleine pauze voor de spelers waarin men wat fruit te verteren krijgt. Na de pauze het leukste onderdeel voor elke voetballer: afwerken! Ook hier weer de indeling naar twee groepen en over 5 kanalen werd de bal uiteindelijk voorgelegd. De lol binnen de spelersgroep groeide met de bal.

Nog nooit in ons nederige trainingsbezoek hebben we de spelersgroep zoveel lol zien hebben. Ook naast het veld, konden Willy Dullens en Fred van Barneveld het niet meer droog houden. Trainer Korver speelde het spel opperbest mee, maar greep uiteindelijk toch in. Er werd te weinig gescoord en de spelers konden beginnen aan straf push ups.  Op het fluitje van Roel Coumans, en nu hadden de trainers de grootste lol!

Korver als een ware dirigent stond mee te zwaaien alsof zijn leven er van af hing. Ondertussen luid lachende en hup, hup roepende. Roel Coumans met volle kracht op het fluitje, pweet, pweet, pweet....

De spelers ondergingen de push up gelaten en lieten zich niet uit het veld slaan. Bij de volgende ronde afwerken scoorde men al wat meer, maar in de ogen van de Korver nog te weinig. Wederom het ritueel van de push-ups en het fluitje. Deze keer echter ook een serieuze ondertoon in de stem van de Korver. "Godverdomme dit zijn de laatste 5 minuten tegen Zwolle. Concentreer je! Optimaal, ik wil alles optimaal zien en ik wil het net zien trillen. Maakt me niet uit hoe, scoren!"

De spelers begrijpen de hint en plots vliegen alle ballen in het netje. Wasiu Taiwo heeft het nog niet helemaal begrepen. Een doelpunt en voor het gezicht van trainer Korver gaat ie 2 minuten Thijssen uitlachen op een manier dat alleen Taiwo dat kan.  De tranen rollen weer over de wangen, zeker als Edwin Hermans zich ook er mee gaat bemoeien. "Jammer Willem, kansloos he jongen". Korver probeert Taiwo nog te sturen "Dat is je eerste goal pas vandaag Taiwo, concentratie!" Taiwo heeft pillen op of zo en raakt niet meer uitgelachen. Een prachtig schouwspel.

Na deze ronde afwerken dan nog éénmalig scoren vanaf de zestien. De laatste 6 spelers moeten alle spullen opruimen. Sowieso als je mist, een strafsprint van 16 meter. Grappigste opmerking deze keer van Serdal Guvenc. Na zijn goal: "He, jongens, als jullie me missen ik sta al onder de douche"

Fuat Usta, de man met het beste schot, eindigt verrassend als laatste. Taiwo gaat ondertussen gewoon door met doelpunten maken. In plaats van de douche op te zoeken keert hij steeds terug naar het groepje missers. Elke bal feilloos achter keeper Christianen. Iets waar onze nieuwste proefspeler Anonam beduidend  meer moeite mee had. De speler zal nog wel last hebben gehad van een jetlag ofzo. Fysiek oogt ie goed, het afwerken was vandaag echter nog dramatisch slecht. Zo kwam een eind aan een unieke ochtendtraining....

 

Namens FortunaHome

Uw Webmaster