Training van Fortuna Sittard d.d. 20-07-2006

Een nieuwe trainer, nieuwe spelers, nieuw beleid, kortom een nieuwe frisse wind bij Fortuna Sittard. Waar onze ploeg afgelopen jaren redelijk defensief oogde en soms met de staart tussen de benen liep te voetballen moet het dit seizoen anders. Vooruit verdedigen, aanvallend en attractief spelen, strijdlust tonen zijn veel gehoorde kreten in en rondom de club. 

Hoe komt zo een procesverandering nu eigenlijk tot stand. Alleen maar schreeuwen dat het beter moet is uiteraard niet voldoende. Er dient een cultuuromslag plaats te vinden, verliezers moeten worden omgetoverd tot winnaars. 

Volop reden voor FortunaHome om zo nu en dan eens een training mee te pikken en te kijken, te analyseren wat het beroemde Frans Korver effect nu eigenlijk behelst.

Voor U een kort fotoverslagje van de training van  donderdag 20-07-2006.

Onze jongens zijn vandaag de dag begonnen om 08.00 uur 's morgens. De hitte in de middag noodzaakt trainer Frans Korver om de ochtendtraining vroeger te beginnen. Deze warme dagen trainen onze jongens dan ook tussen 8.00 en 11.00 uur. 's middags heeft een ieder dan vrijaf.

Korver: "Ik zie geen nut om 's middags te trainen. De jongens zijn dan niet vooruit te branden en je maakt simpelweg meer kapot dan je opbouwt. Een extra verlengde ochtendtraining is veel effectiever deze dagen". 

Duidelijk. Als de trainer ook zo helder is tegen de spelersgroep valt er deze morgen nog wat te leren voor de enkele supporter die zich de moeite heeft getroost ook op deze tijd van de dag zich te melden op het trainingscomplex bij het CIOS.

Nu is communicatie in het voetbal uiteraard zeer belangrijk en bovenstaande foto typeert dat ook dit niet altijd even simpel is. Trainer Korver is van de oude garde, hij spreekt Limburgs en wat Nederlands.  Goed verstaanbaar Nederlands overigens, want zijn stem buldert de eerste 90 minuten van de training over het trainingsveld. 

Onze nieuwe spits Cedric Olondo verstaat geen woord Nederland en uit zich in het Frans en in het Engels. Een probleem dus met het gevaar dat deze nieuwe speler op een eiland komt te staan. Brahim Bouhadan is degene die Cedric Olondo in het Engels probeert te coachen, zaak is echter dat Olondo zo snel mogelijk de Nederlandse taal leert. Korver kan lullen wat ie wilt, als de ontvanger er echter niets van begrijpt is het effect nop. 

Een jongen dus die mogelijk de eerste maanden wat aanpassingsproblemen kan ondervinden. Aan de spelersgroep om dit goed op te pakken. 

Het Korver effect, dat was onze rode lijn van vandaag. Hoe maak je van een verliezer een winnaar. Het antwoord eigenlijk simpeler dan gedacht: gewoon oefenen dat geen je predikt! 

Het eerste gedeelte van de ochtendtraining bestond dan ook vooral op het trainen van het vooruit verdedigen bij balbezit van de keeper. Scouting senior Willy Dullens die ondertussen ook is aangeschoven ziet het goed. In deze groep zitten geen bal afpakkers. Nog niet tenminste, want iets heel simpels als vroeg doorjagen op de back en het meeverdedigen door een spits terwijl het middenveld doordekt, blijkt al moeilijk genoeg.  

Tijdens deze oefenstof veel stilstaande situaties. Korver legt uit, maakt handgebaren en laat spelmomenten tegen Tongeren passeren. Zo gaat het fout, dit is goed. De spelers luisteren aandachtig toe. Goed, Olondo begrijpt er niks van maar ook hij luistert gedwee.

 

Frans Korver relativeert ondertussen met zijn assistenten Roger Reijners en Roel Coumans. "Het loopt nog niet goed, maar als we in de wedstrijd door het vroeg opjagen de tegenstander één of twee keer extra onder druk kunnen zetten, ze forceren een fout te maken, is dit toch al winst."

Na 90 minuten houdt de spelersgroep een kwartiertje pauze die benut wordt door een Fortuna medewerker om het grasveld nog even te maaien. Na de pauze een perfect grasveldje en we zien dat het tijd is voor partijspel. De groene, de gelen en de oranje hesjes wisselen elkander constant af. Een paar mooie doelpunten en belangrijker, sporadisch zien we daadwerkelijk dat men hetgeen van de ochtendtraining ook trachten uit te voeren in het partijspel.

Korver blijft er ook op hameren en constant de yell over het veld "Afzagen die handel, afzagen!", doelende op het vroeg storen en de benen van de tegenstander.

Het Korver effect is simpel: trainen, trainen en de gedachte uitstralen dat de hele wereld van jou is.  Kopjes omhoog! De trainer zelf geeft het goede voorbeeld: "Ik kan niet bowlen, maar ik zweer jullie dat als ik ga bowlen ik meteen wereldkampioen zal worden! Niet op techniek, maar ik gooi die bal gewoon zo verdomde hard dat ie alle kanten zal  opstuiteren en die pinnen allemaal omgaan".

Geen van de spelers durft te lachen. Wij wel, haha. De gedachte begrijpen we van de Korver, maar onze man heeft blijkbaar nog nooit van een goot gehoord. Misschien dat we hem maar een keer in contact moeten brengen met onze eigen Sokkenverkoper. Haha, die kan hem vast alles uitleggen over hoe je een bal niet moet gooien.

Plots valt ons oog op een nieuw gezicht. De selectie is nog nooit zo groot en fit geweest, dat we het kopje nu pas ontdekken. Op de foto de 3de speler van links. Wie is dat nou weer? Nee, niet onze Orosco Anonam. De spits van Malta meldt zich hedenmiddag in Sittard en zal morgen (vrijdag) voor het eerst meetrainen.

Wie dan wel? Fred van Barneveld en Willy Dullens vertellen dat het hier gaat om Ben van Driel. Een centrale verdediger uit Belgie afkomstig uit de jeugdopleiding van Racing Genk en momenteel twee jaar uitkomende voor KV Mechelen. De speler heeft conditie achterstand zo blijkt en wellicht dus geblesseerd geweest.

In principe blijft de nieuweling ook volgende week meetrainen, maar goed een ieder weet hoe grillig Frans Korver kan zijn...afwachten dus.

Ondertussen is het reeds 11.00 uur en de spelers houden het voor gezien. Een leuke training, niet te inspannend maar wel veel coach werk. De vraag resteert of Olondo nu ook begrijpt of ie rechts van het midden moet lopen als de keeper de bal rechts van de grond wil uittrappen.  Leuk detail, Korver wil dat de spelers constant in beweging blijven. Dus niet passief afwachten waar de keeper de bal zal spelen, maar blijven bewegen. De keeper onzeker maken en uitstralen dat je gretig bent. Details, details....

Met Fortuna komt het wel goed....als ze maar luisteren!

Namens FortunaHome

Uw webmaster